FREDELIG; Her slapper Kim Jong-un av ved et basseng i Pyongyang i sommer. Sør-Korea tror Kim vil forholde seg like avslappet til det kommende vinter-OL i Sør-Korea. Foto: WONSAN KCNA via REUTERS / NTB scanpix
FREDELIG; Her slapper Kim Jong-un av ved et basseng i Pyongyang i sommer. Sør-Korea tror Kim vil forholde seg like avslappet til det kommende vinter-OL i Sør-Korea. Foto: WONSAN KCNA via REUTERS / NTB scanpixVis mer

Mener Kim ikke er uintelligent nok til å utføre provoserende handlinger under OL i Sør-Korea

OL vil være en god mulighet for Kim til å vise at han vil ha fred, sier Sør-Koreas statsminister.

(Dagbladet): Den politiske spenningen på den koreanske halvøya har vært økende det siste året.

Nord-Korea har gjennomført en rekke missiltester, i september gjennomførte de sin sjette atomprøvesprengning, og de retoriske sverdslagene, spesielt mellom USAs president Donald Trump og Kim Jong-un og Nord-Korea, har vært svært friske.

Ikke bekymret

I dette klimaet skal det altså OL i den sørkoreanske byen Pyeonchang, som ligger bare 80 kilometer fra grensa til Nord-Korea.

Det får naturlig nok en del til å stille spørsmål ved hva Kim Jong-un tenker om arrangementet, og hva han eventuelt vil foreta seg.

Ingen grunn til bekymring, mener Sør-Koreas statsminister Lee Nak-yon. Han mener Kim ikke er uintelligent nok til å gjennomføre provoserende handlinger under OL.

- Snarere tvert imot, OL vil være en god mulighet for den nordkoreanske lederen til å sende en melding som sier at «vi vil ikke bare skape angst, vi vil også ha fred». Han tenker det han tenker, men hvis jeg var ham, ville jeg tenkt på den måten, sier Lee, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Det er heller ikke første gang Sør-Korea arrangerer store mesterskap, og det er heller ikke første gang de avholder mesterskap når spenningen mellom de to landene er høyere enn den pleier.

115 døde

Mesterskapet kom et snaut år etter at en bombe sprengte et sørkoreansk passasjerfly, og drepte de 115 menneskene ombord.

Den nordkoreanske kvinnen Kim Hyon Hui ble, sammen med en mann, utpekt som gjerningspersonene.

Under en pressekonferanse i januar 1988 fortalte Kim at hun sprengte for å skremme utenlandske deltakere fra å reise til Sør-Korea under OL og for å skape uro i sør.

- Det er naturlig at jeg skal bli straffet og drept hundre ganger for min synd, sa den da 25 år gamle kvinna under den TV-sendte pressekonferanse, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kim ble også dømt til døden, men ble seinere benådet.

Ifølge Sør-Korea sa Kim at hun handlet på personlig ordre fra Kim Jong-il, som tok over som president i Nord-Korea i 1994.

Nord-Korea benektet hele tiden for at de hadde noe med bombingen å gjøre, men da den sittende sørkoreanske presidenten benådet Kim i 1990, pekte han på at hun hadde blitt hjernevasket av regimet i nord.

- Personene som burde stilles for retten her er lederne i Nord-Korea. Dette barnet er like mye offer for dette onde regimet som passasjerene på flyet, sa statsminister Roh Tae-Woo.

På tross av den spente stemningen gikk OL pent for seg, uten Nord-Koreas deltakelse.

Fotball-VM i 2002

Også foran fotball-VM i 2002, som Sør-Korea arrangerte sammen med Japan, var det høyere spenning. Det kom til trefninger på sjøen mellom de to landenes mariner da nordkoreanske grensefartøyer krysset en omstridt grense.

Til sammen 13 nordkoreanere og seks sørkoreanere døde i trefningene. Men på tross av dette gikk fotballmesterskapet pent for seg, på tross av at det nok huskes best for svært tvilsomme dommeravgjørelser.

Disse to hendelsene pekte Sør-Koreas statsminister Lee på under et møte med sørkoreanske forretningsmenn i Hellas.

- OL i Pyeongchang vil også bli en suksess, sa Lee.

Hvorvidt Nord-Korea selv kommer til å sende deltakere gjenstår å se, men to nordkoreanske kunstløpere har kvalifisert seg til mesterskapet, og Lee sier at de har fått positive signaler.

Nord-Koreas IOC-medlem Chang Un har også gitt uttrykk for at OL og politikk er to separate ting, og at han ikke regner med det vil bli noen store problemer.

Ber familien bli hjemme

Den spente situasjonen mellom de to landene bekymrer i alle fall noe utøvere.

Svenske Stina Nilsson ga i september uttrykk for at selv om hun ikke frykter for sin egen sikkerhet, hun er bekymret for familien som skal ta turen til Sør-Korea for å se på.

- Greia er vel at det er jeg som ikke vil de skal reise dit. Pappa vil dit for å se meg konkurrere. Men jeg kjenner at jeg ikke vil at han skal reise. Alt føles så usikkert. Jeg vil heller at de følger med på TV - da vet jeg hvor jeg har dem. Det er trygt hjemme i Sverige, sa Nilsson.

Da Dagbladet møtte Marit Bjørgen på høydeopphold i italienske Livigno i september, var hun mest bekymret for om det i det hele tatt ble noe OL.

- Blir det OL, så er det sikkert og trygt å reise dit. Det jeg tenker mest på er om det i det hele tatt blir noe, sa Bjørgen til Dagbladet.

Vinterlekene i Pyeongchang arrangeres fra 9. til 25. februar neste år.