Medkila sjokkvant cupfinalen

Det var duket for tidenes cupbombe i norsk kvinnefotball da Kolbotn ble slått 2-1 i finalen.

Harstad-laget er første nordnorske NM-vinner for kvinner, og den første fra 1. divisjon. Kolbotn presset nesten hele kampen og vant sjansestatistikken overlegent, men forliste mot et solid forsvar og keeperhelten Lise Beate Bye.

Superraske Stine Frantzen ga Medkila ledelsen etter bare seks minutter, og hun la også hjørnesparket som midtspiss Anneli Giske stusset inn ved nærmeste stolpe seks minutter ut i 2. omgang, men keeperen var den største helten.

«Libby» pådro seg en kneskade i en treningskamp for en uke siden, og det holdt på å koste henne finalen. Medkila fikk dispensasjon til å leie Liungen-keeper Christine Colombo Nilsen med tanke på finalen, men Bye ble erklært kampklar i siste øyeblikk. Nilsen kom ikke på dommerkortet.

Valget virket ikke særlig smart da Byes første inngripen kostet Medkila et mål. I det 14. minutt rykket hun umotivert ut på en ball hun ikke kunne nå. Tonje Hansen forfulgte ballen og kunne fra hjørnet av 16-meteren løfte ballen over Bye og inn i det tomme målet til 1-1.

Holdt unna

Resten av kampen var Lise Beate Bye både god og heldig, bak et forsvar som avkreftet eventuelle myter om enorm nivåforskjell mellom eliteserien og 1. divisjon. Med et enormt entusiastisk publikum i ryggen holdt laget som ble nummer to i 1. divisjon unna for sølvvinneren i toppserien.

Det var enveiskjøring mye av tiden, men Bye lot seg ikke overliste. Selv da Solveig Gulbrandsen tok straffe i det 53. minutt, rett etter Medkilas 2-1-mål, stoppet Bye ballen.

Det var spilt seks minutter da Stine Frantzen spilte vegg med Sofie Pedersen og fikk en gjennombruddspasning i retur. Hun la Kolbotn-forsvaret bak seg, rundet elegant landslagskeeper Bente Nordby og rullet ballen i tomt mål.

Før kampen trodde de fleste at det ble et spørsmål om hvor stor Kolbotns seier skulle bli, og det trodde nok mange da et Medkila-utspark ble nikket tilbake og Tonje Hansen utnyttet Byes tabbe til å utligne.

Men flere ganger greide ikke Kolbotn å score. Christine Bøe Jensen nikket kaptein Solveig Gulbrandsens innlegg fra kort hold, men Bye stoppet ballen med beina. Natalia Galvez ble spilt gjennom, men Bye møtte og ga corner. På overtid i 1. omgang fikk Gulbrandsen skyte fra fri posisjon, men Bye reddet igjen.

Effektivt

I 2. omgang yppet Medkila seg fra start igjen. Først raidet Frantzen og skjøt utenfor, så kontret laget igjen etter å ha klarert ett av Kolbotns utallige hjørnespark. Det førte til Medkilas første og eneste corner, og Frantzens serve ble styrt inn ved nærmeste stolpe av Giske, som løp inn og gikk opp alene.

Sekunder senere kom Galvez gjennom og ble revet ned av Bye inne i feltet. Kampens meget gode dommer Vibeke Karlsen dømte straffe, men Gulbrandsens skudd mot hjørnet ble slått til corner av keeperhelten Bye.

Kolbotn mistet litt av troen etter det, men hadde likevel flere store muligheter til å berge ekstraomganger. Den siste kom da Ingvild Stensland skjøt i tverrliggeren tre og et halvt minutt på overtid.

Det var ikke Kolbotns dag i dag. Det var definitivt Medkilas og Lise Beate Byes.

(NTB)

IMPONERTE: Spillerne fra Medkila jubler etter at de mottok kongepokalen som bevis for at de er norgesmestre i fotball for kvinner. Harstad-laget vant 2-1 over Kolbotn i finalen som ble spilt på Ullevaal stadion.