Meldinger om drittlukt i OL-anlegg

Tokyo Bay har fått navnet Stinky Bay. Her skal norske medaljekandidater konkurrere.

TOKYO BAY: Triatlon-utøvere kaster seg ut i vannet under en konkurranse i 2019. Foto: Jae C. Hong/AP/NTB
TOKYO BAY: Triatlon-utøvere kaster seg ut i vannet under en konkurranse i 2019. Foto: Jae C. Hong/AP/NTB Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): De norske triatlon-utøverne skal kaste seg ut i Odaiba Marine Park i Tokyo Bay grytidlig mandag morgen, i kampen om OL-medaljer.

Det er noe lokale innbyggere ikke misunner dem, ifølge rapporter fra diverse internasjonale medier.

«Bare dager før OL, stinker det utendørs på svømmearenaen i Tokyo», er tittelen i Bloomberg.

«Frykt for kloakk-lekkasjer på OL-arena», skriver FOX Sports.

«Lokale drittrapporter om 'stinkende' svømmearena i Tokyo-OL», skriver nyhetsbyrået AFP.

Grønt vann

Tokyo Bay har fått det lite flatterende navnet Stinky Bay. Bloomberg melder at det har begynt å komme en «skarp lukt» fra området de siste ukene, og hevder at lokale beboere har vært plaget av lukten.

De norske OL-utøverne har fått testet vannforholdene to ganger siden de ankom Tokyo torsdag.

- Før jeg kom så var jeg bekymret, for det var snakk om at vannkvaliteten var såpass dårlig at de kanskje måtte kansellere hele svømmingen, men det var på grunn av ganske kraftig regn. Nå som jeg har svømt, så har det føltes helt normalt i forhold til den vannkvaliteten vi er vant til å trene i, sier Gustav Iden (25) til Dagbladet.

- Jeg hørte jo at det hadde regnet en del og at det hadde kommet en del dritt ut i bayen der, så vi trodde det kunne spille inn i forhold til konkurransen, men det virker ganske greit, sier Casper Stornes (24) til Dagbladet og fortsetter:

- Det eneste er at vannet er grønt, så du ser ikke så mye når du stikker hånda nedi vannet og ser med brillene. Jeg hørte at det var noen som hadde sagt at det luktet dritt og slikt, men jeg har ikke luktet noe til det, så de må eventuelt ha drukket det vannet. Jeg håper ikke de har gjort det, for det ser ikke særlig digg ut.

MØTTE PRESSEN: Kristian Blummenfelt og resten av triatlonlandslaget. Foto: Bjørn Langsem
MØTTE PRESSEN: Kristian Blummenfelt og resten av triatlonlandslaget. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

De norske landslagsdraktene er hvite, noe som ikke er så passende i det grumsete vannet.

- Jeg vet ikke om du har sett bildene? Draktene er helt brune etter å ha vært i vannet. Det ser ut som jeg har pisset på meg. Det er fordi det er mye grums. Du ser ikke armene når du svømmer, og det gjør det litt vanskeligere å orientere seg i felt når du ligger tett, sier Kristian Blummenfelt (27) til Dagbladet.

- De er helt grønne nå. Heldigvis har jeg noen nye drakter på rommet som jeg sparer til konkurransedagen, sier Stornes med et smil bak munnbindet.

Ikke god kvalitet

Ifølge AFP hevder en lokal lovgiver, som har jobbet med å sikre god vannkvalitet, at bukta «ikke lukter som et toalett», men at «vannkvaliteten er ikke god når det regner, fordi kloakkvann flommer inn».

Og det er her den største bekymringen ligger, for det er varslet store nedbørsmengder i Japans hovedstad fra mandag av. Heldigvis kommer det trolig etter at triatletene har vært i vannet.

- I forhold til bakterier skal det være fint. De tester to ganger til dagen på fem forskjellige steder, så de har gode prosedyrer der for å ta vare på helsen vår, sier Blummenfelt.

- Vi bryr oss ikke om det. Vi stoler på at arrangøren har full kontroll på det. Vi bruker ikke tid på sånt, vi får ikke gjort noe med det uansett, sier sportssjef Arild Tveiten.

Heller ikke det varslede regnet tenker Tveiten noe på.

Store problemer

At det til tider er problemer med kvaliteten på vannet i Tokyo Bay, har vært kjent lenge.

Siden 2019 har Tokyo tatt drastiske grep for å endre på det - blant annet ved å dumpe store mengder sand der utøvere skal svømme, for å skape et miljø for organismer som skal holde vannet rent.

I tillegg skal det være satt opp lagringstanker som holder unna flomvann før det når havet. Det er også plassert et trelags spesialfilter i vannet (som har vært testet siden 2018) for beskyttelse mot farlige E. coli-bakterier. Filteret skal også holde temperaturen i vannet stabilt.

Ble syke

De norske triatletene hadde sin første økt på Odaiba Marine Park i Tokyo Bay tidlig fredag morgen. Lørdag møtte de norsk presse.

Utøverne er vant til at det kan være bakterier i vannet, for de konkurrerer tross alt i urbane omgivelser, ofte i store byer.

Noen ganger går det galt.

- Vi var på konkurranse i fjor der alle lå strykeflate dagen før. Gustav og Kristian lå og spydde. Det var fordi vi var en dag eller to tidlig ute fordi de renser vannet. Så da ble vi syke. Det var et fuglebad, der fuglene driter, så det var ekkelt, sier Stornes.

- Det var forferdelig, sier Blummenfelt, som omtaler svømmeområdet som en «andepytt».

Herrene skal i aksjon 06.30 (23.30 norsk tid) lokal tid mandag morgen.

TAR DET MED ET SMIL: Kristian Blummenfelt sitter med Lotte Miller. Foto: Bjørn Langsem
TAR DET MED ET SMIL: Kristian Blummenfelt sitter med Lotte Miller. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Lotte Miller (25) er den eneste kvinnen i OL-troppen. Hun forteller at de er vant til at vannkvaliteten er variert.

- Det vi vurderer det på, er om vi er dårlige etter at vi har svømt i det. Smaker det spesielt? Er det litt uggen farge? Får du skitt i ansiktet og så videre, det er bare overflatisk, men hvis du faktisk blir reelt dårlig etter du har svømt, så er det dårlig vannkvalitet, sier Miller.

- Jeg har ikke hørt noen klage ennå, men det er iallfall ikke giftig, sier hun om vannet i Tokyo Bay.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer