Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Men la oss ikke juble for tidlig

Tyngre fotballnasjoner enn Norge har vaklet etter et tøft VM-sluttspill og en trenergurus farvel. Midt i fornøyelsen over EM-trekninga kan det være greit å minne om at landslaget står foran et par umiddelbare utfordringer som kan prege kommende EM-kvalifisering mer enn vi ønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Holdningen er vel omtrent like kjedelig som lagene Norge havnet i gruppe med. Men fotballhistorien har nok av eksempler på nasjoner som har ramlet ned i middelmådigheten etter mindre utfordringer enn de Drillos må takle denne sommeren:

  • Norge tar farvel med Drillo i det øyeblikket Norge forsvinner ut av Frankrike-VM. Vi snakker om mannen som gjorde Norge til en stolt og suksessrik fotballnasjon. Kanskje - men helst ikke - ser vi ikke Drillos betydning før han er borte. I verste fall ender han opp som uerstattelig. Uansett etterlater han seg mange spørsmål.
  • Brasil kan fort bli nasjonen som avgjør om Drillos må reise hjem allerede etter de tre innledende kampene. Forhåpentligvis ikke. En for tidlig hjemreise skaper naturligvis både misnøye og usikkerhet. Men eventuell VM-suksess kan fort bli like vanskelig å forvalte for Nils Johan Semb.
  • Et par sentrale spillere har antydet at Frankrike-VM kan bli siste arbeidsoppgave på landslaget. Antakelig blir det flere - avhengig av suksessen under sluttspillet. Nils Johan Semb er avhengig av å finne erstatterne under kraftig tidspress. Han ønsker sannsynligvis også å foreta milde utskiftninger i stallen. Tida er moden for flere av U-landslagsspillerne Semb har hatt ansvaret for de siste årene.
  • Nils Johan Semb er avhengig av suksess fra første spark. Han vet bedre enn de fleste at resultater er det eneste som teller på dette nivået. Og når vi ikke møter en eneste fotballnasjon som på papiret er i stand til å trekke andre enn menigheten til Ullevaal, så blir resultatene om mulig enda litt viktigere.

Usikkerheten er ikke større enn at vi tror Drillo, spillerne og Semb i kompaniskap fort vil gi oss den store roen. Men den røde løperen til EM er ikke helt fri for bulker.

Lager krøll

For en objektiv observatør må EM-gruppe to framstå som den desidert minst attraktive. Norge har ennå ikke fått status som en gledesspreder i europeisk fotball - det er da også det siste herrene Drillo og Nils Johan Semb ønsker.

Men sportslig sett likner den en drøm. Motstanderne er definitivt i stand til å lage akkurat den type krøll et norsk landslag ikke liker. Dyktige - ofte ukjente - individualister i en ikke altfor god organisering har tidligere gitt Drillos enkelte problemer - spesielt på Ullevaal.

Endt øverst

Georgia er den største utfordingen sånn sett. Hellas er sannsynligvis det nest beste laget i gruppa. Slovenia og Albania skal vi slå to ganger - selv om begge nasjonene har et par fine resultater å vise til fra VM-kvalifiseringen. Albania tapte blant annet 2- 3 og 3- 4 for Tyskland, og sto dermed for fem av de ni baklengsmålene tyskerne fikk på ti kamper.

Men aller viktigst: Ingen av lagene kan oppvise det samme stabile, høye prestasjonsnivået som Drillos hittil har vært i stand til.

Derfor ville også Drillos ha endt øverst i gruppe to. Vårt lille forbehold handler om at landslaget snart ikke heter Drillos lenger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!