Mener frykten for Carlsen er tilbake: - De er livredde

I dag kan nordmannen forsvare VM-tittelen.

REGJERENDE MESTER: Magnus Carlsen er i ferd med å forsvare VM-tittelen i hurtigsjakk. Foto: Scanpix
REGJERENDE MESTER: Magnus Carlsen er i ferd med å forsvare VM-tittelen i hurtigsjakk. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen ligger an til å forsvare VM-tittelen i hurtigsjakk i Berlin. Før dagens siste og avgjørende runde i den tyske hovedstaden ligger 24-åringen på delt førsteplass sammen med den hviterussiske sensasjonsmannen Sergej Zhigalko (26).

Begge har tatt åtte av ti mulige poeng, men verdensener Carlsen er likevel den soleklart største favoritten før de fem siste partiene.

- Det ser veldig bra ut, sier stormester og Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

- Livredde Gausel synes ikke det har gnistret av Carlsens spill, men mener nordmannen har fordelen av å være omgitt av en aura som sprer frykt. Det er en fordel enkelte eksperter har trodd var i ferd med å forsvinne etter et resultatmessig svakt 2015.

EKSPERT: Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel mener Carlsen skremmer motstanderne.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
EKSPERT: Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel mener Carlsen skremmer motstanderne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Spillet til Magnus har ikke vært så fantastisk, men folk er livredde. Det virker som de blir paralysert av skrekk når de møter ham. Den eneste som har hatt ham litt i tauene, er den 19 år gamle russeren Danill Dubov, sier Gausel, som selv er tre ganger norgesmester.

- Det er flere som har sagt at nå som han har fått seg noen flere tap det siste året, så vil flere spille mer ambisiøst mot ham, men jeg har ikke sett noen tegn til det. Jeg ser i stedet at folk som vanligvis spiller veldig raskt nøler og dobbeltsjekker trekkene sine. Det gir Magnus fordelen på tid.

NRK-ekspert Torstein Bae har fulgt og analysert samtlige av Carlsens trekk de to siste dagene gjennom statskanalens sendinger. Han synes Gausels poeng er interessant.

- Det kan godt hende at Einar er inne på noe. De Magnus har spilt mot foreløpig er stort sett folk som ikke har en sjanse mot ham verken før eller seinere, men dette får vi flere tegn på når han møter de virkelig store kanonene og ser hvordan de forholder seg til ham, sier Bae til Dagbladet.

Går mot Kramnik-duell «De virkelig store kanonene» som Bae henviser til, er typer som Sergej Karjakin (25) og Vladimir Kramnik (40). Sistnevnte er bare halvpoenget bak Carlsen på resultatlisten. Bae tror derfor at det går mot en dramatisk duell mellom den erfarne russeren og Carlsen.

EKSPERT: Torstein Bae (til høyre) tror det går mot en dramatisk avslutning på VM i hurtigsjakk. Her med sjakkspiller Frode Urkedal under sjakk-OL i Tromsø i fjor. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet
EKSPERT: Torstein Bae (til høyre) tror det går mot en dramatisk avslutning på VM i hurtigsjakk. Her med sjakkspiller Frode Urkedal under sjakk-OL i Tromsø i fjor. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet Vis mer

- Det er kanskje Kramnik som ser farligst ut nå. Han har ikke tapt så langt og har i tillegg vist veldig bra spill. Jeg er ganske sikker på at de blir et oppgjør mellom dem. Kramnik har knekt Magnus før. Det blir spennende å se hva som skjer denne gangen, sier Bae.

Dagens første parti starter klokken 14.00, mens det femte og siste trolig vil begynne mellom 19.00 og 19.30. Bae tror det norske sjakkpublikummet må vente helt til siste slutt før det kommer en avklaring, noe som vil innebære flere nervepirrende timer utover ettermiddagen og kvelden.

- Magnus har et veldig bra utgangspunkt. Han har ikke vær helt på topp, men hatt marginene på sin side, «fightet» og klart å knekke de andre når tiden har vært i ferd med å renne ut. Samtidig ser vi at det er veldig jevnt. Det blir tett. Etter alt å dømme kommer dette til å bli avgjort i det femte og siste partiet, sier Bae.