Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mener mindre doping gir mer norsk jubel

Suksesstrenerne bak Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen.

SPYDSPISSENE: Thor Hushovd over mål foran Edvald Boasson Hagen på dagens etappe. Flere mener nordmennenes økte innflytelse også tyder på at Tour de France-feltet er renere enn det var.Foto: SCANPIX/AFP/PASCAL PAVANI
SPYDSPISSENE: Thor Hushovd over mål foran Edvald Boasson Hagen på dagens etappe. Flere mener nordmennenes økte innflytelse også tyder på at Tour de France-feltet er renere enn det var.Foto: SCANPIX/AFP/PASCAL PAVANI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har virkelig satt sitt preg på årets Tour de France, noe som ble ytterlig understreket da førstnevnte spurtet ned landsmannen og vant den sekstende etappen tidligere i dag.

Thor Hushovd har ni etappeseire bak seg fra før, og har vært en profil i sykkelverdenen i flere år.

Likevel vekker det oppsikt når Hushovd gjør som han blant annet gjorde i seieren i Lourdes, og preger etapper med hardt terreng, som tidligere har vært forbeholdt de sterkeste.

Mange mener nordmennenes økte innflytelse tyder på et renere sykkelfelt - deriblant Hushovd og Boasson Hagens personlige trenere.

- Man leser litt mellom linjene her, og jeg er enig med Johan Kaggestad om at dette viser at sykkelsporten blir renere og renere, sier Fredrik Mohn til Dagbladet.

- Ingenting gleder mer enn at vanlige mennesker, som trener mye og spiser riktig, kan vinne. Vi er gode på utholdenhetstrening i Norge, og nå viser vi det i sykkelsporten også, sier Mohn.

Signalene fungerer
Atle Kvålsvoll har fulgt Thor Hushovds utvikling fra nærmest ren spurter til en allrounder i sykkelsirkuset.

OPTIMIST: Ingenting gleder mer enn at vanlige mennesker som trener mye og spiser riktig, vinner, mener Boasson Hagen-trener Fredrik Mohn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OPTIMIST: Ingenting gleder mer enn at vanlige mennesker som trener mye og spiser riktig, vinner, mener Boasson Hagen-trener Fredrik Mohn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det er en utvikling Hushovd selv, og også Kvålsvoll, skal ha veldig mye av æren for. Likevel har Kvålsvoll gjort seg mange av de samme tankene som Fredrik Mohn.

- Ja, det har jeg selvfølgelig. Det er ikke noe nytt at Thor vinner etapper i Tour de France, men nå er det litt på en annen måte, du kan i hvert fall si det er spesielt at de hevder seg bedre i tungt terreng, sier han til Dagbladet.

- Det er ingen tvil om at det UCI (det internasjonale sykkelforbundet) har gjort de siste årene, og det at Tour de France-organisasjonen har vært knallharde - det har sendt et viktig signal, sier Kvålsvoll.

Varsler flere talenter
Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen er spydspissene akkurat denne sesongen, men begge trenerne mener alt ligger til rette for større bredde og flere internasjonale profiler i norsk sykkelsport nå.

- Det er klart det Thor og Edvald viser i Frankrike må bety noe, og hvis ikke vi kan få til noe nå, så får vi aldri til noe, sier Fredrik Mohn.

- Vi skal selvfølgelig ha talentet i bunn, slik disse to har. Men jo flere vi får på sykkelen i Norge nå, jo flere talenter vil komme de neste årene. Utholdenhetstrening kan vi, mener han.

Atle Kvålsvoll trekker fram de som allerede er på vei.

RIKTIG VEI: Thor Hushovds trener og Olympiatoppen-coach Atle Kvålsvoll mener UCI og Tour de France-arrangørene er på god vei når det gjelder en renere sykkelsport.Foto:  Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RIKTIG VEI: Thor Hushovds trener og Olympiatoppen-coach Atle Kvålsvoll mener UCI og Tour de France-arrangørene er på god vei når det gjelder en renere sykkelsport.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi har stadig vekk unge norske som kommer opp, og bredden er større enn noen gang. Norge har konkurransedyktige kontinentallag, og matchinga har aldri vært bedre. Dette må være en kjempeinspirasjon, og det viser at det går an å hevde seg. Det er mange som blir ivrige på å trene enda mer og enda hardere, sier han.

Kvålsvoll minner om at Vegard Stake Laengen tok bronse på tempoen i U23-EM i helga, og at Stake Laengen og Bjørn Tore Hoem kjørte inn til sterke 12.- og 13.-plasser på fellesstarten.

- De viser at de er der. De har alle muligheter til å hevde seg også framover, mener Kvålsvoll.

PS! Thor Hushovd ble i dag den andre verdensmester i fellesstart noensinne til å vinne to individuelle Tour-etapper i samme år, siden Bernard Hinault gjorde det i 1981.