Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mener Anand har gjort en psykologi-tabbe

- Det påvirker deg veldig.

PÅ ETTERSKUDD: Magnus Carlsen har fått en drømmestart på sjakk-VM mot Vishy Anand. Anand trenger minst én seier for å snu kampen. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ ETTERSKUDD: Magnus Carlsen har fått en drømmestart på sjakk-VM mot Vishy Anand. Anand trenger minst én seier for å snu kampen. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Følg VM-parti tre her.

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): Vishy Anand trenger desperat en opptur etter en svak start på sjakk-VM. Magnus Carlsen leder 1,5-0,5 etter to partier og spesielt en tabbe søndag ble nådestøtet i norsk favør.

Statistikken viser at den tidligere indiske verdensmesteren har grusomme tall mot Carlsen. Den forrige seieren kom tilbake i 2010. I VM i fjor endte sju partier med remis og tre med Carlsen-seier.

-  Akkurat som i Chennai, tror jeg Anand burde ha en strateg i laget sitt. Hans problem er ikke i åpningene, men psykologi, skriver Susan Polgar på Twitter.

- Anand har ikke et sjakkproblem akkurat nå. Han har et Magnus-problem. Han må glemme hvem han spiller mot, skriver Polgar.

- Påvirker Idrettspsykolog Frank Eirik Abrahamsen ved Norges Idrettshøgskole mener det ser tungt ut for Anand dersom han allerede nå sliter med at Carlsen har et psykisk overtak.

- I mine øyne bør man jobbe med det mentale kontinuerlig. Inn mot et mesterskap er det fort gjort å fokusere på alt man skulle ønske man var bedre på, men Anand må prøve å tenke på styrkene sine i stedet for svakhetene. Han kan for eksempel kikke på tidligere partier han har vunnet mot Carlsen, selv om det er lenge siden. Han må tørre å kline til. Han trenger en positiv opplevelse, sier Abrahamsen til Dagbladet.

Abrahamsen har doktograd i idrettspsykologi, med stress og angst som noen av fagområdene sine, og har blant annet deltatt i tre OL i arbeid for Olympiatoppen.

- Jeg har for eksempel aldri sett noen vinne en OL-medalje ved å bruke de dårlige egenskapene sine, sier han.

- Hvordan kan Anand snu situasjonen?

- Nå er han bakpå, det er egentlig ikke noe å tape, så han må bare kline til.

- Selvtillit - Men er ikke det lettere sagt enn gjort?
- Jo, det er ofte det. Det er derfor man ønsker å trene på disse tingene i forkant av mesterskap.

Alt håp er likevel ikke ute for Anand, selv om Abrahamsen tror det blir utfordrende å snu situasjonen.
- Hvis han spiller et godt parti, kan han fort få mer selvtillit. Men han må likefullt jage nå, siden han har kommet bakpå. Det gjør det vanskelig mot en spiller som Magnus.

- Anand kan havne i en forsvarsposisjon der han blir mer defensiv og passiv i stedet for å spille sitt eget spill. Om du ikke har de riktige verktøyene for å håndtere en slik situasjon, kan det påvirke deg veldig mye, sier Abrahamsen.

PS: Hver seier gir ett poeng. Remis gir 0,5 poeng. VM spilles først til 6,5 poeng.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling