Liga MX Femenil

Meksikansk landslagspiller nektes spilletid i hjemlandet: Nå legger hun opp

Regel hindrer visse landslagsspillere i å konkurrere i den kvinnelige fotballigaen i Mexico.

MEXICO: Veronica Perez (i midten) og andre landslagsspillere får ikke delta i den nyoppstartede ligaen for kvinner. Det skaper reaksjoner blant spillerne. Foto: Matt Kryger-USA TODAY Sports
MEXICO: Veronica Perez (i midten) og andre landslagsspillere får ikke delta i den nyoppstartede ligaen for kvinner. Det skaper reaksjoner blant spillerne. Foto: Matt Kryger-USA TODAY Sports Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Liga MX Femenil, fotballigaen for kvinner i Mexico, begrenser spillerstallen i lagene til bare Mexico-fødte statsborgere. Det hindrer landslagsspillere i å konkurrere i hjemlandet sitt. Mange av spillerne har meksikansk statsborgerskap, men er født utenfor Mexico.

Dersom en ikke-meksikansk fotballspiller ønsker å spille i den meksikanske ligaen, så er det umulig, enn så lenge. Meksikansk-amerikanske spillere med dobbelt statsborgerskap er unntaket, men bare hvis de er født i Mexico.

Dette opplyser Arianna Romero til Dagbladet, en meksikansk landslagsspiller som er en av spillerne som ble rammet av denne regelen. Hun er født i USA. Romero er midtstopper, og signerte for Vålerenga i forkant av sesongen. Der lå hun godt an til å bli årets forsvarsspiller, men uheldigvis røyk hun korsbåndet rett før sommerpausen.

- Absurd

Mange av landslagsspillerne hadde i forkant av sesongen signert for noen av de meksikanske lagene, skriver ESPN. En måned før seriestart fikk spilleren Jazmin Aguas, gjennom landslagskollega Clarissa Robles, vite at den meksikanske ligaen stengte dørene for spillere født utenfor Mexicos grenser. Clarissa Robles var på vei til Mexico for å begynne et nytt kapittel i laget Tigres, men fikk sjokkbeskjeden av treneren like før avreise.

- Jeg syns regelen er urettferdig. Den diskriminerer meg og de andre spillerne med dobbelt statsborgerskap, sa Aguas til ESPN.

Mange av klubblagene hadde heller ikke blitt informert om regelen ligaen hadde innført. Chivas, klubben til Jazmin Aguas, hadde henne med i planene.

- Vi hadde gjort alt av papirarbeid og så ble søknaden avvist. Da ble vi opplyst om reglene, sa Chivas manager Fernando Camacho.

Veronica Perez, en 29 år gammel spiller med 89 kamper for Mexico, valgte å gi seg med fotball da hun fikk nyheten.

LAGT OPP: Veronica Perez mener regelen ikke gir noe mening. Nå har hun valgt en annen karriereretning. Foto: Elsa/Getty Images/AFP
LAGT OPP: Veronica Perez mener regelen ikke gir noe mening. Nå har hun valgt en annen karriereretning. Foto: Elsa/Getty Images/AFP Vis mer

- Jeg har spilt 89 kamper for Mexico i løpet av de siste seks årene, der jeg har gjort mitt beste for å representere landet mitt på best mulig måte. Nå kan jeg ikke spille i den meksikanske kvinneligaen? Så rart, det gir ikke noe mening, skrev hun på Twitter.

Olivia Jimenez som ble nominert til FIFAs Puskas pris i 2012, trente hele oppkjøringen med det meksikanske laget Club America. Hun fant ut om regelen, da klubben prøvde å registrere henne. Jimenez ble født i USA, men er oppvokst i Mexico.

- Det er absurd å kunne representere landet mitt, men ikke spille i det. Ligaen er et bra prosjekt, men jeg håper de endrer regelen i framtida, så jeg får spille i mitt kjære hjemland, sa Jimenez til ESPN.

U23-serie

La Liga Femenil ble grunnlagt i desember 2016. Sesongen startet 28. juli i år og er historisk for Mexicos kvinnefotball. Nå har unge jenter en vei å gå til toppklubb og toppnivå i landet. Dersom ligaen holdes ved like kan den bidra til å fremme konkurranse, øke kvaliteten på landslaget og den kulturelle effekten i landet, mener ESPN.

Ikke nok med regelen om Mexico-fødte spillere, det er også bare tillatt med to spillere over 23 år på hvert lag. Hver tropp skal ha 21 spillere med aldersgrense 23, der fire spillere må være under 17 år. Dette er fordi ligaen er en U23-liga som skal bidra til utvikling av unge spillere.

- Det var de 18 lagene i Liga MX, divisjonen for menn, som avtalte å starte en kvinnelig liga for å styrke spillet i Mexico og landslagene, sa Enrique Bonilla, presidenten i Liga MX til ESPN.

- Den kvinnelige ligaen ble grunnlagt etter initiativ av den meksikanske føderasjonen. Styrking av den kvinnelige ligaen vil bære frukter til landslagene, legger Bonilla til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer