Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Meldeplikten ikke tiltenkt fotballspillere

WADA svarer FIFpro.

ORIENTERTE: David Howman fra WADA opplyser at fotballspillere flest slipper å registrere oppholdssted til enhver tid. Lise Åserud / Scanpix
ORIENTERTE: David Howman fra WADA opplyser at fotballspillere flest slipper å registrere oppholdssted til enhver tid. Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WADA-direktør David Howman uttalte torsdag at fotballspillere ikke trenger å bekymre seg for den omstridte meldepliktsregelen for idrettsutøvere.

Direktøren for Det internasjonale anti-dopingbyrået (WADA) holdt i dag en orientering om meldepliktsregelen på oppfordring fra Den internasjonale fotballspillerorganisasjonen (FIFPro), skriver organisasjonen på sitt nettsted.

Regelen om meldeplikt pålegger idrettsutøvere å gjøre seg tilgjengelige en time hver dag for en eventuell dopingtest. Utøverne må på forhånd angi via et datasystem hvor de vil befinne seg på et bestemt tidspunkt hver dag.

Regelen har vært kritisert fra flere hold, blant annet fra fotballmyndighetene, men Howman forklarte at den ikke er tiltenkt fotballspillere.

- De fleste spillere trenger ikke å gi oppholdssted, sa han, og forklarte at kritikken har oppstått på grunn av misforståelser.

Spesielle kategorier Meldepliktsregelen gjelder ifølge WADA kun for idrettsutøvere som er underlagt spesielle kategorier hvor det er tydelig at de tilhører de høyeste risikogruppene for bruk av doping:

• Utøver som befinner seg under «mistenkelige» omstendigheter som følger av konkrete indikasjoner eller hendelser.

• Utøvere som nylig er tilbake etter skadeopphold.

- Bare fotballspillere som er registrert i en testgruppe må melde seg. Og det er nesten ingen fotballspillere i testgruppen, sa Howman.

WADA-direktøren la imidlertid til at fotballspillere fortsatt kan testes utenfor konkurranse når som helst. Men dersom de ikke blir funnet av kontrollørene vil det ikke få konsekvenser.

- Galskap Howmans uttalelser vil ha direkte innvirkning på situasjonen i for eksempel fransk liga. For øyeblikket er lagkapteinene i profesjonelle franske ligaer underlagt meldeplikten. Denne meldeplikten kan nå ikke opprettholdes, siden det ikke eksisterer en mistanke mot alle kapteiner.

Et annet eksempel er Belgia, hvor bortimot alle idrettsutøvere befinner seg i en såkalt elitetestgruppe. Den omfatter rundt 350 fotballspillere og 700 utøvere totalt.

- Det er galskap, lød Howmans reaksjon til situasjonen i Belgia.

- Det må ordnes opp i. Belgia går lenger i å følge våre regler enn vi noen gang hadde tenkt oss.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!