...men Marius har søte drømmer

GARDERMOEN (Dagbladet): Positiv i hodet satte Marius Bakken seg på flyet til München i går. Søndag hadde han en lang og god samtale med Are Nakkim - mannen som sist vant EM-medalje på langdistanse i løping. Nå savner Marius bare godteri, is og brus.

På bildet ser du Marius Bakkens reaksjon da vi før avreise spurte trener Frank Evertsen om Bakken kan løpe seg inn på pallen på 5000-meter kommende søndag.

- Ja, humøret er det i alle fall ingenting i veien med.

Svarte Frank Evertsen.

Marius Bakken lo rått.

- He-he. Akkurat nå vil jeg ikke spekulere engang. Jeg er så ustabil, sier Marius.

Blytunge bein, nær grensa for overvekt på flyet, har gjort det vanskelig å finne den røde tråden i treninga.

- Jeg må gå på kompromiss og kutte midt i økter. De fullførte øktene mine kan ikke sammenliknes med de jeg gjorde i fjor, sier Marius, som måtte endre hele sesongopplegget etter ankelbetennelsen i juni.

Motivert av Nakkim

Men Marius går likevel med hodet høyt. Søndag fikk han uventet besøk under den siste treninga før avreise. Manager Ståle Jan Frøynes dukket opp sammen med Are Nakkim - sølvvinneren på 10000-meter under EM i Split i 1990 og første mannlige norske løper med EM-medalje siden Audun Boysen i 1958. Nakkim brukte gjerne noen timer av sommerferien for å gi Marius mer motivasjon.

- Vi hadde en lang prat etter treninga. Veldig artig og interessant. Jeg har bare møtt ham såvidt én gang tidligere, men på søndag snakket vi lenge og mye om hva han lærte seg i løpet av karrieren. Absolutt noe å ta med meg - spesielt i forhold til intensitet på trening. Akkurat som meg var han jo en løper som trente seg god. Han var ikke den som løp fort i tidlig alder. Mye av treninga hans var lik den jeg gjør nå, sier Marius om løperen som fortsatt har norsk rekord på 10000-meter.

- Veldig motiverende å ha ham til stede på treninga. Dette var et godt grep fra manageren min. Jeg trenger alt krydder jeg kan få, sier han.

Savner sukker

Det er nemlig ikke så mye som sukrer tilværelsen ellers. Heller ikke i maten. Marius har med seg egen lege til München. Bakken mener at Arild Abrahamsen har stor del av æren for at han nå er kvitt ankelskaden. Men Marius har definitivt ofret sitt for å bli frisk.

- Jeg spiser minst mulig hvitt sukker som godteri, is og brus. Da får jeg best mulig restitusjon gjennom en knallhard treningsperiode. Jeg spiser mye frukt og grønt, nøtter og god gammaldags kost. I ekstreme treningsperioder må jeg være ekstrem på andre måter også, sier Marius.

Han er glad han slipper to EM-løp. 5000-meteren løpes uten kvalifisering.

- Helt klart positivt. Nå skal jeg bare slappe av og kule ned.

Til tross for massive sikkerhetstiltak i deltakerlandsbyen, håper Marius at stemingen i den norske leiren blir bedre enn under VM i fjor.

- Vi var mye mer splitta i fjor enn i tidligere mesterskap. 94-generasjonen var borte. Nå håper jeg på en god stemning slik at de som gjør det godt, drar med seg resten, og at de som gjør det dårlig, holder tett.