«Meg skal dere få slite med i mange år framover»

NADDERUD (Dagbladet): Han har vært tippeligatrener i en måned og vurderer allerede hemmelig telefonnummer. Samtidig er familiens bestemødre redde for at han skal få sparken. Så jeg har en følelse av at Gaute Larsen (39) i Stabæk har fått sin nye tilværelse midt i trynet. Samtidig er jeg overbevist om at han liker det.

Mye å lære av Larsen, var kollega Øivind Monn-Iversens beskjed til Nils Johan Semb og Nils Arne Eggen etter Stabæks 3- 0-seier over Rosenborg sist søndag. Han snakket om beinharde krav til innsats, nådeløs behandling av lagets stjerner, og ikke minst en uredd, kynisk og målbevisst holdning til det alt handler om i fotball - å få en gjeng ballsparkende karer til å gjøre det godt sammen .

Hvilket fikk klubbens sportslige leder, Tom Schelvan, til stolt å uttrykke følgende da jeg stakk nesa innafor Stabæk-huset i går morges:

- Litt av en kommentar i Dagbladet, du - tenk, mye å lære av Larsen.

Alt mens den utpekte pedagogen satt en stol til venstre og så på skoa sine.

- Det er ikke jeg som er viktig oppe i alt dette her, sier Gaute Larsen, programforpliktet beskjedent.

- Jeg alene kan ikke vinne fotballkamper for Stabæk. Men jeg kan kreve at folk gjør det jeg sjøl har lært - at du må jobbe hardt for å oppnå dine målsettinger.

Hvilket han også gjør.

Fordi:

- Fotballspillere har lett for å miste fokus, fortsetter Stabæk-treneren. - Du ser 18- 20-åringer med veldig gode kontrakter fordi de har et stort talent. Men talent er ikke nok, og det er farlig å komme for lett til det. Sånn sett skiller ikke fotballen seg fra resten av samfunnet.

Gaute Larsen gikk på Drillo-skolen da han bestemte seg for å bli fotballtrener i 90-åra. Han var ingen lydig elev. For mens resten av nasjonen var mer katolske enn paven, ville Stabæk-treneren flørte med andre religioner.

Langpasninger, breakdowns og ekstrem-forsvar var ikke nok.

- FOR MEG ER FOTBALL en lidenskap, sier Gaute Larsen. - Da jeg tok trenerutdannelsen min, var jeg hele tida på jakt etter andre måter å spille på. For jeg savnet alternativer og følte at trenerkursene var for ensporet.

- Fotball, slik jeg ser det, er ikke bare langt eller kort.

I 1989, den gangen Frigg satset alt med Tor Røsten Fossen og Hallvar Thoresen, var Gaute Larsen fotballspiller. I Frigg. Deretter ble han trener i Ullern og Bærum Sportsklubb. Og fordi han ønsket å lære en unorsk måte å spille fotball på, sa han nei til Odd (-97) og assistentjobben ved siden av Lars Tjærnås i Vålerenga.

Da muligheten bød seg i skyggen av Anders Linderoth, for tre og et halvt år siden, sa han ja !

- Sjansen jeg fikk til å jobbe med Anders var viktig for meg. Og jeg lærte mye - veldig mye. Han er både dyktig og et veldig fint menneske. Og jeg var like overrasket som alle andre da han ga seg - jeg trodde ikke i min villeste fantasi at ville skje før etter denne sesongen. Men så skjedde det. Og her er jeg.

JOBBEN SOM HOVEDTRENER var det eneste Stabæk-tilbudet Gaute Larsen kunne akseptere etter Linderoths avskjed. Hadde Ingebrigt Steen Jensen og Tom Schelvan kommet opp med en mann utenfra, ville også den daværende assistenten gått ut den døra som sto vidåpen etter svensken og 1- 8 i Bergen. Men han ville ikke smelt den etter seg - han ville lukket den pent.

Gaute Larsen er nemlig et dannet menneske.

- Det er riktig at jeg ikke kunne blitt værende i klubben under en annen trener, sier han. - Jeg har jo ambisjoner, jeg også. Og fordi jeg er sportslig kvalifisert, var jeg aldri i tvil da tilbudet kom.

