Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Meldoniumsjokket: Russerne får viljen sin. Nå stoppes straffesakene

Bra at dette blir mest mulig dopingkamp og minst mulig storpolitikk.

MASSEPRODUKSJON AV DOP:  Hjertemedisinen Mildronate er blitt så populær blant russiske idrettsutøvere at landet nå etter at virkestoffet meldonium er blitt plassert på dopinglista, opplever en bølge av avsløringer. FOTO: EPA/Valda Kalnina.
MASSEPRODUKSJON AV DOP: Hjertemedisinen Mildronate er blitt så populær blant russiske idrettsutøvere at landet nå etter at virkestoffet meldonium er blitt plassert på dopinglista, opplever en bølge av avsløringer. FOTO: EPA/Valda Kalnina. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har bestemt seg for å utsette pågående straffesaker mot utøvere tatt for bruk av meldonium i påvente av to nye studier fra det internasjonale antidopingbyrået (WADA) om hvor fort dette stoffet brytes ned i kroppen.

Dette vedtaket og disse studiene innebærer sannsynligvis at de andre idrettene gjør som skiskytterne. Dermed blir flere av de over 100 kommende meldoniumsakene utsatt.

Det gir en ny utfordring om hva som skal skje med den norske vektløfteren Ruth Kasirye og de andre hundretalls utøverne som nå er suspendert for bruk av dette stoffet. Men framfor alt betyr denne ekstra runden en hjelpende hånd til russisk idrett som lenge har bedt om nye studier for eventuelt å frikjenne noen av de som er blitt tatt.

Det er i seg selv bra i en tid hvor en nødvendig dopingkamp er blitt unødvendig storpolitikk. Flere framtredende russiske politikere har helt siden avsløringene startet i januar hevdet at det nye forbudet mot meldonium var et planlagt angrep fra Vesten for å stoppe Russlands suksess i idrett. Den latviske forskeren som startet produksjonen av dette stoffet i det gamle Sovjetunionen på 1980-tallet, har også ment at det å forby meldonium i idretten betyr en alvorlig helserisko for utøverne.

en høring i IBU forrige uke mot de ukrainske skiskytterne Olga Abramova og Artem Tyshchenko la de medisinske vitnene fram foreløpige resultater av en undersøkelse som kan tyde på at sporbare rester av meldonium forblir lenger i kroppen enn det man opprinnelig trodde.

Dette resultatet har ingen ting å gjøre med de to nye studiene som WADA nå selv har satt i gang, men partene ble likevel enige om å utsette saken til denne forskningen er avsluttet. WADA-kilder forteller til Dagbladet at dette kan dreie seg om et par måneder.

MELDONIUM kom på forbudslista til WADA  fra 1.januar i år, og har i løpet av bare denne korte perioden felt en rekke internasjonalt kjente utøvere. Nesten alle av disse har vært russiske, og de kommer fra helt ulike idretter som tennis, volleyball, svømming. Nye ikke verifiserte historier forteller også om hele landslag som i siste liten er blitt stoppet fra å konkurrere internasjonalt av russiske sportsmyndigheter på grunn av intern testing.

Utstrakt bruk av meldonium som er slags kosttilskudd, er årsaken til Russlands spesielle problem. Russiske studier viser at omtrent hver femte toppidrettsutøver har brukt dette stoffet i treningsarbeidet og sportsminister Mutko anslår at rundt 30 prosent av klubbene  har tilbudt preparatet lokalt. Det gjør at russerne også lenge har bedt WADA om å teste mer på selve nedbrytingstiden; altså hvor fort stoffet tatt i ulike doser forsvinner fra kroppen. Poenget er da å få frikjent de som brukte meldonium da det fortsatt var lovlig før 1.januar.

SPORTSMINISTER Mutko har underveis også ment at Russlands idrettsleger er så presset i arbeidet at de ikke har hatt oversikt til å følge denne regelendringen. Det gjorde at den vante bruken ikke ble stoppet i tide.

Hva det uttrykket innebærer, er imidlertid et vrient spørsmål. Det kommer i hvert fall an på dosene som er brukt. Normaldose på pasienter med hjerteproblemer er ifølge produsenten fire til seks uker i to eller tre perioder pr. år. Alt under oppfølging av medisinsk sakkyndige.

Professor Andrei Smolensky, sjefen for det nasjonale forskningssenteret for sportsmedisin, har fortalt at han gikk ut fra at meldonium hadde en nedbrytingstid på inntil tre måneder, og satte en grense på 1.oktober 2015 for å forberede russisk idrett på det nye regelverket.

AKKURAT det burde vært mulig for alle:

••. Så tidlig som 1.oktober 2014; altså 15 måneder før forbudet mot meldonium ble innført, varslet WADA russerne og alle andre medlemsland om at dette stoffet var satt på en spesiell overvåkingsliste.

Med tanke på den utstrakte bruken i russisk idrett, skulle man trodd at den mulige oppføringen av meldonium på WADAs dopingliste ble spesielt nøye fulgt opp.

Det skjedde ikke. De stadige avsløringene viser at bruken av hjertemedisin som et slags kostholdstilskudd har fortsatt i massivt omfang. Det i seg selv er en stor etisk utfordring for russisk toppidrett.

DET rent juridiske vil først og fremst avhenge av når og med hvor store doser meldonium i kroppen den enkelte utøver er blitt avslørt. Hver sak kommer til å bli nøye vurdert for seg med tanke på hvor stor konsentrasjon av meldonium som finnes i kroppen og hvor lenge etter nyttår denne avsløringen kom. Slik vil de pågående studiene gi mange en utsettelse av rettsaken, men ingen automatisk tilgivelse.

For all bruk av stoffet etter 1.januar er fortsatt det samme som juks.

FOTNOTE: Ruth Kasirye har innrømmet bruk av meldonium under spesielle medisinske omstendigheter også etter 1.januar. I så måte er ikke denne datoen noen avgjørende skjæringlinje for hennes sak. Samtidig vil de nye WADA-testene muligens gi opplysninger om nivået av stoffet i hennes positive dopingprøve som kan påvirke straffereaksjonen.