<strong>TØFFERE KLIMA:</strong> Landslagsstopper Kjetil Wæhler (t.h.) mener at norske klubber må ta økonomisk risiko og tørre å satse dersom de igjen skal kunne hevde seg i Europa.
Foto: Anders Kjærbye / Scanpix
TØFFERE KLIMA: Landslagsstopper Kjetil Wæhler (t.h.) mener at norske klubber må ta økonomisk risiko og tørre å satse dersom de igjen skal kunne hevde seg i Europa. Foto: Anders Kjærbye / Scanpix Vis mer

Mener danskene har parkert norsk klubbfotball

Grindheim og Wæhler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Følg Champions League-kvalik direkte i fotballstudio fra kl. 20.45.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Sommeren 1999: Rosenborgs fabelaktige innsats i Champions League de foregående årene har gitt Norge to plasser i den gjeveste europacupen.

Sølvvinner fra 1998, Molde, tar godt vare på muligheten og tar seg til gruppespill sammen med trønderne etter kvalikseirer mot russiske CSKA Moskva og spanske Mallorca.Seinere samme høst: Rosenborg valser blant annet over Dortmund på Westfallen stadion og vinner gruppa si suverent foran Feyenoord.

Norsk klubbfotball har aldri stått høyere i kurs internasjonalt, og kommer trolig aldri til å gjøre det igjen.

12 år seinere ligger fotballhegemoniet i Skandinavia sør for Skagerrak. Denne uka skal FC København og Odense legge grunnlaget for at også Danmark får oppleve å ha to representanter i gruppespillet i Champions League.

Norges to gjenværende europacup-håp, Rosenborg og Aalesund, kan i beste fall håpe på en plass i Europa League.

FCK er store favoritter Viktoria Plzen, mens useedede OB står overfor en voksen oppgave i Villarreal. Uansett: Begge lag er garantert seks europacupkamper i høst i den ene eller andre turneringen.

- For mange forsvinner Aalborg-kaptein Kjetil Wæhler har to og et halvt års fartstid i dansk klubbfotball. Den norske landslagsstopperen fornærmer neppe noen når han sier at dansk klubbfotball er noen hakk bedre enn norsk anno august 2011. Han tror noe av årsaken ligger i de mange utenlandseksportene fra Tippeligaen de siste årene.

- Det er for mange profiler som forsvinner fra Tippeligaen, og det gjør at prestasjonene blir veldig varierende. Det er riktignok mange talenter som får muligheten, og det er vel og bra det, men det er for mange profiler tar steget ut. Det gjør Tippeligaen svakere over tid, sier Wæhler til Dagbladet.

Om satsingen på hjemlige talenter er en heldig eller uheldig utvikling med tanke på norske lags europacupmuligheter, skal ikke den tidligere VIF-bautaen ha sagt noe om. Han mener uansett at det kreves å vise de økonomiske musklene man kan, og tenker først og fremst på flaggskipet Rosenborg.

- Man skulle håpe Rosenborg var bedre enn det de er. Likevel er de noen hakk svakere enn de beste lagene i Danmark. Nå har de forsterket litt, men jeg synes de har begynt for seint. Det handler om å satse og tørre å bruke penger. De har muligheter til å komme inn i Europa League fortsatt, men det er ikke det samme når det er Champions League man sikter etter, sier Wæhler.

- Fem-seks topplag FC København er i en særstilling, men også OB har vist seg fram med positivt fortegn etter å ha slått ut Panathinaikos på veien til playoff. Wæhler mener at dansk klubbfotball har enda mer å by på enn som så.

- Jeg vil si at nivået på de fem-seks øverste lagene i Danmark er høyt. Man hadde Midtjylland som var med i Europa League og ble så vidt slått ut av et portugisisk lag (Vitória Guimarães) og cupmesterene fra i fjor (Nordsjælland) kommer rett inn i playoffrunden nå. Det er med andre ord mange muligheter for dansk klubbfotball, og det virker som de tar godt vare på dem. Brøndby er et annet godt lag som røk ut, sier han.

Det er en oppfatning som deles av Christian Grindheim, som meldte overgang til FCK i sommer etter tre år i nederlandske Heerenveen. Han går imidlertid ikke like langt som landslagskollegaen.

- Dansk klubbfotball er hakket bedre enn norsk. OB og København er de beste lagene i dansk liga, og de ligger igjen hakket over de andre, men nå røk Brøndby etter å ha ledet 4-0 hjemme. Midtjylland hadde utur borte mot Vitória Guimarães. Danske prestasjoner i Europa har så langt vært veldig bra, og nå skal også Nordsjælland ut i playoff til Europa League. Det er jeg mer usikker på. De har slitt litt i innledningen, sier Grindheim til Dagbladet.

I kveld er han med når københavnerne tar imot Rosenborgs overmenn, Viktoria Plzen, i Parken.

- Jeg har ikke norsk TV ennå, så jeg fikk ikke sett kampene mot Rosenborg, men etter det jeg har hørt var det to jevne kamper, hvor Plzen trakk det lengste strået. Forhåpentligvis slår vi dem ut og kommer oss videre. Jeg tror ikke vi skal være kjempemisfornøyde med trekningen. Vi var tross alt seedet, så alle lag vi kunne ha møtt skal vi være jevngode med, om ikke bedre, sier han.

<strong>NIVÅFORSKJELL:</strong> Christian Grindheim (t.h.) fornærmer neppe noen når han framhever at nivået er høyere i danske enn i norsk klubbfotball i øyeblikket.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / SCANPIX  / Lars Rønbøg
NIVÅFORSKJELL: Christian Grindheim (t.h.) fornærmer neppe noen når han framhever at nivået er høyere i danske enn i norsk klubbfotball i øyeblikket.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / SCANPIX / Lars Rønbøg Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer