Men framtida ser lys ut, RBK

LERKENDAL (Dagbladet): UEFA-cupen 3. runde, 2. kamp: Rosenborg-Alaves 1- 3. Sammenlagt 2- 4. I går kom den siste av tre fæle ydmykelser i tida etter at store deler av Fotball-Norge fastslo at Rosenborg var bedre enn noen gang. Heldigvis er det like enkelt å påpeke de viktigste årsakene som det er grunn til å se lyst på framtida.

Noen av resultatene denne høsten tvinger fram minner fra Rosenborgs første famlendes spark på dette nivået:

  • 2-7 borte for Paris St. Germain.
  • 0-2 borte for Helsingborg.
  • Og i går - 1-3 hjemme for Alavés.

Det ferskeste er kanskje det styggeste. Lerkendal er blitt en av de mest fryktede bortearenaene i internasjonal fotball de siste sesongene. Det er bare å se på Rosenborgs hjemmestatistikk.

Men i går var Rosenborg et enkelt bytte.

Fordi kampen utviklet seg som vi kunne forvente - og endte som vi kunne frykte.

Truffet

  • Rosenborg presterte svært ujevnt - som forventet. Men - som fryktet - ble de dårlige periodene hardere straffet enn de gode ble honorert.
  • Som ved samtlige tre baklengsmål. Et par måneder tidligere på året hadde aldri de små misforståelsene og pasningsfeilene oppstått. Detaljer som oftest repareres på tippeliganivå, men som ofte koster et baklengsmål på internasjonalt nivå.
  • Og i den andre enden av banen: Et par måneder tidligere på året hadde antakelig Morten Knutsen truffet mål etter 11 minutter - og Jan Derek det samme etter 12.

Og dermed er vi inne på den første og viktigste årsaken til gårsdagens flause:

  • Årstida.

Men det finnes tre til:

  • For mange avganger.
  • For svake erstattere.
  • For tynn spillerstall.

Og de tre siste årsakene kan Rosenborg gjøre noe med selv. Verre med klima og serieoppsettet. Men med en litt bedre og bredere spillerstall, så føles heller ikke slitasjen i spillestallen like sterk når vi kommer til desember.

Syklusen

Det er halvannen måned siden serien var slutt i Norge - og dermed den kontinuerlige kamptreninga alle lag er avhengige av for å opprettholde maksformen. Fortsatt kan det spilles tippeligafotball på grønt gress i Norge. Og skal vi tro klimaforskerne, så er det fullt mulig å innfri Nils Arne Eggens ønske om å forlenge sesongen i bakkant - og dermed nærme seg syklusen til de klubbene RBK konkurrerer med.

Rutinerte

Pilarer som Bjørn Otto Bragstad, André Bergdølmo og John Carew forsvant før høstens europacupkamper startet. De to førstnevnte var såkalte kontinuitetsbærere i Rosenborg - rutinerte spillere med sterk oppdragerstatus.

Bomkjøp

Nye spillere har kommet inn i stallen og på laget, men foreløpig har ingen av dem stått fram som fullgode erstattere. Et par av dem (Bent Inge Johnsen, Stensaas) skal tross alt ersatte to rutinerte landslagsspillere, et par andre (Belsvik, Storvik) likner åpenbare bomkjøp, mens de mest positive (Knutsen, George, Johnsen) foreløpig bare har stått fram som løfterike i form av glimtvis gode prestasjoner. I går besto halve forsvarsrekka og to tredeler av angrepsrekka av disse spillerne.

Men det skal gå både vinter og vår og litt til før de skal evalueres som ekte Rosenborg-spillere.

Og innen den tid har de antakelig demonstrert at førjuls-uroen 2000 var helt ubegrunnet.

TØFT: Bent Skammelsrud hadde det tøft mot seierssugne spanjoler i går.