Langrennsløper og medisinstudent Simen Andreas Sveen:

Mener alle skiløpere har effekt av astmamedisin: - Vi beveger oss alle mot astma

Norsk langrenn forfekter at astmamedisin ikke er prestasjonsfremmende, men får deg opp på ditt normale nivå. Man trenger likevel ikke å få diagnostisert astma for at man skal oppnå en effekt.

NYANSER: Simen Andre Sveen, som er både langrennsløper og medisinstudent, vil ha frem nyansene i astmadebatten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NYANSER: Simen Andre Sveen, som er både langrennsløper og medisinstudent, vil ha frem nyansene i astmadebatten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Astmadebatten har skapt høy temperatur i både Norge og i nasjoner som Finland og Frankrike. At Norge Skiforbund anvender astmamedisin av preventive årsaker på utøvere som ikke har astma, har vekket stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Therese Johaug er blant løperne dette gjelder.

De norske langrennsløperne synes saken er trist. De føler seg mistenkeliggjort og misforstått, all den tid de har handlet etter regelverket. I så måte er det viktig å presisere at det finnes mange ulike former for det som går under kategorien «astmamedisin»:

På dopinglista opererer vi med grønt, gult og rødt symbol. Rødt betyr at legemiddelet inneholder et stoff som står på dopinglisten. Gult symbol innebærer unntak eller restriksjoner og betyr at legemiddelet eksempelvis kan brukes i begrensede doser, hvis man har resept. Ventoline er et eksempel på det, som vi kjenner fra Martin Johnsrud Sundby-saken. Grønt symbol gir klarsignal og betyr at stoffet ikke står på dopinglisten, som for eksempel Atrovent.

Med andre ord: Atrovent og en rekke andre medisiner som behandler luftveiene, står ikke på WADAs dopingliste. Astma- og allergiforbundet (NAAF) skriver blant annet om forebyggende medisiner mot astma på sin hjemmeside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer