Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vitalij Mutko trekker seg som VM-sjef

Med VM-sjefens avgang kan det virke som om FIFA har tatt en for laget og diplomatiet

Det er vanskelig å se hvordan dopingskurken Vitalij Mutko trakk seg fra VM-jobben uten massivt press fra Zürich. Synd FIFA ikke vil snakke om det.

FERDIG SOM VM-SJEF: Vitalij Mutko er utestengt av IOC på livstid for Russlands statsstyrte dopingjuks, og nå er han ferdig som sjef for fotball-VM også. Foto: AP / NTB Scanpix
FERDIG SOM VM-SJEF: Vitalij Mutko er utestengt av IOC på livstid for Russlands statsstyrte dopingjuks, og nå er han ferdig som sjef for fotball-VM også. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før jul var dopingskurken Vitalij Mutko visestatsminister i Russland, fotballpresident i Russland og leder for organisasjonskomiteen til sommerens VM i fotball.

I dag, etter først å ha tatt permisjon som fotballpresident, for deretter å tre til side som VM-komiteens leder, er han bare en politiker uten troverdighet og ære.

DET ER EN stund siden IOC bannlyste Russlands visestatsminister, landets tidligere sportsminister (2008–2016) og fotball-VMs øverste organisatoriske leder, Vitalij Mutko, fra alle OL i all framtid.

Da FIFA fikk muligheten etter WADA-avsløringen om at 34 fotballspillere også var en del av det russiske statsfinansierte dopingsvineriet – blant dem hele Russlands VM-tropp til Brasil 2014 – valgte det internasjonale fotballforbundet å snu ryggen til.

DET VAR I hvert fall den offisielle versjonen fra Zürich. Da Giovanni Vincenzo Infantino (47) hadde muligheten til å tone flagg i den stadig mer betente Mutko-affæren – og da snakker vi om mannen som for snart to år siden ble FIFA-president på et løfte om åpenhet, redelighet og politisk mot – valgte han det stikk motsatte.

Det er ikke greit at NFF og fotballpresident Terje Svendsen ikke har meningers mot til å dra den norske kritikken lenger enn at «det er svært problematisk at han (Mutko) er der» – men det er sånn Norge er i internasjonale spørsmål, vi tør liksom ikke mene noe skikkelig før veldig mange andre mener det samme, men at FIFA-bossen stikker hodet i sanden er langt forbi det, det er helt krise.

Der og da liknet Infantino mest liknet på han fotballen for to år siden priset seg lykkelig over å bli kvitt.

Forgjengeren Sepp Blatter.

FØRST DRO INFANTINO til Russland og slikket Putin opp etter ryggen med en pinlig tale under VM-trekningen. Deretter, i kjølvannet av den siste WADA-avsløringen, meddelte han samtlige 211 FIFA-land at VM-forberedelsene skulle fortsette som planlagt selv om sjefen sjøl var leder for idrettshistoriens største bedrag.

Før FIFA nå i jula valgte å berømme Mutko for stor handlingskraft da han prøvde å stilne stormen gjennom å permittere seg fra jobben som fotballpresident.

Da den FIFA-meldinga kom trodde jeg knapt det jeg leste.

Nå, som Mutko også har fratrådt stillingen som VMs øverste leder, begynner jeg å ane et intenst diplomati i kulissene.

I SLIKE DRAMATISKE spill er det ofte en kjensgjerning at det som blir sagt ikke er det som blir gjort. Under radaren. Om hensikten til slutt helliger middelet er det heller ikke så viktig hvordan det har sett ut på veien.

Og derfor sitter jeg med en følelse av at FIFA og Gianni Infantino helt bevisst har tatt noen tunge slag til hodet på veien til avgjørelsen som måtte komme.

Det var ikke viktig hvordan Vitalij Mutko ble fjernet fra jobben.

Det eneste som betød noe var at han ble det.

MED LØSNINGEN SOM nå er presentert virker det som om det er Vitalij Mutko (etter beskjed fra Putin) som har tatt avgjørelsen til det beste for Russland, VM og fotballen.

Det lever Russlands stolte autokrat meget godt med, det kan Mutko leve med og det kan Russland leve med i den intense dopingstormen fra vest. Slik det framstår er ikke russerne blitt fortalt noe som helst.

Slik det framstår har ikke russerne bukket under for massivt internasjonalt press. Og da spiller det egentlige ingen rolle om FIFAs offisielle syn på veien, om det virkelig er som jeg tror og har skissert, har vært til å bli kvalm av.

Noen ganger må du ta en smell eller tre for det gode.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!