Bolsjunov slår tilbake mot norske skistjerner

Mener Bolsjunov fikk scooterhjelp: - Uprofesjonelt

Simen Hegstad Krüger mener snøscooteren lå for nærme og hjalp Aleksandr Bolsjunov. Russeren er ikke enig og slår tilbake mot Krüger, Emil Iversen og de norske stjernene.

IMPONERTE: Johannes Høsflot Klæbo, Alexandr Bolsjunov og Emil Iversen jublet alle etter 34 km fri teknikk menn under Ski Tour 2020 i Meråker.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IMPONERTE: Johannes Høsflot Klæbo, Alexandr Bolsjunov og Emil Iversen jublet alle etter 34 km fri teknikk menn under Ski Tour 2020 i Meråker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MERÅKER (Dagbladet): Aleksandr Bolsjunov banket all motstand på den 34 kilometer lange etappen i vakre vinteromgivelser i Meråker.

Nå er russeren storfavoritt til å vinne Ski Tour 2020 sammenlagt. Seks av de sju beste i sammendraget er nordmenn, men det er Bolsjunov som leder med over minuttet før avslutningshelga i Granåsen.

I Meråker i dag var den russiske bjørnen ekstremt sterk. Det kan ingen ta fra Bolsjunov. Samtidig så han ut til å profittere på posisjoneringen til snøscooteren, som lå oppsiktsvekkende nærme verdenscuplederen i perioder for å fange de optimale TV-bildene.

Det innebærer potensielt mindre luftmotstand for Bolsjunov som lå i tet.

- Upfesjonelt

Simen Hegstad Krüger er kritisk til at scooteren så lå nærme og skjermet vind for Bolsjunov.

- Scooteren lå nok litt for nærme en periode. Det var fryktelig mye sidevind. Hvis scooteren ligger rett på siden da, er ikke det bra, sier Krüger til Dagbladet.

SLO TILBAKE: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLO TILBAKE: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Vi diskuterte det i teltet. Scooteren lå nok litt for nærme. Samtidig er jeg mest irritert på meg selv for at jeg ikke klarte å være med Bolsjunov i dag og at jeg mistet ryggen hans i et medvindsparti.

OL-helten fra Pyeongchang ber scootersjåføren være mer bevisst på sin påvirkning på det sportslige.

- Om snøscooteren lå for nærme, er det uprofesjonelt av sjåføren, mener Hegstad Krüger.

- Det er viktig at de som kjører scooteren vet hvor vinden kommer fra og vet at scooteren tar mye vind - mer enn en skiløper. Scootersjåføren må vite hvor han skal ligge, uten å påvirke resultatet.

- Russland har kjøpt og betalt scootersjåføren

Emil Iversen, som strålte etter 3.-plassen på hjemmebane i den knalltøffe løypa, kommer med en konspirasjonsteori i så måte.

- Russland har kanskje betalt scootersjåføren. Russerne tror vi har betalt Simen Hegstad Krüger for å felle Bolsjunov. Så nå mistenker jeg at Russland har kjøpt og betalt scootersjåføren, sier Iversen med et glimt i øye til Dagbladet.

- Jeg må se TV-bildene før jeg kan si det med sikkerhet, men om det stemmer, er det overraskende, legger Meråker-gutten til.

Bolsjunov slår tilbake

Dagbladet har konfrontert Aleksandr Bolsjunov med uttalelsene. Russeren slår nå tilbake mot utspillene til Hegstad Krüger, Iversen og Petter Northug, som også mener russeren hadde en fordel av å ligge skjermet i dragsuget til snøscooteren.

- Jeg husker ikke når jeg fulgte scooteren. Det var mye vind og dårlig sikt. Jeg hadde ingenting med scooteren å gjøre og tror ikke at jeg hadde noen fordel av det, sier Bolshunov til Dagbladet.

HARDT: Torsdagens renn gikk hardt ut over finske Krista Pärmäkoski. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Om Krüger, Iversen og Northug mener at jeg hadde en fordel, får de stå for det. Det er bare tull og bullshit. Det var ikke derfor jeg vant. De kunne jo fulgt ryggen min igjen, men klarte ikke det.

Uenig Krogh

Sjur Røthe og Finn Hågen Krogh er enig i det - og er ikke så sikre på at Bolsjunov hadde en fordel av å ligge så nærme scootersjåføren.

- Det er vanskelig å si. Det var en vending der scooteren kom veldig nærme meg, og da kom det veldig mye snø i ansiktet mitt. Jeg synes ikke det var så behagelig i hvert fall. Jeg prøvde å vinke scooteren vekk da den var nærme meg, sier Krogh til Dagbladet.

- Jeg tror i hvert fall ikke det var en enorm fordel. Én ting er i hvert fall sikkert: Bolsjunov vant ikke fordi han ikke var sterkest i dag, forsikrer finnmarkingen.

Det er det ingen tvil om: Bolsjunov var råsterk.

Iversen overrasket: - Surrealistisk

Det var også Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen, som etter en tung start på touren, slo tilbake på trøndersk snø i dag.

- Det var deilig. Rett og slett en stor opptur. Det er en seier for meg å bli nr. 3, etter at det har gått så trått sier Iversen til Dagbladet.

STIKK: Emil Iversen er full av selvtillit etter en strålende sesongstart i skiløypa, og sender et stikk i retning Petter Northug og Bjørn Dæhlie. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

- Er det spesielt stort at du gjør det i en så tøff og lang løype i skøyting?

- Det er litt overraskende at jeg gikk så fort i motbakkene og passerte én etter én . Det var surrealistisk, sier Meråkers gullgutt.

- Er du i ferd med å bli en klatremus plutselig?

- Jeg har blitt mer og mer en motbakkeklatrer. Jeg må passe meg for at jeg ikke blir for tynn. Jeg må få igjen «punchen» igjen, slik jeg kan gå noen gode kvartfinaler i sprint, sier Iversen til Dagbladet.

- Om du fortsetter slik, blir du snart den «nye Hans Christer Holund»?

- Det håper jeg ikke. Jeg vil ikke bli den nye Holund. Det er nok med en Holund, sier Emil Iversen og smiler bredt.

Klæbo strålte også etter 2.-plassen der Iversen ble slått på de siste meterne i spurten. Den vonde trenden er brutt - med utklassingsseier i Åre-sprinten og 2. plass på dagens tøffe langløp i Meråker.

- Veldig godt å kjenne at det går rett vei, sier Høsflot Klæbo, som i likhet med Iversen skrev drøssevis med autografer til ekstatiske barn etter målgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer