STRÅLENDE SCORING: Jakub Blaszczykowski kom inn til pause, og kvitterte med vinnermålet allerede ni minutter uti andreomgangen Foto: AFP PHOTO / Valery HACHE / NTB Scanpix
 STRÅLENDE SCORING: Jakub Blaszczykowski kom inn til pause, og kvitterte med vinnermålet allerede ni minutter uti andreomgangen Foto: AFP PHOTO / Valery HACHE / NTB ScanpixVis mer

Mener Moen snøt Ukraina for straffe da Polen vant 1-0

- Klar straffe, sa Semb i NRK-studio.

Ukraina-Polen 0-1:

Robert Lewandowski står fortsatt uten mål i årets fotball-EM, men takket være innbytteren Jakub Blaszczykowski kunne Polen likevel juble for 1-0-seier over utslåtte Ukraina.

Polens stjernespiss hadde sett seg ut kampen mot allerede utslåtte Ukraina for å få en slutt på EM-måltørken, men fikk det ikke til å stemme. To store muligheter kastet Bayern München-spissen bort i første omgang, til supporterne på Stade Vélodromes store fortvilelse.

Men etter at kapteinen hadde fått Ukraina-forsvarets oppmerksomhet, ble det rom for lagkameratene.

Nummer to i gruppa

Og det benyttet innbytter Blaszczykowski seg av etter kun ni minutter på banen. 30-åringen kombinerte fint med Lewandowskis spisskollega Arkadiusz Milik, før Dortmund-spilleren på lekkert vis banket ballen opp i det venstre hjørnet bak Andrej Pjatov etter 54 minutter.

Polen trengte flere mål for å gå forbi Tyskland i gruppe C, men det ble med det ene. Dermed endte polakkene som nummer to i gruppa, à poeng med Tyskland. De skal møte Sveits i sin åttedelsfinale. Ukraina må dra hjem både poeng- og målløse, mens Nord-Irland må håpe at tre poeng holder for å gå videre til cupspillet i Frankrike.

Lewandowski-sløsing

Polen gikk ut i hundre mot Ukraina i jakten på seieren i gruppe C. Milik testet Pjatov før det var gått tre minutter, men Ukraina-keeperen hadde full kontroll.

Det samme hadde keeperen i duell med Lewandowski kun ett minutt senere. Kapteinen fikk en presis pasning inn foran mål, men selv om 27-åringen fikk stå alene på 16 meter, klarte han ikke å få skuddet på mål.

Ukraina tok etter hvert over, og viste at de ville ha et mål før de dro hjem fra mesterskapet, men verken Roman Zozulja, Andrej Jarmolenko eller Jevgen Konopljanka klarte å overliste Lukasz Fabianski i Polen-buret i løpet av den første omgangen.

- Klar straffe

Jarmolenko og Ukraina ropte på straffe da 26-åringen ble lagt i bakken av Artur Jedrzejczyk innenfor 16-meteren, men den norske dommeren Svein Oddvar Moen vinket spillet videre til store protester.

I NRK-studio konkluderte ekspert Nils Johan Semb med at det var en «klar straffe», og at Moen følgelig burde ha gitt de gule en mulighet til å ta ledelsen fra 11-metersmerket.

Heroisk Ukraina

I starten av annen omgang var Ukraina nærme igjen. Konopljanka fant Oleksander Zintsjenko etter 50 minutter, men headingen fra 19-åringen gikk over målet til Fabianski.

Mer effektiv var Polens Jakub Blaszczykowski kun fire minutter senere, og dermed var Polen i ledelse.

Ukraina fortsatte å skape sjanser, men Polen lot ukrainerne trille ball og satset heller på kontringer. Men til tross for en heroisk innsatsvilje klarte ikke ukrainerne å få scoringen de hadde drømt om.

Dermed ebbet kampen ut med tre poeng til Polen i det som var Mikhajlo Fomenkos siste kamp som ukrainsk landslagssjef. (NTB)

DAGBLADETS DOM:

Jakub Blaszczykowski, Polen
Innbytter som kanskje ikke dominerte, men som i alle fall sto for kampens høydepunkt da han dro av oppasseren og limte ballen opp i hjørnet.

Kamil Glik, Polen
Kraftfull stopper som tok unna det meste av det som kom av oppspill. Vant suverent statistikken over flest klareringer i kampen.

Roman Zozulya, Ukraina
Vi kunne ha vurdert Svein Oddvar Moen her, for han burde ha gitt Ukraina straffe - og den feilen kan ha kostet mye. Samtidig: Ukraina hadde mange aktører som var svakere enn den norske dommeren. Spissen Roman Zozulya var kanskje den som manglet mest i kveld blant spillerne på laget som ikke maktet å score et eneste EM-mål.