Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Ødegaard i Heerenveen:

Mener hele sannheten ikke kommer fram

Ødegaards statistikk i Heerenveen skaper debatt: - Tallene er kunstig lave, sier U21-trener Leif Gunnar Smerud.

PÅ UTLÅN TIL HEERENVEEN: Martin Ødegaard mangler et «sluttprodukt» i Heerenveen, mener kritikerne. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
PÅ UTLÅN TIL HEERENVEEN: Martin Ødegaard mangler et «sluttprodukt» i Heerenveen, mener kritikerne. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Martin Ødegaard (19) er tilbake på A-landslaget. Det ble klart etter at trener Lars Lagerbäck (69) presenterte troppen til treningskampene mot Australia og Albania tirsdag.

Kampene spilles henholdsvis 23. og 26. mars. Og for Ødegaard er det et signal om at han vil bli satset på i kommende Nations League og EM-kvalifisering.

Som vanlig er synspunktene mange om stortalentet: Var Real Madrid riktig klubb å gå til? Har han tatt steg i utlånsperioden i Heerenveen? Er potensialet til å bli en stor spiller fortsatt der? Eller var han en døgnflue som flørtet med stjernene i Real Madrid og nå har falt ned på et middelmådig nivå?

FORBEREDER KAMPER: Landslagstrener Lars Lagerbäck (i midten) presenterte tirsdag troppen mot Australia og Albania i slutten av mars. Leif Gunnar Smerud (t.v.) og U21-landslaget møter Italia i privatlandskamp og Israel i EM-kvalifiseringen. Til høyre, landslagets sportssjef, Nils Johan Semb. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORBEREDER KAMPER: Landslagstrener Lars Lagerbäck (i midten) presenterte tirsdag troppen mot Australia og Albania i slutten av mars. Leif Gunnar Smerud (t.v.) og U21-landslaget møter Italia i privatlandskamp og Israel i EM-kvalifiseringen. Til høyre, landslagets sportssjef, Nils Johan Semb. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Statistikken viser at Ødegaard har spilt 22 seriekamper for Heerenveen denne sesongen. I fire av kampene er han byttet ut. Han står oppført med to mål og en assist for laget som ligger på 11. plass i Nederland

- Ikke bra nok! sier kritikerne. Og får støtte av landslagstrener Lars Lagerbäck hvis vi ser på tallene isolert.

Ikke fornøyd

Dagbladet vet at Ødegaard ikke er fornøyd selv. Dette kan også U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud bekrefte. Han både ser på og snakker med kantspilleren med jevne mellomrom. Men Smerud mener tallene ikke viser hele sannheten.

- Martin er ikke helt fornøyd med antall målpoeng (scoringer og assist). Det er noe han jobber hardt med å få opp. Men det er også noen stolpe ut og lagkamerater som bommer på sjanser av og til. Det gjør at jeg synes tallene er kunstig lave, sier Smerud til Dagbladet.

Kort oppsummert: Med sin eminente teknikk setter Ødegaard i gang mange Heerenveen-angrep. Men er du tredje- eller fjerde sist på en ball før scoring, vises ikke dette på statistikken over målpoeng.

Dagbladet har selv vært vitne til at Ødegaard har satt opp lagkamerater i gode posisjoner på Abe Lenstra Stadion i Heerenveen. Så har de klønet det til. Dermed vil ikke Ødegaards genialitet i forkant vises på noen statistikker.

I utvikling

- Etter å ha sett prestasjonene hans, så er han i utvikling, slår Smerud fast.

- Så får vi se hvor effektiv og bra han kommer til å bli. Det var en fin inngang til landslagssamlingen at han scoret mot Ajax sist. Det ser vi gjerne mer av. En viktig faktor i fotball er selvtillit. Mål og assist gir selvtillit som gjør at du prøver mer. Jeg tror ennå ikke at han har fått det løftet som selvtillit kan gi ham.

Smerud fortsetter:

- Med tre mål til – eller tre assist til – ville tallene ikke vært så lave. Og det kunne han ha hatt, hvis vi ser på prestasjonene. Men tilfeldighetene er ganske små.

Drar tilbake?

Ødegaard skal etter planen tilbake til Real Madrid til sommeren. Men foreløpig er ingenting offisielt.

- Jeg er sikker på at Martin og hans rådgivere er i god stand til å håndtere spørsmålet, påpeker Smerud.

Tirsdag ble det klart at Heerenveen-trener Jurgen Streppel er ferdig etter sesongen. Dette er basert på ikke altfor spreke resultater.

Lars Lagerbäck forstår kritikernes innvendinger mot Ødegaard:

- Med hans tekniske kvaliteter vil jeg si at han er litt for lite involvert i mål og assist. Derimot synes jeg ikke han har senket prestasjonene sine for laget. Han er en av verdens beste tekniske spillere. Han mister nesten aldri en ball. Og han blir nesten aldri byttet ut. Jeg forstår at han har kjemperespekt i Nederland, sier Lagerbäck.

Ødegaard har ti A-landskamper for Norge, men ingen mål. Norge spiller også to treningskamper i juni - mot Island og Panama - før Nations League starter i september. Der er motstandere Kypros, Bulgaria og Slovenia hjemme og borte.

Vinneren av gruppa får en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til EM-sluttspillet i 2020. Den ordinære kvalifiseringen går i 2019.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling