Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge - Tsjekkia klokka 20.45

Mener det var feil å vrake Ødegaard

Fotballekspert Jesper Mathisen ville hatt med Martin Ødegaard til kampene mot Tsjekkia og Sverige. Mathisen ble imponert da han møtte Heerenveen-spilleren i Drammen og sier: «Han svarte som en 40-åring da han var 15.»

PÅ PLASS I NORGE: Martin Ødegaard har de siste dagene trent med U21-landslaget på Marienlyst stadion i Drammen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ PLASS I NORGE: Martin Ødegaard har de siste dagene trent med U21-landslaget på Marienlyst stadion i Drammen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Landslagstrener Lars Lagerbäck valgte å utelate Martin Ødegaard (18) i troppen mot Tsjekkia (i dag) og Sverige (tirsdag). I stedet skal han spille EM-kvalik for U21-landslaget mot Kosovo mandag.

- I og med at Lagerbäck har fokus på å bygge et lag inn mot EM i 2020, synes jeg det er rart at han ikke er med og blir kjent med trenerens tanker og ideer. Det er to kamper som egentlig ikke betyr noe. At han da kunne startet kampen mot Sverige (privatlandskamp) synes jeg hadde vært riktig, sier Mathisen til Dagbladet.

Han ser samtidig at avveiningen kan være at U21-landslaget skal ut i EM-kvalik, og minner om alderen:

- At han svarte som en 40-åring i intervjuer da han var 15, får mange til å glemme at han bare er 18 år. Men i framtida skal lag bygges rundt spillere som Sander Berge og Martin Ødegaard. Derfor ville jeg - hvis jeg av en eller annen grunn var landslagssjef - tatt med Ødegaard på denne samlingen.

NÆRTEKNIKK: Martin Ødegaard i farta på Marienlyst stadion. I bakgrunnen et annet stortalent, Odd-spiller Rafik Zekhnini.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NÆRTEKNIKK: Martin Ødegaard i farta på Marienlyst stadion. I bakgrunnen et annet stortalent, Odd-spiller Rafik Zekhnini.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mathisen utdyper:

- På sitt beste har han ferdigheter som ingen andre norske spillere har. Han har variert i Heerenveen. Men han har også glimtvis vist det som gjorde ham til hele Norges kjæledegge. Han er bare 18 år. Og sett i lys av det har han fortsatt god tid. Men jeg skulle gjerne sett ham sammen med de beste spillerne i Norge.

- Har best av U21

På en pressekonferanse denne uka begrunnet Lagerbäck utelatelsen med at «Ødegaard vil ha best av spilletid på U21-landslaget».

Onsdag uttalte Heerenveen-spilleren til norsk presse at han trives på U21-landslaget, men la ikke skjul på - naturlig nok - at A-landslaget er målet. Han og Lagerbäck møttes i forbifarten i forbindelse med cupkampen mellom Mjøndalen og Strømsgodset nylig. Utover dette har de ikke hatt dialog.

Mathisen - selv en tidligere granittblokk i Start-forsvaret - sier:

- Jeg tror fortsatt at Ødegaard kan bli en fantastisk god fotballspiller ute i Europa. Han har et potensial ingen andre norske fotballspillere har. Vi ser at mange på hans alder allerede har slått igjennom. Det er mange som er foran ham. Men det der går i bølger. Jeg tror vi skal gi ham tid. Jeg tror vi skal la ham bli voksen

Mathisen ble imponert da han snakket med Ødegaard etter U21-treningen i Drammen onsdag. 18-åringen har kommet tilbake fra en liten ferie, der han blant annet så Champions League-finalen på hytta i Sverige.

- Inntrykket er at han ikke lar seg påvirke av maset og stresset rundt ham. Han har satt seg en kurs sammen med sin far, som jeg tror er hans største og viktigste rådgiver. De vet at det vil svinge, påpeker TV 2-eksperten.

FØLGER LANDSLAGET: Jesper Mathisen og Davy Wathne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FØLGER LANDSLAGET: Jesper Mathisen og Davy Wathne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Du ser at han elsker fotball. At han er 18 år og har litt motgang nå, er bare noe han vil se på som en fartsdump seinere i karrieren.

Spekulasjoner

Ødegaard er lånt ut fra Real Madrid til Heerenveen. Spekulasjoner har gått ut på at han kanskje kunne forsvinne fra Nederland i sommer. Men overfor norsk presse onsdag varslet han at han kommer til å bli i Heerenveen også neste sesong. Det har hele tida vært planen. Han har tett dialog med sentrale skikkelser i Real Madrid-hierarkiet.

Om halvåret i Heerenveen sier Ødegaard:

- Det var en periode der jeg ikke var så veldig fornøyd. Men sånn er det i fotballen. Det går opp og ned. Laget har vært inne i en dårlig periode etter jul. Og da er det naturlig at noen går inn og ut av laget. Men jeg spilte mye på slutten. Det er jeg fornøyd med.

Hele Norges coronakart