SJU STRAKE: Ingen har vunnet og scoret mer enn England så langt i EM-kvalifiseringen. Foto: AP Photo/Marco Vasini
SJU STRAKE: Ingen har vunnet og scoret mer enn England så langt i EM-kvalifiseringen. Foto: AP Photo/Marco VasiniVis mer

Med Vardy, Shelvey og Stones er plutselig «elendige» England best i Europa. Blir likevel kritisert

Sjokkresultat og storlag i trøbbel.

(Dagbladet): Det er lenge siden England var blant de aller ypperste lagene i Europa, og i løpet av de siste årene har profilene på landslaget blitt stadig færre.

I dagens kamp mot San Marino startet blant annet Jamie Vardy, Jonjo Shelvey og John Stones for England. Det samme gjorde Joe Hart, Phil Jagielka, Alex Oxlade Chamberlain, Nathanial Clyne, Luke Shaw, James Milner, Ross Barkley og Wayne Rooney.

Det lukter ikke ypperste verdensklasse av denne gjengen, noe det ble harselert med i engelske medier før kampen.

- Jamie Vardy er ikke god nok for England, men hvem andre er egentlig det? skriver John Cross i sin spalte i The Mirror.

Men selv om navnene ikke lenger klinger like bra som David Beckham, Steven Gerrard og Frank Lampard, er England inne i en helt overlegen seiersrytme.

Vinner alt Så langt i EM-kvalifiseringen har Rooney og co vunnet sju av sju kamper med en målforskjell på suverene 24-3. Det kan ingen andre lag i Europa vise til i inneværende kvalifisering.

Også Slovakia hadde vunnet samtlige kamper før de møtte Spania i kveld, men mot spanjolene stoppet seiersrekken. Dermed har England både flest seire, poeng og mål av samtlige i den pågående EM-kvalifiseringen.

Selv om de hvite og røde er førsteseedet og det presumptivt sterkeste laget i sin gruppe, er det ikke gitt at reisen til EM skal være så smertefri.

Storlagene sliter En rekke av de øvrige stormaktene sliter nemlig stort. Nederland er på tredjeplass i gruppe A, hvor overraskelseslaget Island og Tsjekkia har fått henholdsvis åtte og seks poengs luke på de oransje.

Hellas var førsteseedet i gruppe F, men har kollapset fullstendig og er utrolig nok helt sist i gruppa med kun to poeng. Tap både hjemme og borte mot Færøyene forteller alt om den greske tragedien.

Her har Nord-Irland overrasket stort med sin gruppeledelse. Også Romania på 2. plassen imponerer voldsomt og er faktisk helt oppe på 7. plass på FIFA-rankingen, til tross for et mannskap som er nesten blottet for utenlandsproffer.

Spania tok en viktig seier mot Slovakia, men kan fortsatt risikere å havne i playoff med kun tre poengs forsprang til Ukraina på 3. plass, som de møter borte i siste runde.

HERJER: Island er et av mange overraskelseslag i EM-kvalifiseringen. Foto: REUTERS/Michael Kooren
HERJER: Island er et av mange overraskelseslag i EM-kvalifiseringen. Foto: REUTERS/Michael Kooren Vis mer

Tyskland har omsider inntatt tabelltopp i gruppe D, men følges tett av både Polen, Irland og Skottland. Kun fem poeng skiller disse fire lagene, så her er alt åpent.

Russland sliter i gruppe G, men har fortsatt et håp om EM-spill etter seieren over Sverige i dag. Likevel er forspranget opp til Østerrike hele åtte poeng.

Sjokklag Østerrike har tatt av 19 av 21 mulige poeng og er i likhet med Island, Nord-Irland og Wales et av sjokklagene i Europa om dagen.

Nevnte Wales leder nemlig gruppe B, foran verdenstoer Belgia og Israel. Wales har avansert fra 117. plass til 9. plass på FIFA-rankingen i løpet av få år.

Italia og Kroatia har levert varene i gruppe H, men har avgitt poeng i tre kamper og er på ingen måte sikret EM-sluttspill. Her er det Norge som kan stikker kjepper i hjulene til forhåndsfavorittene.

I gruppe I leder Portugal oppskriftmessig, men også de må passe seg. Albania og Danmark er nemlig kun ett poeng bak Cristian Ronaldo og co.

Det betyr at det er mange verdensstjerner som fortsatt har en jobb å gjøre for å spille fotball-EM i Frankrike neste sommer.

HERJER: Gareth Bale og Wales på vei til EM. Foto: Andrew Matthews/PA Wire
HERJER: Gareth Bale og Wales på vei til EM. Foto: Andrew Matthews/PA Wire Vis mer