Med VM-tittelen satte Papagayo E. punktum for tidenes norske travsesong

Kjørte inn 4,2 millioner i går.

KJØRT INN MILLIONER: Papagayo E. gjorde som Alexander Kristoff: Han liftet med, spurtet ned alle, tok den uoffisielle VM-tittelen og satte punktum for tidenes norske travsesong.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KJØRT INN MILLIONER: Papagayo E. gjorde som Alexander Kristoff: Han liftet med, spurtet ned alle, tok den uoffisielle VM-tittelen og satte punktum for tidenes norske travsesong. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Papagayo E. gjorde som Alexander Kristoff: Han liftet med, spurtet ned alle, tok den uoffisielle VM-tittelen og satte punktum for tidenes norske travsesong.

Hele 4,2 millioner kroner var seieren på Yonkers Raceway verdt. Natt til søndag norsk tid ble det festet i New York. Champagnen fløt og jubelen stilnet ikke før seint.

Nå ser det ut som om hesten kanskje blir igjen i Nord-Amerika og starter i et tomillionersløp i Canada om et par uker. Det gjelder å utnytte den gode formen.

Absolutt alt gikk Papagayo Es vei. Han var nesten maksimalt heldig i sportrekningen. Kusken, svensken Ulf Ohlsson, kom seg ned i ryggen på favoritten Creatine. Det var posisjonen alle andre i feltet drømte om.

Inn på oppløpet dro 5-åringen nytte av alt dette og trippet unna til lett seier.

- Dette er ikke til å tro. Jeg har ikke fattet det, sa Ohlsson etter seieren.

Han fikk kuskejobben bak Papagayo E. etter at eierne på sensommeren valgte å vrake Vidar Hop i løp utenfor Norges grenser.

Den beslutningen skapte store diskusjoner i hestemiljøet Norge

Aldri bedre Valget kan ha bidratt til et fortsatt millionregn over Norges hestestjerner. Fra sidelinjen kan det se lett ut å kjøre en travhest i snaut 50 kilometer i timen. Men de beste kuskene er toppidrettsutøvere som må ta helt avgjørende beslutninger i løpet av et tidels sekund.

Det gjorde Ohlsson prikkfritt også denne gangen.

Norsk travsport har hatt sine store tider opp gjennom årene. Rex Rodney er den store fra 1980-tallet. Så vant Habib VM i 1986. Vel to år senere vant Sugarcane Hanover March of Dimes. Gentle Star og Steinlager har fulgte opp senere. Rite on Line, Thai Tanic og Jetstile slo også til noen ganger.

Men aldri før har det svingt så solid av norske travere som nå. Fire av verdens mest prestisjetunge travløp i 2015 ble vunnet av hester eid og trent i Norge. I Frankrike er Lionel i ferd med å skaffe seg et stort navn.

Trio Skulle Papagayo Es trener Jan Kristian Waaler endre planer og satse på vinterens store slag, Prix d'Amerique i Paris, kan tre norskfødte hester komme til å delta - alle med vinnersjanser. B.B.S. Sugarlight er ikke aktuell der.

Dette er hva de fire beste norske hestene har tjent i år i millioner kroner.

Papagayo E: 6,25

B.B.S. Sugarlight 4,65

Lionel 3,3

Support Justice 2,4

Sistnevnte har hatt en delvis mislykket sesong, men vant et gigantløp i Sverige.

Trøbbel På travbanene er det norsk så det smeller, men norsk travsport er likevel i en liten krise. Spillet, ikke minst på V75, går svært tregt.

Antall fødte varmblodshester er i fritt fall, og neste år kan det være at bare snaut 700 føllunger ser dagens lys.

Rekrutteringen av hesteeiere er heller ikke enkel.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram