BLODDOPING I SVENSK LANGRENN? Her er noe av det som ble funnet i østerrikske skap i Salt Lake under OL i 2002. Nå hevder svensk dokumentar at også svenske langrennsløpere har hatt mistenkelige blodverdier i perioden.Foto:AP Photo/Salt Lake Organizing Committee/ NTB Scanpix
BLODDOPING I SVENSK LANGRENN? Her er noe av det som ble funnet i østerrikske skap i Salt Lake under OL i 2002. Nå hevder svensk dokumentar at også svenske langrennsløpere har hatt mistenkelige blodverdier i perioden.Foto:AP Photo/Salt Lake Organizing Committee/ NTB ScanpixVis mer

Mener fire svenske langrennsutøvere hadde mistenkelige blodverdier

Ingen navngis i svensk dokumentar.

(Dagbladet): Det svenske dokumentarprogrammet «Uppdrag Granskning» viser oppfølgeren til den kontroversielle dokumentaren «Blodracet» på SVT i morgen kveld.

I arbeidet med programmet har redaksjonen vært gjennom flere tusen hittil ukjente blodprøver, og Dagbladet vet at de har konfrontert flere langrennsutøvere med avvikende blodverdier.

Herunder norske utøvere.

Blodvariasjoner
I dag kan den svenske avisa Expressen avsløre at «Uppdrag Granskning» mener fire svenske herreløpere har mistenkelige blodverdier, men ingen av dem identifiseres i programmet, skriver avisa.

- Man kan se store variasjoner i blodverdiene som tyder på doping, sier redaktøren i «Uppdrag Granskning», Nils Hanson, til Expressen.

Hanson forteller at bare én av de svenske løperne kommer til å omtales i programmet.

- Man kan ikke fastslå med sikkerhet at det dreier seg om doping. Man kan bare se at det finnes store variasjoner som tyder på doping, men det er en annen sak. Det kan finnes andre forklaringer, sier Hanson.

Ingen innrømmelser
Likevel kommer de til å navngi flere utøvere i morgendagens program. De er ikke svenske.

- Løperne vi navngir er sånne som stikker seg ut, for eksempel på grunn av at de er tatt for doping tidligere. Det fins ingen svensker i den kategorien, sier Hanson.

- Men har noen innrømmet doping når dere har konfrontert dem?

- Nei.

• Les også: NRK vet ikke om de vil sende dokumentaren.