Med superski til OL

For å takle den lille OL-bakken best mulig, har hoppgjengen med Roar Ljøkelsøy i spissen fått nye spesialbygde ski til søndagens renn.

De er mykere enn de vanlige skia, og har en tupp som skal gi bedre løft ut fra hoppet. Når de setter utfor 106-metersbakken i Pragelato, har løperne også splitter nye hoppdresser, som er spesialtilpasset hver enkelt.

-  Mindre press

-  I normalbakken er det seks-sju km/timen mindre fart på hoppkanten enn løperne er vant til. Den tynne lufta vil gi mindre press i skia. Mykere ski og én centimeter mer tupp på hver side gjør at løperne får bortimot samme opplevelse som om de er i en storbakke, sier assisterende landslagstrener Geir Ole Berdahl til Dagbladet.

Med mindre press på skia vil løperne få mer respons tilbake i svevet.

-  Hadde vi brukt slike ski i en storbakke, ville de løftet for mye og resultert i at det bremset i lufta. Vi har ikke fått prøvd ut skia så mye, og kommer til å fortsette testingen på treninga i morgen, sier Berdahl foran dagens avreise til OL.

Bakvind

I Pragelato blir det med overveiende sikkerhet oppdrift om formiddagen, og bakvind om kvelden når hopprennene arrangeres.

-  Det er vi vant til fra Predazzo. Vinden kan vi ikke gjøre noe med. I OL vil det nok være noen som får bedre forhold enn andre. Når det gjelder Roar (Ljøkelsøy), så er han god under alle slags vindforhold, sier Geir Ole Berdahl.

 GULLHÅP:  Roar Ljøkelsøy skal forhåpentligvis fly inn til gullmedaljer under OL i Torino. Foto: Daniel Sannum Lauten
GULLHÅP: Roar Ljøkelsøy skal forhåpentligvis fly inn til gullmedaljer under OL i Torino. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

Steinar Bråten i Olympiatoppen vet det meste om vær og vind i Pragelato.

-  OL-bakkene ligger i en trang, dyp dal. Som regel er det oppdrift der om formiddagen, og bakvind om kvelden. Når varmlufta kommer nedover, kan det bli opptil tre-fire sekundmeters bakvind. Det har løperne trent på, blant annet på Lillehammer om ettermiddagene. Vi har visst om forholdene i Pragelato i halvannet år. Bakvinden kommer ikke som noen overraskelse, sier Steinar Bråten til Dagbladet.

  Fem hoppere reiser til OL i dag: Roar Ljøkelsøy, Bjørn Einar Romøren, Lars Bystøl, Tommy Ingebrigtsen og Sigurd Pettersen. Én av dem må være tilskuer i søndagens normalbakkerenn.