Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Med Løseths seier er Norge verdens beste alpinnasjon

Alpingutta har brukt sesongstarten til å vinne som de vil. Nå gjør Nina Løseth (26) det også.

SANTA NINA:  Nina Løseth smilte mot skyene etter sin seier i Santa Caterina i dag. Foto: Matteo Bazzi / EPA / NTB Scanpix
SANTA NINA: Nina Løseth smilte mot skyene etter sin seier i Santa Caterina i dag. Foto: Matteo Bazzi / EPA / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet:) FOR 366 DAGER siden, i kroatiske Zagreb 4. januar 2015, klatret Nina Løseth for første gang opp på verdenscupens seierspall (slalåm). Da var hun 25 år. Og hadde ventet lenge. Og omtrent samtidig begynte e-postene å komme.

Hvorfor skriver du/dere ikke mer om Nina og kvinnealpint?

Hvorfor er det bare gutta som er i fokus?

GUTTA HAR VÆRT i fokus fordi gutta har hørt hjemme blant verdens desidert beste alpine skiløpere siden Ole Kristian Furuseth startet det norske eventyret med to seirer i Japan våren 1989. Jentene i den norske vintersportskyggen fordi de ikke har vunnet noe siden Trine Bakke i 2000 (slalåm) og Andrine Flemmen i 2002 (storslalåm). Men det siste året har Nina Løseth krevd stadig mer og mer oppmerksomhet.

Og nå, etter en tredjeplass i Åre (slalåm) og en andreplass i Courchevel (storslalåm) før jul, er plutselig også jenta fra Spjelkavik verdens beste.

MÅTEN DE SKJEDDE på i italienske Santa Caterina, der hun var best i første omgang og enda bedre da hun skulle forsvare ledelsen i den andre, forteller meg at det ikke bare er for i dag. Når du knuser verdenseliten med 1,12 sekunder i hundredelsøvelsen slalåm er du kommet for å bli. Litt som Henrik Kristoffersen, som også har gjort det til en vane å vinne stort.

I alpint er det blitt norsk å vinne stort.

DET HAR EGENTLIG aldri vært noen tvil om at Nina Løseth ville gå helt til topps i verdenscupen. Det har bare vært spørsmål om når. Som den beste av de tre skisøsknene har hun sakte, men sikkert bygd stein på stein. Samtidig har hun håndtert motgangen som alltid kommer når du så nøysommelig skynder deg langsomt. Og derfor var det ikke nervene som satt lengst framme i panna da hun skulle forsvare de 33 hundredelene hun hadde til gode etter første omgang, det var viljen til å vinne.

Nina Løseth visste hva hun skulle gjøre.

Og gjorde det.

DET VISSTE IKKE sveitsiske Charlotte Chable (21) som lå på andreplass etter første omgang. Med bare en topp-ti-plassering så langt i karrieren mistet hun fokus da hun ledet fire porter før mål. Hun trodde kanskje hun var over det verste og at hun hadde løst oppgavene til sin første pallplass.

Og så gikk hun over ende.

Der det egentlig var lettest.

NINA LØSETH, DERIMOT, gjorde ingen feil. Hun holdt bare fokus. Og økte og økte ledelsen. Og måten hun tok utfordringen på, akkurat slik hun har jobbet seg gjennom sine skademareritt siden 2008 (kjørte ikke verdenscup 2010-2012), forteller meg at denne jomfruseieren ikke er en slenger.

Nina Løseth er kommet for å bli.

Det tok bare litt tid.

Og derfor er det lettere å tro på at det snarere går 14 dager enn 14 år til neste gang ei norsk alpinjente vinner i verdenscupen.

Og derfor er vi per 5. januar 2016 også verdens beste alpinnasjon.

 

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media