Mekanisk doping: – Nye avsløringer i januar

Skaperen av «sykkelmotorer» hevder sykkelsportens øvre sjikt er involvert.  

NYE AVSLØRINGER? En av skaperne bak sykkelmotorer hevder flere avsløringer om mekanisk doping er på vei. (foto: Faksimile, Corriere della Sera)
NYE AVSLØRINGER? En av skaperne bak sykkelmotorer hevder flere avsløringer om mekanisk doping er på vei. (foto: Faksimile, Corriere della Sera) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(procycling.no): En ny dramatisk utvikling er ventet på det kontroversielle saksområdet «mekanisk doping» like etter nyttår. Det sier den mye omtalte ingeniøren Istvan Varjas til den franske avisen Le Monde fredag.

Ungareren Varjas ses på som oppfinneren av en mye brukt motor-modell og har tidligere påstått at motoriserte sykler er blitt brukt i feltet helt siden 1998.

Ryktene om slik teknologisk juks har verset siden 2010. I år ble rykter til virkelig da UCI oppdaget en innebygget motor i en av syklene til den belgiske U23-rytteren Femke Van den Driessche under verdensmesterskapet i sykkelkross i Zolder.

Siden da har det internasjonale sykkelforbundet trappet opp innsatsen mot mekanisk doping. Ifølge tall fra UCI selv, ble det gjennomført over 2000 sykkelsjekker under Giro d’Italia. Under Tour de France var antallet 3773.

Til Le Monde sier altså Varjas at nye avsløringer om mekanisk doping kommer i januar. Ungarer hevder at saken denne gang strekker seg til det øvre sjiktet i den profesjonelle sykkelsporten. Den franske avisen spekulerer i at saken kan være like skadelig som Festina-skandalen, som avslørte utbredt doping under Tour de France i 1998.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer