Meide Petter av veien

Fire belgiske venner fikk nærkontakt med rally-verdensmesteren i Sverige.

De fire belgiske vennene var på rallyreise i Sverige og åpnet turen med å renne verdensmester Petter Solberg i grøfta.

Halve nordmannens mekanikerteam hastet ut til ulykkesstedet for å reparere skadene på bilen. Selv ble Subarus ulykkesfugl umiddelbart fraktet tilbake til depotet for å riste av seg den dramatiske hendelsen.

- Det sto en bil rolig langs veien som plutselig bare svingte ut foran meg. Jeg holdt rundt 30 km/t da han «klinte» rett inn i meg. Jeg ble slått utfor veien. Det er så dumt hele greia, forklarte Petter Solberg.

Et 30 meter langt spor etter Solbergs Subaru godt ute i den snøfylte grøften, fortalte tydelig om en hektisk kamp for å få den ukontrollerte bilen opp på veien igjen. Nordmannen greide omsider å manøvrere bilen på rett kjøl.

Ulovlig u-sving

Skadene ble reparert i løpet av 20 minutter. Hele hjulopphenget på høyre side var slått omkring 20 centimeter bakover i hjulbuen. Støtdemperen var ødelagt, bærebrua og styrestaget brukket, og frontlykten var knust. I tillegg var karosseriet på fremre høyre hjørne av bilen slått inn.

Rallyentusiastene fra Hasselt i Belgia, som er nære venner av Solbergs belgiske konkurrent Freddy Loix i Peugeot, skulle foreta en ulovlig u-sving på den åpne veien mellom serviceparken i Hagfors og shakedown-løypa.

- Vi stoppet opp for å svinge, og sjåføren vår så ingen i bakspeilet. Da vi begynte å kjøre, smalt det, fortalte belgieren Franki Boonen til NTB. Han var passasjer i den svenskregistrerte leiebilen som kolliderte med Solbergs 5-millionerkronersbil.

Ingen ble skadd i kollisjonen. Boonen var fortsatt skjelven da han fortalte sin versjon til NTB kort tid etter ulykken. Politiet i Hagfors sier til NTB at ulykkesforløpet er klart, og at Petter Solberg ikke vil bli tillagt noe skyld.

- De la seg helt flate og innrømmet med en gang at de hadde tabbet seg skikkelig ut. De må følge trafikkregler de som alle andre. Politiet sto der og så alt. Det var veldig oversiktlig sånn sett, sa Solberg.

Fikk bestetid

29-åringen hadde gjennomført to runder testkjøring på det svenske slaps- og isføret da ulykken inntraff. Det tok nesten en time før han kunne sette seg inn i den nyreparerte bilen og kjøre videre. Petter Solberg fikk bare kjøre en ny runde før tiden var omme. Da gasset han inn til knepen bestetid.

- Skikkelig synd var det, for jeg fikk bare kjørt shakedown tre ganger. Jeg burde kjørt en del flere turer. Likevel kjørte jeg inn til bestetid. Nå er jeg i toppslag og SKAL ha en plass på «pallen». Selv om det ikke er topp føreforhold i svenskerallyet, er det gunstig nok for meg, sa Petter Solberg.

Det er ikke første gang 29-åringen har opplevd dramatikk under shakedown. For tre og en halv måned siden var Solberg og kartleser Phil Mills nær ved å miste livet i et stygt sammenstøt med en lyktestolpe før Rally Korsika. Da var bilen bare centimetre fra å havne utfor et flere hundre meter høyt stup.

Rally Sverige er sesongens annen VM-runde av 16 og starter fredag morgen.

NTB

HEKTISK AKTIVITET: Petter Solbergs mekanikere fikk litt ekstra å gjøre etter krasjet.