USKYLDIG: Martin Johnsrud Sundby er uskyldig i sin egen utestengelse. Men dommen vil bli brukt til å skjule mer svindel i langrennsporten. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
USKYLDIG: Martin Johnsrud Sundby er uskyldig i sin egen utestengelse. Men dommen vil bli brukt til å skjule mer svindel i langrennsporten. FOTO: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Men nå spør russerne: Hvorfor skal en syk løper egentlig konkurrere?

Skiforbundets tabbe er en lissepasning til svindlerne.

MOT slutten av sin ellers greie forklaring på det som hadde skjedd med doseringen av astmamedisinen, ble følelsene for sterke. Martin Johnsrud Sundby som har framstått så ustoppelig, trengte en kort pause før han kom med en oppfordring til oss alle om virkelig å sette oss inn i den dommen som har gjort ham til en merket skiløper:

- Les den, forstå den og se hvor urimelig dette er, fikk han sagt, men egentlig ville han helst bare grine.

Det er til å skjønne.

Men bare for hjemmepublikummet.

I DENNE sammenhengen er dette publikummet ikke nasjonalt betinget. Det gjelder de som kan sin idrett, har litt kunnskap om langrenn og framfor alt ønsker en renest mulig sport.

De ser -- som det også står i avgjørelsen fra Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) -- at dette ikke er noen vanlig dopingsak, men derimot en administrativ misforståelse.

Nettopp det var grunnen til at overskiftene i for eksempel de svenske nettavisene i formiddag raskt ble endret. Først stod det "Martin Johnsrud Sundby tatt for doping" både i Expressen og Aftonbladet, så ble det vinklet om til fortellingen om skiløperen som gråt for det urettferdige som hadde skjedd.

DET var et riktig skifte,, men det skjedde altså bare hos de som evner å skille mellom bevisst dopingsvindel og en ubevisst prosedyrefeil. Eller mer korrekt:

  • Hos de som ikke har noen egne interesser av å skape maksimal forvirring om hva som er juks.

De vil misforstå, og de gjør det.

Som svenske Expressens kommentator Ludvig Holmberg meget presist formulerte den skivinteren Martin har i vente:

- Nå kommer alt til å spore av, lød tittelen på den kommentaren, og det er lyden av de som ser en mulighet til å skjule eget juks i den feilaktige regeltolkningen til den norske langrennslegen en desemberdag i 2014.

FOR dommen i CAS er altså en lissepasning til svindlernes spill, Midt mens det internasjonale antidopingbyrået (WADA) er i ferd med å avsløre russisk statsdop også i langrenn, hjelper byrået de samme russerne til å fortrenge hva dette dreier seg.

Det er slett ikke WADAs hensikt. Saken mot Martin Johnsrud Sundby har versert i idrettens domsapparat i halvannet år. Underveis er Sundby blitt frifunnet både av påtalenemda i Antidoping Norge og rettsapparatet til det internasjonale Skiforbundet (FIS). At WADAs anke på denne FIS-frifinnelsen ble avgjort samtidig med den store russeravsløringen, er helt tilfeldig.

Men tilfeldigheten vil bli brukt bevisst,

kan russerne og andre svindlere triumferende erklære at de jo bare jukser fordi alle andre gjør det.

Den tanken ble reflektert av Russlands langrennsjef Elena Välbe allerede under Tour de Ski sist vinter da Martin virket umenneskelig sterk bortsett fra de dagene da han måtte gi tapt mot sin egen astma:

- Et sykt menneske skal ikke konkurrere, sa Välbe da, og advarte samtidig mot den utstrakte bruken av astmamedisin i norsk langrenn.

DEN advarselen skal ingen feie vekk selv om det forlengst er fastslått at slik medisin i seg selv ikke gir noen konkurransemessig fordel og selv om den samme Välbe er mild i dagens kommentar til denne norske dopingsaken . Toppidrettens bruk av ulike medisiner for å oppnå maksimal konkurransekraft, er et tema som en etisk bevisst idrettsnasjon er nødt til diskutere så ofte som mulig.

Men effekten av denne saken gjelder noe helt annet. Den går på forskjellen mellom åpen medisinering og skjult svindel:.

  • Evner vi ikke å stå opp for den forskjellen, er det idretten som blir syk.

Derfor er det grunn til selvkritikk også i et Skiforbund som tilsynelatende har gjort alt riktig etter at langrennslegen deres feiltolket reglene for dosering av Martins astmamedisin.

Den som vil kjempe mot doping, vil alltid bli tolket i verste mening av de som har interesser i denne svindelen. Det setter strenge og spesielle krav til norske idrettsledere, men annerledes kan det heller ikke være.

Det er derfor Martin nå bare må bære sin straff.

-