RØK UT MOT FORMIDABELT BARCELONA: Arsenal opplevde noe så sjeldent som å bli spilt ut da de røk ut i kvartfinalen med 3-6 sammenlagt mot Barcelona. Hjemme i England kjemper de derimot fortsatt om Premier League-tittelen - noe Lars Tjærnås ser på som et tankekors for ligaen. Foto:  REUTERS/Darren Staples
RØK UT MOT FORMIDABELT BARCELONA: Arsenal opplevde noe så sjeldent som å bli spilt ut da de røk ut i kvartfinalen med 3-6 sammenlagt mot Barcelona. Hjemme i England kjemper de derimot fortsatt om Premier League-tittelen - noe Lars Tjærnås ser på som et tankekors for ligaen. Foto: REUTERS/Darren StaplesVis mer

Mener Arsenal-triumf i ligaen vil være et stort tankekors

Tjærnås om den engelske fiaskoen i Champions League.

||| (Dagbladet): I England er man på jakt etter årsaker etter at nasjonen for første gang siden 2003 står uten semifinalister i Champions League.

Noen, som The Times, avdramatiserer situasjonen og har liten tro på et permanent hegemoniskifte. I stedet mener de fabelaktige trenerprestasjoner fra Mourinho i Inter, van Gaal i Bayern München og Claude Puel i Lyon har vært tunga på vektskåla.

The Guardian
tror de engelske lagene har fått svi for å ikke ha brukt penger på fullverdige erstattere for stjernene som forsvant før sesongen, mens Independent mener det er en myte at de engelske klubbene har vært så voldsomt dominerende tidligere - og viser til at to finaletriumfer de siste seks årene ikke er all verden å slå i bordet om man er så overlegen.

Tror ikke på trend
Canal +-ekspert Lars Tjærnås mener det er en seier for de andre europeiske ligaene at England ikke er representert i semifinalene. Men han tror ikke de anglofile trenger å være altfor bekymret ennå.

- Jeg tror det er litt tilfeldig. Jeg vil gjerne se det samme skje en sesong eller to til før jeg vil kalle det en trend, sier Tjærnås til Dagbladet.

Han tror både Manchester United, Chelsea og Arsenal var litt uheldige med skader på nøkkelspillere i avgjørende faser i turneringen.

- United hadde Rooney for halv maskin i returen, Arsenal hadde Fabregas ute og Chelsea hadde viktige folk ute. I så viktige kamper kan det være alt som avgjør om du går videre eller blir utslått. Arsenal og United er ekstremt avhengig av hver sin enkeltspiller i Fabregas og Rooney, og når begge blir «borte» svekkes de veldig. Det var litt lightutgaven av United og Arsenal som spilte returkampene. Men Barcelona manglet jo folk, de også. Over to kamper ville de nok slått Arsenal uansett - som var bedre i januar og februar enn de er nå, sier Tjærnås.

UTSLÅTT I KVARTFINALEN: Wayne Rooney og Manchester United. Foto: AP Photo/Jon Super
UTSLÅTT I KVARTFINALEN: Wayne Rooney og Manchester United. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer

Arsenal henger like fullt fortsatt med i gullkampen i Premier League, og har bare tre poeng opp til ledende Chelsea med fem kamper igjen å spille.

- Skal ikke kunne vinne
Det til tross for at de har tapt alle de fire møtene med gullrivalene Chelsea og Manchester United denne sesongen - og i tre av oppgjørene framsto Arsenal temmelig sjanseløse.

Tjærnås er forundret over at de like fullt er i posisjon til å vinne ligaen.

- Det er et tankekors at Arsenal er så godt med. Jeg har sagt noen ganger at Arsenal egentlig ikke skal kunne vinne Premier League med skadene de har hatt, spesielt med van Persie ute så lenge. Jeg synes han har vært helt avgjørende for dem, og Fabregas har også vært borte en hel del. Hvis de skulle vinne er det et stort tankekors - selv om Vermaelen har styrket dem og en del av de unge er blitt enda bedre.

- Har de beste lagene i England blitt dårligere fra fjoråret?

UTSLÅTT I ÅTTENDELSFINALEN: Didier Drogba og Chelsea. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON
UTSLÅTT I ÅTTENDELSFINALEN: Didier Drogba og Chelsea. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON Vis mer

- De nest beste er nok blitt bedre, spesielt Tottenham og Manchester City og kanskje til og med Aston Villa. Jeg er usikker på om topplagene er blitt bedre, står på stedet hvil eller er litt dårligere enn i fjor. Jeg sitter litt med følelsen av at United var enda bedre i 2009, men det er rart om de ikke skulle vært det etter å ha mistet Ronaldo og Tevez. Jeg sitter også med følelsen av at Chelsea og Arsenal var minst like gode forrige sesong, sier Tjærnås.

Noen han tror gledet seg litt ekstra over bråstoppen for de engelske klubbene, uten nødvendigvis å ville innrømme det, er UEFA. President Michel Platini har blant annet vært sterkt kritisk til pengebruken på balløya - og truet dem med sanksjoner om de ikke får bedre balanse i regnskapene.

- Jeg tror UEFA er glade, og at de ser på det som en mulig lærepenge. Men også fordi ensidig dominans ikke er sunt for noen idrett. Selv om jeg følger Premier League spesielt, synes jeg er det moro med fire forskjellige nasjoner i semifinalene. Det er en seier for andre ligaer at man delvis har detronisert engelsk fotball, og bevist at det spilles knakende god fotball andre steder.

Matches på intensitet
Tjærnås merket seg særlig én forskjell fra tidligere da Bayern München sikret semifinalebilletten over to kamper på bekostning av Manchester United.

- Det mest merkbare er at Bayern brukte såpass kort tid på å tilpasse seg tempoet og den britiske intensiteten underveis. Nå fikk de riktignok 3-0 i baken på Old Trafford, så om det tok kort eller lang tid kan man diskutere, men de ikke-engelske lagene har hevet tempoet og intensiteten i spillet sitt. Vi så det i oppgjøret mellom Chelsea - Inter også. For ikke å snakke om Barcelona - Arsenal, for per definisjon blir ikke Arsenal spilt ut. De gangene de blir slått er de vanligvis blitt kjempet ut av stilen eller kontret i senk, men mot Barcelona ble de grundig spilt ut, også på intensitet og rein ferdighet. De første 20 minuttene på Emirates var uvirkelige å se på.

- Tror du Barcelona ville vunnet Premier League greit om de spilte der i år?

UTSLÅTT I GRUPPESPILLET: Fernando Torres og Liverpool. Foto:  AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
UTSLÅTT I GRUPPESPILLET: Fernando Torres og Liverpool. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES Vis mer

- Jeg tror ikke de hadde tatt det greit. Selv i fjor, hvor de vant Champions League, var de en dommerfløyte fra å bli slått ut. Men Barcelona er det laget med det høyeste maksnivået. I en lang serie i England hadde spørsmålet vært hvor mange ganger de hadde greit å finne det, sier Tjærnås.

EKSPERT: Lars Tjærnås i Canal + . Foto: Canal
EKSPERT: Lars Tjærnås i Canal + . Foto: Canal Vis mer