Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Megabom for Hausken i orienterings-VM

Endte sist av de norske kvinnene i sprintfinalen.

BOMMET GROVT: Anne Margrethe Hausken hadde ingen god dag på VM-sprinten i orientering i Sveits da hun endte på en 25.-plass.Foto: SÖREN ANDERSSON / NTB scanpix
BOMMET GROVT: Anne Margrethe Hausken hadde ingen god dag på VM-sprinten i orientering i Sveits da hun endte på en 25.-plass.Foto: SÖREN ANDERSSON / NTB scanpix Vis mer

Det er ikke så ofte Anne Margrethe Hausken Nordberg (34) gjør en skikkelig brøler, men i O-VMs sprintfinale lørdag kom den.

Hausken Nordberg var blant de beste under kvalifiseringen tidligere lørdag, men i finalen bommet hun stygt og kom på 25.-plass.

Storfavoritten Simone Niggli-Luder vant overlegent på hjemmebane. Hun var hele 36 sekunder foran danske Maja Alm på 2.-plass. Svenskene Annika Billstam og Helena Jansson ble nummer tre og fire.

Hausken ble også dårligst av de norske jentene. Det er uvanlig. Karmøy-jenta var en klar outsider til medaljene i Lausanne sentrum lørdag ettermiddag, men endte langt bak.

Tapte hele veien - Sprinten har utviklet seg mye siden jeg ble verdensmester for fire år siden. Nå er det mye mer kompleks orientering, og det er noe jeg ikke klarer å beherske til fulle i dag. Hele veien taper jeg småsekunder på at jeg ikke ser de beste veivalgene med en gang. I tillegg gjør jeg en banal feil, som jeg burde unngått, på vei ut av arenaen. Da blir det lang vei opp, forklarte Nordberg Hausken.

Hun måtte se seg også slått av landslagskollegaene Silje Ekroll

Jahren og Heidi Østlid Bagstevold. Det er høyst uvant kost.

Landslagssjef Petter Thoresen fikk se jentene imponere i sprintkvalifiseringen på universitetsområdet i Lausanne. Men da de ble alvor i finalen holdt det ikke til topplasseringer for de norske fargene.

- Jeg er skuffet over resultatene i dag. Det er ikke så vanskelig å skjønne det. Vi må hjem for å trene mer på sprint. I dag var vi ikke gode nok. Vi blir felt av tekniske feil og for mange bommer. Siljes 10.-plass er et lyspunkt, mens Heidi får godkjent på en ellers svart dag, sa landslagssjef Petter Thoresen.

Sprintlandslagstrener Emil Wingstedt ble engasjert foran denne sesongen, men landslagssjefen er klar på at «dette tar tid».

- Vi får garantert resultater på sikt på det arbeidet som Emil har satt i gang. Han har gjort en superjobb, mente Thoresen.

Mye bra - Vi har gjort mye bra, men er avhengig av at de norske løperne satser på distansen i flere år for å lykkes. Vi ser at flere unge løpere som viser stort potensial, men mangler erfaring. I dag så finaleløypa forholdsvis enkel ut på kartet, men det var absolutt ingen «hvileløype».

- Mange ble stresset underveis og vi har et stykke igjen før vi er på høyde med verdenseliten i disiplinen. Selv om veldig mange satser på sprint, så har vi muligheter til å hevde oss, absolutt, mente sprintlandslagstrener Emil Wingstedt.

Verdens beste herreløper Olav Lundanes prioriterer ikke sprint i årets VM. Flere av de antatt beste norske løperne gjør det heller ikke.

- Vi er i fremtiden avhengig av at de beste norske også løper sprint i VM for å kapre medaljer. Konkurranseprogrammet i VM er i dag så tøft at det ikke lar seg gjøre å løpe alle distanser, og løperne må velge. Men vi skal komme knallsterkt tilbake i mesterskapet, sa Thoresen.

Søndag og mandag er det henholdsvis lang- og mellomdistansekvalifisering i orienterings-VM. Tirsdag skal det kjempes om medaljer på mellomdistansen i Jurafjellene i grenseområdene til Frankrike.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media