Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Med Phelps tenker du deg godt om før du gjør noe negativt

Gerhard Heiberg har makten til å straffe gullgrossisten.

FRONTER REKLAMEKAMPANJE:
FRONTER REKLAMEKAMPANJE: Vis mer

(Dagbladet): Flere reklamebilder med svømmeikonet Michael Phelps fant veien ut på nettet før OL var avsluttet.

Det er i strid med IOCs strenge reklamereglement, som forbyr alle utøvere å fronte personlige sponsorer mens lekene pågår. I teorien risikerer Phelps å bli fratatt alle de seks medaljene han tok i London.

Gerhard Heiberg er leder for markedsavdelingen i IOC, og er dermed mannen som vil vurdere om det er grunn til å reagere. Enn så lenge har han imidlertid ikke fått noen sak på bordet.

- Hvis dette er alvor, så kommer det til meg. Men det har ennå ikke skjedd, sier han til Dagbladet.

- Reglene er meget strenge
Heiberg understreker at reglene er strenge, men går likevel langt i å antyde at Phelps kan sove relativt trygt om natta.

- Vi har meget strenge regler, men det skal veldig mye til før vi eventuelt disker en person. Det har skjedd ganske mange ganger opp gjennom historien (at utøvere har brutt reklamereglementet), og vi har alltid klart å rydde opp uten å diske personen. Men det bør ikke skje, og skal ikke skje. De som har personlige sponsorer må holde seg langt unna det i tiden OL varer. Om Phelps ikke har gjort det, får vi se hva vi gjør.

- Det er vel en klar forskjell på om en utøver bevisst har frontet sponsorene sine, eller om en sponsor har tatt seg til rette?

- Det har skjedd før at noen har utnyttet dette og lukket øynene for det. Men hvis det har skjedd på den måten (at sponsoren har tatt seg til rette), treffer det ikke Phelps på den måten, sier han.

Avklaring i løpet av en uke
Michael Phelps, som avsluttet en utrolig svømmekarriere med å ta fire gull og to sølvmedaljer i London, poserer på flere bilder i en kampanje for Louis Vuitton tatt i forkant av mesterskapet.

LEDER FOR MARKEDSAVDELINGEN I IOC: Gerhard Heiberg sier det skal veldig mye til før de disker en utøver. 
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
LEDER FOR MARKEDSAVDELINGEN I IOC: Gerhard Heiberg sier det skal veldig mye til før de disker en utøver. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

På det ene sitter han i en sofa sammen med den legendariske turneren Larrisa Latynina, som tok hele 18 OL-medaljer for Sovjet mellom 1956 og 1964. Det var rekord i antall medaljer før Phelps passerte henne i London.

På det andre bildet sitter han i et badekar i bare speedoen.

Heiberg sier han ikke kjenner til at noen er blitt fratatt medaljer for brudd på reklamereglene.

- Vil det være enda vanskeligere å gjøre noe så drastisk mot mannen mange mener er tidenes olympier, enn mot mindre kjente utøvere?

- Her er det lett for meg å svare at alle er like for loven, men det er klart, med en som Michael Phelps tenker du deg om mange ganger før du foretar deg noe negativt. Så derfor sier jeg at dette kommer til å ta litt tid. Jeg vil ikke spekulere i hva det kan ende med. I løpet av en uke kan det være avklart, sier Heiberg til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media