SUVEREN: Magnus Carlsen viste seg fra en suveren side under avslutningen av turneringen Your Next Move i Belgia. Her er han avbildet under Norway Chess i april.  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
SUVEREN: Magnus Carlsen viste seg fra en suveren side under avslutningen av turneringen Your Next Move i Belgia. Her er han avbildet under Norway Chess i april.  Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

Med seks partier igjen hadde Magnus Carlsen allerede knust verdenseliten

Suveren i lynsjakkavslutning mot verdenseliten.

Magnus Carlsen var helt konge ved sjakkbrettet i den avsluttende lynsjakkdelen mot resten av verdenseliten i Belgia.

- Det er godt å se at Magnus er i en klasse for seg. Og han er ikke i toppform. Han mangler det siste ved å være helt på hugget. Det er bra å vite at han har enda mer å gå på, sier manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Da det gjensto seks partier utropte den tyske stormesteren Jan Gustafsson allerede Carlsen til vinner av turneringen Your Next Move i byen Leuven i Belgia.

- De andre kan bare konsentrere seg om andre og tredjeplassen. Magnus Carlsen er suveren, sa Gustafsson.

Og han la til:

- Nå skal vel ikke Carlsen delta i de avsluttene turneringene i St. Louis og London, med henblikk til konkurrentene som slipper den tøffeste motstanderen.

Magnus Carlsen kan motta rundt 300 000 kroner for seieren.

Mellomfornøyd

Men selv var ikke Magnus helt fornøyd med egen prestasjon.

- Jeg synes ikke jeg var så veldig overbevisende. Jeg spilte enkelte bra partier. Men helt fornøyd med egen prestasjon er jeg ikke, sa Magnus Carlsen etter at turneringen var ferdig.

Åpnet ille

Magnus Carlsen åpnet turneringen på nesten verst tenkelige vis. Etter den første dagen lå Carlsen helt nede på åttendeplass. Men en mesterlig opphenting med seier i alle de fire siste hurtigsjsakkpartiene gjorde at Carlsen avanserte rett i ledelsen etter den andre dagen.

Carlsen beholdt ledelsen den tredje dagen. Men han var ikke spesielt fornøyd med sitt eget spill.

- Jeg må spille bedre på avslutningsdagen, kommenterte Magnus Carlsen ifølge bloggstedet mattogpatt.no.

Vant med svart

Og det gjorde Magnus Carlsen til gangs.

Etter å ha slått Vishy Anand og Maxime Vachier-Lagrave med svarte brikker ledet Carlsen med tre poeng foran Wesley So. Da var grunnlaget for dominansen og seieren sammenlagt i boks.

Hyllet Carlsen: I 2014 uttalte Eirik Brandsdal, Heidi Weng, Ola Viggen Hattestad og Sjur Røthe seg om Magnus Carlsen. Resultatet ble en enorm hyllest. Video: Benjamin A. Ward og Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han ga fra seg en klar ledelse i det 14. partiet mot Vladimir Kramnik og sløste vekk et halvt poeng. Carlsen var tydelig misfornøyd og slo ut med handa over eget spill.

Men det tente ham bare ekstra foran de fire avsluttende partiene.

I det påfølgende partiet var Magnus raskest ferdig av samtlige og slo Fabiano Caruana med svarte brikker.

Carlsen tok sannsynligvis litt lettere på det, da sammenlagtseieren var et faktum. Han tapte det 16. partiet med hvite brikker mot Anish Giri.

Det 17. partiet endte i remis mot Wesley So.

Det avsluttende partiet mot Hikaru Nakamura ble jevnt og endte i remis.

Kampen om andreplassen ble ganske spennende. Wesley So knep den foran Levon Aronian og Vishy Anand.

Superlativer

Chattelinja på den ofisielle nettsiden yournextmove.be rant over av superlativer for nordmannen. Her er et par eksempler:

- Magnus er for god til å være sann!

Og:

- Magnus er så totalt overlegen sine motstandere. Jeg vet ikke hva jeg skal si, annet enn at han egentlig godt kan slutte og spille. De andre er ikke verdt hans tid.

Espen Agdestein er storfornøyd.

FORNØYD: Manager Espen Agdestein var godt fornøyd med måten Magnus Carlsen avgjorde Your Next Move-turneringen i Belgia. Foto: Berit Roald / NTB / Scanpix
FORNØYD: Manager Espen Agdestein var godt fornøyd med måten Magnus Carlsen avgjorde Your Next Move-turneringen i Belgia. Foto: Berit Roald / NTB / Scanpix Vis mer

- Alt som er av verdensklasse-spillere er jo med i denne turneringen. At Magnus slår dem så ettertrykkelig i lyn og hurtigsjakk er rett og slett herlig. Selv om det har gått litt opp og ned, sier manageren.

Han konstaterer:

- Det er en lettelse å sette skapet på plass.