Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mener det er mulig å overgå tidenes villeste skihopp i år

Snart klart for skiflyging i Vikersund.

FRANKFURT (Dagbladet): Det internasjonale hoppsirkuset forflytter seg nå til Norge. Det betyr renn i Holmenkollen, Granåsen og Vikersund fra helga og en uke fram i tid.

Skiflyging i Vikersund er trolig den råeste vinteridretten som finnes. I fjor satte Anders Fannemel (24) verdensrekord med 251,5 meter. Er det mulig å overgå denne lengden i Vikersund helga om halvannen uke?

- Ja, under gitte forhold, sier Fannemel, som samtidig er opptatt av at det ikke blir for mye fokus på rekorder.

- Vi bør kanskje glemme verdensrekorden, og heller se på produktet som helhet, påpeker han.

Nettopp fordi det handler om stor fart - og enorme lengder - maner hoppfolket til en viss edruelighet. Å sette utfor i Vikersund er alt annet enn en «walk in the park».

Det er rett og slett hemningsløst og spektakulært.

Forstår fokuset Fannemel - som vant søndagens verdenscuprenn i Sapporo i Japan - skjønner at det blir fokus på lengder. Men skal det bli verdensrekord igjen, er det mye som må klaffe.

Dagbladet møter skihopperen i Frankfurt, på vei hjem fra Sapporo. Han sier:

- Selvfølgelig har jeg lyst til å være med å pushe grenser jeg også. Men jeg tror jeg var veldig heldig med forholdene i fjor. Det var lavtrykk og tåke i bakken, og litt tjukkere luft.

- Du landet på 251,5 meter og sto. Hvilken lengde mener du det er mulig å stå på i dagens Vikersundbakke?

- 253 meter.

- Men du var veldig dyp på 251,5 meter?

- Ja, men jeg mener det er mulig med en litt annen svevkurve, der du går ut høyt tidlig. Da jeg satte verdensrekord, gikk jeg ut lavt, men stakk etter kulen. Jeg hadde enorm høyde på 150-200 meter. Hvis du sparer høyden til litt seinere i svevet, er det mulig å stå på 253 meter.

Falt på 254 meter Med til historien i fjor hører at russeren Dimitrij Vassiljev landet på 254 meter. Men han dunket hodet i bakken, og hoppet ble registrert som fall.

- Han hadde for høy fart da han landet. Det var ikke mulig å stå, påpeker Fannemel.

Etter en varierende sesong fikk han tilbake selvtilliten med seieren søndag. Norge hadde fire hoppere blant de ti beste, etter en fiaskolørdag der lite stemte. Det lover godt for det som skal skje i Norge.

- Vi hadde årsverste lørdag og årsbeste søndag. Det er gledelig at Fannemel er tilbake på topp, kommenterer assistenttrener Magnus Brevig.

HALVE JORDA RUNDT: Anders Fannemel har vært på reise til Japan de siste dagene. Nå er han klar for konkurranser i Norge. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
HALVE JORDA RUNDT: Anders Fannemel har vært på reise til Japan de siste dagene. Nå er han klar for konkurranser i Norge. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer