VIL FÅ HAN UT: Flere i det norske håndballmiljøet vil ha IHF-president Hassan Moustafa ut av sjefsstolen. Her under Qatar-VM 2015 Foto: epa/Nic Bothma
VIL FÅ HAN UT: Flere i det norske håndballmiljøet vil ha IHF-president Hassan Moustafa ut av sjefsstolen. Her under Qatar-VM 2015 Foto: epa/Nic BothmaVis mer

Mener en boikott av IHF og presidenten Hassan Moustafa er eneste løsning for håndballen

- Hvilken planet er han på?

(Dagbladet): Mens kritikken har haglet mot årets håndball-VM, og spesielt mot vertsnasjonen Qatars kjøp av spillere, kalte IHF-president Hassan Moustafa (født i 1945) mesterskapet tidenes VM.

Imens har flere ytret misnøye mot Moustafa og regelverket i det internasjonale håndballforbundet. Før VM mistet Australia plassen i mesterskapet til fordel for Tyskland, noe som blant annet får Frode Kyvåg til å reagere.

Men det er ikke første gang Moustafa, som har vært president i det internasjonale håndballforbundet siden 2000, er innblandet i kontroverser.
   Kontroverser Under VM i 2009 havnet egypteren i en konflikt med IHFs generalsekretær, sveitsiske Peter Mühlematter. Mühlematter skal ha kritisert og uttrykt misnøye i IHF-organisasjonen, og ble bedt om å fratre sin stilling.

For et par års tid siden ble han også etterforsket av politiet for korrupsjon og bestikkelser. Det begynte med en artikkel i tyske Der Spiegel i 2010, som fortalte om hvordan IHF-presidenten mottok over 600 000 euro som betaling for sportens TV-rettigheter fra franske Sportfive.

To år senere ble IHFs hovedkvarter i Bern raidet, og Der Spiegel-artikkelen var blitt til en tysk siktelse for bestikkelser. Moustafa ble anklaget for å ha mottatt to sjekker fra Sportfive som takk for å ha gitt dem eksklusive TV-rettigheter.

Moustafa selv forklarte at sjekkene han fikk var lønn for nødvendig konsuletarbeid.

  Kritisk En som har fulgt Moustafa gjennom en årrekke, er tidligere Bækkelaget-trener og mangeårig håndballekspert på TV, Frode Kyvåg. Han kaller Moustafas styre for «Donald Duck-tilstander».

- Som jeg uttrykte i flere medier nå i forbindelse med VM-avslutningen, er det helt uakseptabelt at det internasjonale håndballmiljøet aksepterer hans arrogante enevelde, sier Kyvåg til Dagbladet.

Mens mange reagerte sterkt på Qatars kjøpelag i VM, reagerte Kyvåg sterkere på at Moustafa kastet ut Australia til fordel for Tyskland.

- Slik skal det ikke være. Men så lange han har alle disse nasjonene på sitt lag, så betyr det ingen verdens ting når man ikke når fram på et demokratisk vis. Karl Arne Johannesen sier det er håpløst med boikott, men jeg mener dialog er like håpløst. Man må gjøre noe. Jeg tipper Moustafa sitter og gapskratter når Johannesen sier vi må føre en dialog.

Trist og uakseptabelt Kyvåg har ikke noe grunnlag for å kommentere korrupsjonspåstandene mot IHF-presidenten, men går hardt ut mot hvordan han «lager egne regler i et arrogant enevelde».

- Han gir også plass til Island, og må kaste ut Saudi-Arabia. Etter lekene går han ut og kaller VMet «the best ever». Altså, hvilken planet er han på? Jeg synes det er trist og helt uakseptabelt at en så sterk og internasjonal idrett settes i vanry av en person, hele tiden, år ut og år inn, sier Kyvåg.

- Det er mange rare rykter rundt ham, men hvordan han lager sine egne regler er helt uakseptabelt. Han kaster regler og gjør om på dommerne. Slik kan vi ikke ha det. Fra den norske presidentens side er det passe naivt å tenke at en dialog vil føre fram. Markerer vi ved første korsvei, og setter et ultimatum, må det reageres. Moustafa turer fram som han vil, og har gjort det i mange år.

Moustafa har altså sittet i presidentstolen siden 2000. Den tror ikke Kyvåg han mister med det første.

- Han kommer til å sitte til den dagen man må rulle ham ut. Det er så enkelt at, uten å være respektløs, hvis vi summer opp delegatene, så er det så mange ikke-håndballnasjoner som støtter ham. Det er en utopi å tenke seg at han mister plassen. For meg er det dessverre, og jeg presiserer dessverre, ikke et annet alternativ enn å demonstrere med en boikott.

Må bli tøffere Den tidligere landslagstreneren Gunnar Pettersen, nå trener for Vipers Kristiansand, er ikke overrasket over hvordan årets VM ble, og sier det var kontroversielt fra starten av.

- Når det gjelder Moustafa, så velger man sine ledere. Som Karl Arne Johannesen (håndballpresidenten i det norske håndballforbundet) sier, før man kommer i kongresshallen vil alle bytte leder, men så ombestemmer man seg når man kommer inn.

Pettersen har ikke godt nok kjennskap til andre som vil ha presidentvervet, men regner med at det finnes andre som kunne tenkt seg den posisjonen Moustafa har.

- Jeg tipper folk er redde for konsekvensene ved å stille. Man må da bli tøffere i kongresshallen, for verken vi eller idretten er tjent med slike ledere som nå, sier Pettersen til Dagbladet.

Utsatte kongress At IHF-presidenten har hatt sin rolle i 15 år, kommer ifølge Pettersen av at Moustafa får med seg de små «ubetydelige» nasjonene.

- For en del år siden var det en avstemning i Russland, tror jeg det var, og da fikk han utsatt avstemningen et par dager. Han hentet da inn representanter fra afrikanske nasjoner, og vant valget.

Håndballtreneren er enig med Kyvågs forslag om boikott. Det har slått ham flere ganger når han har tenkt «hva kan man gjøre?».

- Eneste virkemiddel her, er om mange nok av de europeiske landene boikotter og lager siden egen turnering isteden. Man må så drastisk til, og jeg tror man må kjøre sitt eget mesterskap og se hva han gjør da, sier Pettersen.

- Hjelpesløst Bent Svele er håndballekspert i TV2. Han støtter Pettersen og Kyvåg fullt ut.

- IHF er rett ut hjelpesløst. Det er trist hvordan de forvalter idretten vår på. Men noe av det verste er uansett det at de annulerte hele kvalifiseringssystemet sitt. De velger bare ut hvilke lag de synes skal være med, på bekostning av andre, sier Svele.

BOIKOTT ER ENESTE LØSNING: Frode Kyvåg vil boikotte IHF så lenge Hassan Moustafa er president der. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
BOIKOTT ER ENESTE LØSNING: Frode Kyvåg vil boikotte IHF så lenge Hassan Moustafa er president der. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet Vis mer

Svele har ikke fysisk sett at korrupsjon foregår, ei heller når det gjelder dommere. Allikevel synes han det er åpenbart at noe ikke stemmer.

- Selv om jeg ikke fysisk har sett dommere motta diverse ting for å endre resultatet, så ser man det jo. Det så vi nå i kampen mellom Qatar og Polen, hvor de polske spillerne stod i ring rundt dommerne og klappet og viste «pengetegnet». Og den eneste som får utestengelse er en lege i seks måneder. Da vet du at de skjønner det selv. Man får en flau smak i munnen av de som styrer den butikken der.

Han forteller at det har blitt rydda opp mye i håndball-Europa, men at han får et gufs fra fortida slik det er nå.

- I håndball er det jo sånn at det går mye på skjønn. Derfor er det lett for dommere å gjøre en forskjell på 5-6-7 mål, uten at noen merker det. Det gir jo dommerne muligheten til å påvirke resultatene.

Støtter boikott Slik som Pettersen og Kyvåg, mener håndballeksperten at det bare er én måte å få bukt med Moustafa, og det er en boikott.

- Per i dag har Europa kun en brøkdel av stemmene i kongressen, så det han (Moustafa) vinner på er de stemmene han sanker fra de små nasjonene uten håndballag. Han sitter vel og sier at "Europa ikke kan bestemme alt" og slike ting til de små nasjonene, så det er nesten umulig å bli kvitt ham.

Svele mener folk vil være med der det bestemmes, og at Europa er senteret for håndball.

- Vi har jo damelag fra blant annet Brasil og Sør-Korea, herrelag fra flere ikke-europeiske land som Brasil, Argentina og nå Qatar, men det er fortsatt en Europa-idrett. Det er her de fleste vinnerne står, de beste seriene, de beste lagene. Europa må stå samla, sier Svele.

Men om Europa skulle boikotte IHF, vil det kunne bli konsekvenser, tror Svele.

- IHF styrer både VM og OL-deltakelsen, så ved en boikott vil de som boikotter kun være med på EM. Da må man eventuelt starte sitt eget verdensmesterskap. Håndballen har jo vært nære å bli kasta ut fra OL, fordi Moustafa ville ha sin måte på ting, og da spesielt dopingtestingen.

Andre verdier Ole R. Jørstad er styremedlem i det Europeiske Håndballforbundet (EHF). Han mener det er tydelig hvor stor forskjellen er mellom Norge og IHF.

- Her i Norge har vi et sterkt idrettsdemokrati, kanskje det sterkeste i hele verden. IHF har, slik de fremstår i dag, ikke de samme demokratiske verdiene. Enhver idrettspolitisk håndballeder i Norge ønsker jo at IHF skal styres av våre verdier. Men måten Moustafa styrer på er et stykke i fra hvordan vi ideelt vil ha det, sier Jørstad til Dagbladet.

I juni er det IHF-kongress i Budapest, og over 200 representanter fra verden over skal dit og forhåpentligvis si sin mening. Der skulle man i utgangspunktet også komme med endringsforslag til IHFs lover og regler. Fristen man har til å melde inn slike forslag som kan utvikle IHF i riktig retning, er fem måneder før kongressen. Denne fristen skal ha gått ut for lenge siden, uten at noen fikk vite det.

Norge stiller på kongressen, dersom det er en god agenda. Hvis det skulle bli en kongress uten mulighet for å diskutere utvikling av IHF, mener Jørstad det vil sende et signal om man eventuelt ikke drar, samtidig som han mener tilstedeværelse vil gi muligheten til å påvirke.

- Vi må jo selvfølgelig diskutere det internt i vårt Håndballstyre, om vi skal delta. Om det er verdt å dra dit i forhold til hva man kan få utrettet. Norsk håndball er en tungvekter, og det vil bli lagt merke til hva vi gjør, sier Jørstad, som også er visepresident i Norges Håndballforbund.

- Ville det ikke vært best å dra uansett, for å ta et standpunkt og vise at det Moustafa og IHF driver med er galt?

- Som sagt, tilstedeværelse gir mulighet til å påvirke. Men i siste VM i Qatar var det noen nasjoner som varslet IHF per brev at de ikke dro ned på Moustafas regning, og uteble fra det som var annonsert som «Presidents Meeting». En respektabel beslutning, svarer Jørstad, som samtidig bemerker at han har fått bekreftet fra en deltakende president at dette møtet rett og slett var innholdsløst.

- Ikke heldig Anklagene og påstandene om at Moustafa er korrupt, kjenner ikke Jørstad så mange detaljer til.

- Det er jo sånn at det ikke har kommet noe annet enn en siktelse, og sånn det er i Europa spesielt, er man uskyldig til det motsatte er bevist. Det må jo være underlagt ham også. Men det jeg kan si, er at det ikke er bra verken i IHF eller i noen andre idretter, at en leder er i media av denne type saker. Vi vil se idrettsledere i media av positive grunner, og da er det ikke heldig med en slik leder.

Boikott ingen løsning - Vi må påvirke gjennom organisasjonen IHF. Melder vi oss ut blir vi nok ikke hørt, sier presidenten i Norges Håndballforbund, Karl Arne
Johannessen til Dagbladet.

Johannessen påpeker at demokrati i norsk forstand ikke lar seg realisere i internasjonale idrettsorganisasjoner. Hvert land har en stemme som veier like mye, og derfor er det ikke et vektet demokrati slik vi er vant til.

Han er klar på at Norge må påvirke med sine demokratiske prinsipper gjennom det organisatoriske systemet, ikke boikotte.

- Boikott vil ikke være en løsning, og det er ikke et aktuelt grep å diskutere. Boikotter man IHF boikotter man også EHF (Europeiske håndballforbundet) og i forbindelse med IOC. Et land som er medlem i disse organisasjonene, kan da heller ikke spille mot norske lag som ikke er medlem, så da legger vi ned vår internasjonale aktivitet, forteller han.

Fremmer egne meninger Johannessen er ikke redd for å si meningen sin på IHF-kongressen, og har klare synspunkter rundt det som foregår på møtene. I 2011 jobbet han med Sveits og Belgia for å få nedstemt to forslag de mente var totalt uakseptable.

- Det dreiet seg om fullmakter mellom presidenten, styret og Council. Det var løsninger vi ikke kunne godta, og som ble nedstemt, sier han.

VIL IKKE BOIKOTTE: President i Norges håndballforbund, Karl-Arne Johannessen, mener boikott ikke er en egnet løsning. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VIL IKKE BOIKOTTE: President i Norges håndballforbund, Karl-Arne Johannessen, mener boikott ikke er en egnet løsning. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Som nevnt tidligere har fristen for å sende inn forslag til endringer av IHFs lover og regler gått ut for lenge siden, uten at noen fikk vite det.

- Det står i loven til IHF at forslag må sendes fem måneder før kongressen. Tidligere år har vi fått tilsendt detaljerte skjema som skal til for å sende inn slike forslag, og hvordan det skal gjøres. I år har vi ikke mottatt dette, så det ble heller ikke sendt noe til 5. januar da fristen gikk ut. Derfor kan det delvis sies å være vår egen skyld, men vi registrerer en annen prosedyre i år enn tidligere ,sier Johannessen.

Andre ressurser Håndballpresidenten sier til Dagbladet at han synes det var mye flott håndball under årets VM i Qatar, men på IHF-kongressen regner han med at det blir klare føringer for at spillereglene må gjelde før, og ikke etter, kvalifiseringen.

- NHF har skrevet til IHF og sagt at det ikke er akseptabelt at Council skal kunne gjerne lag som har vunnet rettigheter i en kvalifisering. Når man har bestått en konkurranse og vunnet en plass, må den gjelde.

Han tror det er en stund til Qatar får et nytt håndballmesterskap, uavhengig av den økonomiske rammen ingen andre kan stille opp mot.

- Selv er vi nøkterne i vår ressursbruk når vi fremmer søknadene våre. Da vi i 2011 søkte på VM 2015 sammen med Qatar, leverte de søknaden på iPad. Det er nok fremmed for oss. Påstandene hvorvidt Qatar kjøpte seg inn, ønsker jeg ikke å kommentere.

Når det gjelder de andre kontroversene rundt årets VM, og påstander om at Moustafa er korrupt, sier han følgende:

- Dersom vi vil bli tatt seriøst, baserer vi oss aldri på rykter. Slike påstander krever dokumentasjon, og jeg kjenner ikke til at dette foreligger. Men det bildet som er oppstått rundt IHF nå er svært skadelig for organisasjonen. Den eneste måten å unngå en slik situasjon på, er å lede og drive organisasjonen på en åpen, transparent og forutsigbar måte, noe også IHF må ta inn over seg. Det skal NHF garantert fortsette å kjempe for på en redelig måte basert på våre verdier om respekt og fair play.

Johannessen kjenner ikke til Gunnar Pettersens påstand om at Moustafa skal ha utsatt et møte for noen år siden for å hente inn afrikanske representanter.