Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Medaljevinnere under VM i 2013 var dopet

Hevder dopingjeger.

VIL BLI AVSLØRT: Den danske dopingjegeren Rasmus Damsgaard er overbevist om at noen blant medaljekandidatene under VM i Val di Fiemme i 2013 var dopet. ILLUSTRASJONSFOTO: AP Photo / Matthias Schrader / NTB Scanpix
VIL BLI AVSLØRT: Den danske dopingjegeren Rasmus Damsgaard er overbevist om at noen blant medaljekandidatene under VM i Val di Fiemme i 2013 var dopet. ILLUSTRASJONSFOTO: AP Photo / Matthias Schrader / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Om bare 13 dager starter skifesten i Falun.

I går kveld kunne det Riksidrettsförbundet (RF) i Sverige fortelle at de er klare for å gjøre en best mulig jobb på antidopingfronten mens VM pågår.

Samtlige løpere kommer til å måtte foreta en blodprøve når de ankommer Falun, skriver svenske Expressen.

Uanmeldte tester I tillegg vil alle løperne som ender på topp-fire tester, samt ytterligere to løpere som ender blant de ti beste - og også en rekke uanmeldte tester vil forekomme, kunne RF underrette om.

Antidopingsjef i Det internasjonale skiforbundet (FIS), danske Rasmus Damsgaard, sier at de vil gjøre alt for at løpere i ettertid skal være mest mulig sikre på at medaljevinnerne ikke senere viser seg å være dopet.

- Vi vil at den som ender nummer som to skal kunne stå der og kjenne seg sikker på at vinneren har gått gjennom akkurat de samme testene som alle de andre topputøverne, sier Damsgaard til Expressen.

Doping i forrige VM Damsgaard forteller at FIS har gått til innkjøp av større kjøleskap, for å kunne lagre flere urinprøver som kan re-testes om flere år når enda bedre metoder er på plass.

At det finnes dopere blant de som tok medaljer under ski-VM i 2013 i Val di Fiemme, er dopingeksperten overbevist om.

- Ja. Jeg regner med at idrettsutøvere kommer til å teste positivt i framtida takket være vår lagring, sier Damsgaard til svenske Aftonbladet.

- Jeg hater når vi tiner opp urintester og få svar på hvilke som var positive. De har da allerede fått medaljene, pengene og utnyttet kjendisstatusen allerede, sier dansken videre.

Ny type doping på markedet At det å avduke bruk av bloddopingen EPO har vist seg vanskelig, er ikke noe nytt. Østerrikske Johannes Dürr som ble tatt under OL i Sotsji, fortalte i ettertid at han slapp gjennom hele 14 dopingtester mens han var dopet på EPO - før han ble avslørt.

Rasmus Damsgaard forteller at de nå også har har en ny type doping kalt HIF-1-alpha - som de ennå ikke har noen metoder for å avsløre.

HIF-1-alpha er proteiner som påvirker enzymer som påvirker oksygenopptaket.

- Jeg tror det brukes akkurat nå. Jeg har hørt rykter om idrettsutøvere som eksperimenterer med det, sier Damsgaard om den nye formen for doping.

- Akkurat nå har vi ingen metoder for å avsløre HIF-1-alpha, men vi har situasjonen under kontroll. Wada (verdens antidopingbyrå) har hatt flere seminarer om det, og om en to-tre år kommer analysen for HIF-1-alpha. Derfor er det bra at vi nå tar vare på tester på inntill ti år, slik at vi kan ta nye tester i framtida, sier den danske dopingeksperten til Expressen.