Medalje er bonus - hovedmålet er å lære

Havnaa og Khatujev reiser til bokse-VM som læregutter.

 HARDTSLÅENDE:  Kai Robin Havnaa (bildet) reiser  til VM i boksing sammen med Salavat Khatujev denne måneden. 
Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
HARDTSLÅENDE: Kai Robin Havnaa (bildet) reiser til VM i boksing sammen med Salavat Khatujev denne måneden. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpixVis mer

Det er flere år siden Norge sist sendte boksere til et senior-VM for menn, men i år har Salavat Khatujev (weltervekt) fra Skien og Kai Robin Havnaa (tungvekt) fra Grimstad sluppet gjennom nåløyet.

For bokseforbundet er det viktig å markere seg på dette høye internasjonale nivået i år, for målet er å ha med boksere i OL i Rio de Janeiro i 2016. Kvalifiseringen til OL går i neste VM i 2015.

Problemet for forbundet og den nyansatte landslagstreneren Erik Bredler er at svært få norske boksere på herresiden har erfaring fra store internasjonale mesterskap. Det er dette Bredler og co. ønsker å gjøre noe med ved å sende to boksere til VM i Kasakhstan.

- Målsettingen min med VM er ikke først og fremst at vi skal slåss om medaljer, for både Khatujev og Havnaa er debutanter. Men de kan hente mye lærdom og erfaring ved å være med i mesterskapet, sier Erik Bredler.

Sterk oppkjøring De to norske bokserne er virkelig blitt satset på i oppkjøringen til VM. Mesterskapet starter med trekning 13. oktober i den kasakhstanske hovedstaden Almaty. De første kampene skal bokses dagen etter. Finalene går 26. oktober, men der er nok ingen av de to norske bokserne med.

- Den siste oppkjøringen har vi lagt til Stockholm, der bokserne våre er sammen med de svenske landslagsbokserne. Dette gir oss god sparring, og jeg kan ikke si annet enn at både Havnaa og Khatujev viser god utvikling etter at de kom hjem fra den forrige VM-leiren vår i Italia.

- Forberedelsene har gått etter planen og vært solide, slår landslagstrener Bredler fast. Han sier at ytterligere noen treningsdager i Stockholm vi gjøre at de to norske bokserne kommer til å reise til VM i toppform den 11. oktober.

Stort mesterskap Bokserne i VM kommer ikke til å stille med hjelm, for mesterskapet i Almaty blir det første der Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) innfører de nye reglene. Det betyr også at det profesjonelle dommersystemet (tipoengssystemet) skal gjennomføres under mesterskapet.

576 boksere fra 116 nasjoner er påmeldt, noe som betyr at mesterskapet i Kasakhstan blir et av de største bokse-VM som noensinne er arrangert.

Før avreisen til VM karakteriserer landslagstrener Bredler de to norske VM-bokserne slik:

- Khatujev er førsteårs senior. Han har tatt steget fra juniorklassen på en veldig bra måte og utvikler seg hele tiden. Havnaa får sjansen i VM, selv om han kanskje ikke har den rutinen som kreves. Men han har imponert meg med svært god og solid fysikk og en enorm innstilling. En bokser kan komme langt med slike egenskaper, slår Bredler fast.

- Neste VM, som også er OL-kvalifisering, går i 2015. Der kan jeg love at vi skal ha med en mye større tropp med mye høyere målsetting, sier landslagstreneren.

(NTB)