Medaljesjansen glapp for tam Bøkko

Var sliten i Heerenveen.

Fredagens 5000 meter kostet for mye. Håvard Bøkko mistet medaljesjansen med en litt tam 1500 meter i VM på skøyter i Heerenveen lørdag.

Bøkko gikk inn til tiendeplass med 1.48,03. I samløp med verdensrekordholder Shani Davis fra USA, måtte 20-åringen streve for å henge med. Dermed glapp medaljemuligheten før avslutningsdistansen 10 000 meter søndag.

- Hvis jeg går optimalt, klarer jeg femteplass. (Denny) Morrison skal være mulig å ta igjen, sa Bøkko.

Hol-løperen falt tre plasser og er nummer sju i sammendraget. Gullkampen står mellom stjerneduoen Sven Kramer (Nederland) og Enrico Fabris (Italia), mens Shani Davis fra USA og Carl Verheijen trolig vil kjempe om bronsen. Men Bøkko har gode muligheter til å passere nederlandske Erben Wennemars, som satte banerekord med 1.45,19 lørdag, og canadiske Morrison.

- Det blir et stykke opp, selv om Sven kom ned på jorden i dag. Det er greit å se at han også blir sliten. Han har vel kontroll, men han kan møte veggen han og, sa Bøkko.

På søndagens 10 000 meter må han gi alt for å forbedre sjetteplassen fra allround-VM i Calgary i fjor.
Sliten
Bøkko imponerte igjen på 5000 meter fredag, men det tok på kreftene for stortalentet.

- Jeg var sliten etter i går. Jeg merket på treningen før løpet at jeg bar litt preg av det. Jeg fikk ikke restituert meg så bra etter 5000-meteren selv om jeg gjorde alt jeg kunne. Dette var på det jevne, sa Bøkko.

Lagkamerat Eskil Ervik ble beste nordmann på distansen med sjuendeplass. Trønderen ble klokket inn til 1.47,49. Han hadde håpet på en enda hvassere Bøkko på 1500-meteren.

- Jeg hadde håpet at han skulle slå meg slik at vi kunne hatt en norsk med i medaljesammendraget. Han så litt tam ut, men har jo vært magesyk, sa Ervik.


Overrasket Mueller
Landslagstrener Peter Mueller var godt fornøyd med hvordan eleven hans presterte på den vanskelige distansen. Bøkko slet med sykdom i ukene før mesterskapet og gikk ned fem kilo.
LITE KREFTER IGJEN: Håvard Bøkko tømte seg på 5000-meteren i går. Foto: REUTERS
LITE KREFTER IGJEN: Håvard Bøkko tømte seg på 5000-meteren i går. Foto: REUTERS Vis mer

- Jeg er utrolig overrasket at han har gått så bra på skøyter som han har gjort, sa Mueller til NTB.

- Dette er det tøffeste løpet i skøytesporten. Det er full fart, og man må være rask og ha utholdenhet. Hvis man tappes for krefter, får man ikke noe stor fart. Enten føler man seg bra på start eller ikke. Han hadde ikke så høy toppfart, men likevel gode runder, fortsatte amerikaneren.


Haugli videre
Maren Haugli var nær ved å bli slått ut av skøyte-VM lørdag, men får likevel gå søndagens 5000-meter.

Rot i utregningen fra arrangørenes side gjorde at Haugli en stund lå på 13.-plass i sammendraget. Men etter korrigeringer fikk Haugli 12.-plassen sammenlagt. Dermed får hun gå 5000-meteren søndag. Haugli endte på 10.-plass på 3000-meteren.

(NTB)