- Det var fort gjort å gjøre om assistenttrenerkontrakten for de neste to og et halv årene til en hovedtrenerjobb i den samme perioden.

Og hva skjedde så? Jo - to ting. For det første tok Gaute Larsen grep om de tingene Dagbladets fotballkommentator hyllet ham for i mandagsavisa. Dernest kom mediene - i alle fasonger og til alle døgnets tider - som en lavine.

Gaute Larsen tar det fra begynnelsen:

- 1- 8 MOT BRANN var tøft, men ingen ting å være redd for. Derfor gikk jeg til jobben med stor entusiasme. Og jeg var ikke langt nede sjøl om vi tapte 0- 3 for Viking i den påfølgende hjemmekampen. De scoret tre ganger på fire målsjanser - vi slet med samhandlingen.

- Hvilket kan være alvorlig?

- Jada, men jeg visste vi hadde fotballspillerne. Og evnene. Derfor handlet det mye om å forandre den ekstremt personfokuserte fotballen - for det har jo blitt sånn nå med Bosmann-regelen, pengene, proffdrømmene og landslagslysten - til en bevisstgjøring av det kollektive. Og det føler jeg vi har lyktes med, det tok ikke lang tid.

- Etter en OK kamp med 4- 0 over Lørenskog i cupen, og deretter 4- 1 over Molde og 1- 0 over Rosenborg til pause - stemte alt.

Men suksess har en bakside, og det er her Gaute Larsen kommer til forandring to. Mediekjøret.

- Jeg aksepterer at mediene fokuserer på personer - sånn er nuet og sånn vil det være i framtida også. Det jeg derimot kan ha litt problemer med, er at radioen kan ringe deg 06.30 på morgenen, som de gjorde da Anders ga seg, og be om et intervju på direkten. Og det uten å være høflige eller be om unnskyldning.

Alf Gaute Larsen

Født: Julaften 1961
Høyde: 182 cm
Vekt: 75 kilo
Klubber som spiller: Ullern og Frigg
Klubber som trener: Ullern og Bærum SK. Assistenttrener i Stabæk fra 1998 til 2001. Nå hovedtrener i klubben.

- Du høres sjokkert ut?

- Som assistenttrener sluttet arbeidsdagen min stort sett klokka 17.00. Nå føler jeg at jeg må være disponibel 24 timer i døgnet. Og det er en overgang å få minst 10 telefoner om ubetydelige ting fram til klokka elleve på kvelden. Jeg merker at det er slitsomt og at jeg bruker mye energi.

- Hvordan reagerer familien?

- Jeg har kone og to barn. Den eldste er gutt, 11 år og han leser aviser. Og vi har snakket om det og bestemt oss for å se hvordan det utvikler seg. Hemmelig telefonnummer kan være et alternativ.

DENNE STILLE MANNEN, som mistet Sandnes-dialekten sin et sted mellom flyttelasset østover i 14-års- alderen og vårt møte i går morges, krever folkeskikk i sine omgivelser. Han lurer også på hvilke rettigheter en trener har i forhold til mediene. Og i Stabæk er man jo eksperter på sånt, så derfor kom Claus Wiese fra Dinamo for å holde opplærende kurs.

- Det tar vi på alvor, sier Gaute Larsen.

Sånn er det med den saken.

Men hvordan er det med framtida? Og hvordan ser Gaute Larsen seg sjøl i det norske Tippeliga-bildet?

- Jeg har tatt et valg - det står jeg for. Og jeg tror jeg kan vinne mange cup- og seriemesterskap med Stabæk i framtida. Og sjøl om jeg ikke tenker på det nå - hvorfor kan ikke jeg bli trener for en klubb i Europa? Først hvis det går skeis, vil jeg komme på andre tanker.

- Du er offensiv?

- Meg skal dere få slite med i mange år framover, gliser Gaute Larsen.

HØY KLØVER: - Gresset var håpløst langt på søndag også, sier Gaute Larsen. - Jeg merket at Nils Arne Eggen var sint, men sa ikke noe etterpå fordi Rosenborg tapte.
LEDEREN OG TRENEREN: Tom Schelvan (til venstre), sportslig leder i Stabæk, er stolt over kommentaren i Dagbladet. Gaute Larsen er litt brydd.