AFRIKANSK TALENT: Louis Meintjes ble nummer åtte i Tour de France 2016. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
AFRIKANSK TALENT: Louis Meintjes ble nummer åtte i Tour de France 2016. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Sykling:

Meintjes kan bli den første afrikanske trøyevinneren i Tour de France

25-åringen er den største favoritten i kampen om ungdomstrøya.

(procycling.no): Sykkelsporten har lenge vært en idrett der europeerne har dominert, men globaliseringen er nå i ferd med å innta tohjulingens verden. Kanskje blir 2017 det første året der en syklist fra det afrikanske kontinent stikker av med en av de fire trøyene i Tour de France.

Det hvite plagget ble først innført i 1968, og fungerte som en kombinasjonstrøye. Den ble båret av rytteren som, kombinert, hadde best plassering i sammendraget, poengkonkurransen og klatrekonkurransen. Fra og med 1975 har trøya vært et mål for sykkelfeltets ferskinger.

I 2017 er det ryttere født etter 1. januar 1992 som er med i konkurransen om ungdomstrøya. Den med best sammenlagttid, som oppfyller dette kravet, vil bære den hvite trøya. Totalt 29 av Tour-feltets 198 ryttere er unge nok til å kapre den, men kun noen få er gode nok til å klare det.

Louis Meintjes (25 år) - UAE Team Emirates

Australia, Asia og både Nord- og Sør-Amerika har trøyetriumfer fra verdens største sykkelritt. Sør-Afrikanske Louis Meintjes kan bli mannen som sørger for at også Afrika legges til listen.

I 2015 viste UAE-rytteren for første gang at han har det som kreves for å henge med i sammendraget i en Grand Tour. I Vuelta a España kjempet han seg til en tiendeplass, og året etter ble han nummer åtte i Tour de France.

Det førte ham opp til andreplass i ungdomskonkurransen, som den eneste i nærheten av Orica-rytter Adam Yates. Fjorårsvinneren sykler ikke touren i år.

Meintjes presterte solid i sitt siste ritt før Tour de France, og ble nummer åtte i Criterium du Dauphiné. Formen er der den skal være for sør-afrikaneren, som også har en stor fordel når det kommer til lagets prioriteringer.

Klatretalentet er den suveren kapteinen til UAE Team Emirates i sammendraget. Lagkompisen til Vegard Stake Laengen bør dermed ha solid støtte fra sine medsammensvorne gjennom tre uker på franske veier.

VIL KOPIERE BROREN: Simon Yates er blant favorittene til den hvite ungdomstrøya. I 2016 vant tvillingbror Adam Yates. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)
VIL KOPIERE BROREN: Simon Yates er blant favorittene til den hvite ungdomstrøya. I 2016 vant tvillingbror Adam Yates. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Simon Yates (24 år) - ORICA-Scott

Adam Yates klarte å overgå Louis Meintjes i kampen om hvit trøye i touren 2016, og klatret helt opp til fjerdeplass i sammendraget. I 2017 er det tvillingbror Simon Yates som skal forsøke å slå UAE Team Emirates-rytteren.

Lørdag starter han sin tredje utgave av Tour de France. Det i seg selv er en imponerende prestasjon av en 24-åring. Men årets utgave blir den første der sammendraget er målet for briten.

Det hersker dog ingen tvil om at han har egenskapene som kreves for å hevde seg i en Grand Tour. I fjorårets Vuelta a España kjempet han i toppen for første gang, og endte som nummer seks.

Formen Yates viste i Criterium du Dauphiné gjør at favorittstempelet ikke går til ham. Prestasjonene har variert noe i år, men toppnivået hans er skyhøyt. I fjor var det broren som overrasket, og Simon ønsker nok neppe å være noe dårligere.

ALLEREDE I HVITT: Emanuel Buchmann vant ungdomstrøya i Criterium du Dauphiné. Han kan klare å kopiere bragden i Tour de France. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)
ALLEREDE I HVITT: Emanuel Buchmann vant ungdomstrøya i Criterium du Dauphiné. Han kan klare å kopiere bragden i Tour de France. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Emanuel Buchmann (24 år) - Bora-Hansgrohe

2017 er i ferd med å bli et viktig år for tysk sykkelsport. Idretten har ligget nede med brukket rygg i det folkerike landet siden de mange dopingskandalene på starten av 2000-tallet.

Emanuel Buchmann kan fort bli den nye ledestjernen for tyske sykkelfans i et år der Grand Depart tar turen til Tyskland. Bora-Hansgrohe-rytteren overgikk både Meintjes og Yates i Criterium du Dauphiné, og røsket til seg ungdomstrøya i etapperittet.

For 24-åringen fra Ravensburg blir dette hans tredje Grand Tour-deltakelse. Alle tre har vært i Tour de France. I fjor endte han som 21. mann, nesten 43 minutter bak Adam Yates. Men tyskeren er i stadig fremgang. Han er utvilsomt god nok til å ta den hvite trøya.

Det som taler mot Buchmann i hvitt er lagets prioriteringer. Rafal Majka er lagets kaptein i sammendraget, og hans interesser er viktigst. I et lag som også skal bistå Peter Sagan kan det bli knapt med folk til å hjelpe den talentfulle tyskeren.

Outsidere

Om Meintjes, Yates og Buchmann skulle svikte, så er ryttere som Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Lilijan Calmejan (Direct Energie), Guillame Martin (Wanty-Groupe Gobert) og Tiesj Benoot (Lotto Soudal) blant dem som kan blande seg inn i kampen. Se også opp for Damien Howson (Orica-Scott).

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!