Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Meget sannsynlig at Lance var dopet under Touren

Dansk forsker peker på «mistenkelige» blodverdier.

MISTENKELIG STABILT: Ifølge en av Danmarks ledende blodforskere, Jakob Mørkebjerg ved Bispebjerg Hospital, er det høyst mistenkelig at Lance Armstrongs blodverdier var på omtrent samme nivå to dager før Tour-start som etter den nest siste etappen opp til Mont Ventoux. Under Giro d'Italia falt imidlertid verdiene markant underveis.(Blodverdiene under Tour de France er merket med gult - Giro d'Italia med rosa).Faksimile: Livestrong.org
MISTENKELIG STABILT: Ifølge en av Danmarks ledende blodforskere, Jakob Mørkebjerg ved Bispebjerg Hospital, er det høyst mistenkelig at Lance Armstrongs blodverdier var på omtrent samme nivå to dager før Tour-start som etter den nest siste etappen opp til Mont Ventoux. Under Giro d'Italia falt imidlertid verdiene markant underveis.(Blodverdiene under Tour de France er merket med gult - Giro d'Italia med rosa).Faksimile: Livestrong.org Vis mer

(Dagbladet.no): Lance Armstrong ble hyllet vel så mye som sammenlagtvinner Alberto Contador på podiet i Paris etter at texaneren hadde fullført Tour de France-comebacket på en imponerende tredjeplass etter fire års fravær.

Comebackmannen måtte leve med dopingbeskyldninger under sin sju år lange regjeringsperiode i verdens største etapperitt, men virket å være langt mer «menneskelig» under årets utgave. Likevel møtes han også med skepsis denne gang, og det på bakgrunn av testresultater som ligger tilgjengelig for alle på hjemmesidene til Livestrong, melder Danmarks Radio.

Med en doktorgrad i bloddoping, er Jakob Mørkebjerg ved Bispebjerg Hospital en av Danmarsk ledende eksperter på området. Etter å ha studert Armstrongs testverdier for hematokrit- og hemoglobinnivå, mener Mørkebjerg det er meget sannsynlig at amerikaneren brukte bloddoping under Touren.

- Motstrid
Det begrunner han i at blodverdiene var mer eller mindre de samme etter monsteretappen opp til Mont Ventoux som de var to dager før Tour-start i Monaco. Bemerkelsesverdig nok steg hematokritverdiene i perioden 11. til 14. juli fra 40,7 til 43,1, påpeker Mørkebjerg.

- Det vi vet ut ifra egen forsking, er at under en periode med hardt arbeid, som Tour de France er, vil man se et markant fall i disse blodverdiene. Det ser vi ikke hos Lance Armstrong, understreker Mørkebjerg overfor dr.dk.

En av forklaringene kan ligge i at Armstrong har mottatt blodoverføringer, poengterer Mørkebjerg. Men også dehydrering og diarré kan medvirke til forhøynede verdier.

- Bildet er uansett i motstrid med det man normalt ser. Lance Armstrongs verdier var uendrede fra den første til den siste prøven, og normalt sett ville man ha forventet et fall. Det fallet ser man også i verdiene hans under Giro d'Italia et par måneder før, men altså ikke under Tour de France, sier Mørkebjerg.


Blodprofil

Peter Hemmersbach, dopingjeger og seksjonssjef ved Hormonlabratoriet ved Aker universitetssykehus, mener at om Mørkebjergs grunnlag utelukkende kommer fra alment tilgjengelig informasjon på informasjon på internett, er en meningsytring uten rettslig verdi.

- Da er det en interpretasjon av et materiale som aldri vil holde som bevis i disiplinærsak, sier Hemmersbach til Dagbladet.

Hemmersbach har ikke selv sett Armstrongs testresultater, men tar det for gitt at Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) ville ha tatt affære om de hadde funnet grunn til mistanke i og med at det er de som har tatt prøvene av amerikaneren.

HOLDT FØLGE: I Tour-comebacket kjempet Lance Armstrong (t.v.) helt i toppen av sammendraget, og måtte bare se seg slått av Alberto Contador og Andy Schleck.Foto: SCANPIX/EPA/NICOLAS BOUVY
HOLDT FØLGE: I Tour-comebacket kjempet Lance Armstrong (t.v.) helt i toppen av sammendraget, og måtte bare se seg slått av Alberto Contador og Andy Schleck.Foto: SCANPIX/EPA/NICOLAS BOUVY Vis mer

- De har sikkert opprettet en blodprofil av Armstrong, og om de hadde funnet verdiene mistenkelige, ville de nok ha anmeldt ham, påpeker Hemmersbach, og viser til opprettelsen av såkalte biologiske pass, som blant annet bidro til å felle fem profesjonelle ryttere i juni på bakgrunn av svingninger i blodverdier.

- Stinkende stabil
I forkant av Tour de France ble Armstrongs stabile testverdier brukt som et argument for at han var helt ren, dog av Astana-lagets ansvarlige for intern dopingkontroll, Rasmus Damsgaard.

- Jeg vil beskrive Lance Armstrong som stinkende stabil. Hvis man ser på både blodverdiene og T/E-ratioen hans (testosteronnivå), ligger det på et tvers igjennom stabilt nivå innenfor det normale, sa Damsgaard i begynnelsen av juli.

Dansken, som også sitter i den medisinske kommiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS), ble hentet inn av sportsdirektør Johan Bruyneel for å rydde opp i egne rekker etter kaosåret 2007 da blant annet Alexander Vinokourouv satte seg fast i dopingklisteret under Tour de France. Han hadde tidligere gjort samme jobb for Bjarne Riis og CSC-laget i kjølvannet av doputestengelsen av Ivan Basso.

LEGGER UT EGNE TESTRESULTATER: Lance Armstrong har siden comebacket publisert egne dopingtestresultater på internett.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO PATRICK HERTZOG
LEGGER UT EGNE TESTRESULTATER: Lance Armstrong har siden comebacket publisert egne dopingtestresultater på internett.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO PATRICK HERTZOG Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media