Men «Ja, vi elsker» var i alle fall ferdig

Akkurat da Marit Bjørgen var ferdigtrent i går, hadde arrangørene generalprøve på seiersseremonien. Gjett hvem som vant?

PRAGELATO (Dagbladet): Number one, and Olympic Champion - Marit Bjørgen, Norway, Norvége, brølte speakeren, ei småjente hoppet jublende opp på pallen og «Ja, vi elsker» dundret rent og klart utover stadion i Pragelato.

Litt unna sto ei litt brydd Marit Bjørgen og observerte det hele.

-  Hehe, kanskje det blir symbolsk, sier jenta som både hardtrente og rapporterte om en velfungerende kropp i går.

Plank og papp

Inne på de arenaene jeg har vært, rapporteres det om en form for kontroll. I alle fall på det sportslige.

Innenfor gjerdene er det helt flott. Der er alt ferdig, utenfor er det litt verre, sier langrennssjef Jürg Capol. Og har rett.

Både langrennsløpere, hoppere og alpinister har fine forhold.

Det er litt verre for publikum, presse og de stakkarene som roter seg inn i fjellene uten egentlig å ha noe der å gjøre.

 IKKE HELT KLART:  Langrennsstadion i Pragelato onsdag formiddag. Tre dager før første OL-øvelse. Foto: Tormod Brenna
IKKE HELT KLART: Langrennsstadion i Pragelato onsdag formiddag. Tre dager før første OL-øvelse. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Rundt omkring på alle arenaene ligger det masse plank, papp, plast og byggerester. Flere steder er ikke alt like ferdig som et burde vært.

-  Løypene er fine, men anlegget ser litt halvferdig ut, sier Marit Bjørgen.

En god observasjon for øvrig.

På langrennsstadion går det ikke an å flytte seg uten å bli gjørmete til knes. Sola varmer godt, og sølepyttene blir bare større og større utover dagen. Og skal du noe sted, må du over dem.

Hyggelig politi

Onsdag trådte kjøreforbundet i fjellene i kraft. Kun biler utstyrt med rådyre kjøretillatelser har lov til å ferdes på veiene.

Kaoset blir ikke nødvendigvis mindre av at antall kjøretøyer er begrenset. Det er nok med en buss eller en melkebil med motorstopp, eller et lite snøfall for den del, før kaoset er komplett. Veiene er smale, de er svingete og de er bratte.

Politiet gjør ikke framkommeligheten bedre. Det kryr av dem og sikkerhetspersonell i alle mulige farger, uniformer, og kjøretøy.

De har sikkert sin misjon, og selv om de er stramme og barske karer, er de faktisk både hyggelige og hjelpsomme.

Sett i gang

At ikke alle helt er briefet i hvorfor de er der, hva de skal gjøre, og hvor de kan tillate meg å gå og ikke gå, får så være. Slik er det alltid i starten av et stort mesterskap. Ting tar tid, men går seg gjerne til.

Også i Italia.

Og «Ja, vi elsker» var i alle fall på plass.

Da er det egentlig bare å sette i gang.

FUNGERTE: Marit Bjørgen var fornøyd etter at hun var ferdigtrent i går. Lege Hans Petter Stokke (t.v.) og landslagstrener Svein Tore Samdal fulgte nøye med på det meste.