REDD: NFL-stjernen Chris Borland legger opp fordi han er redd for å pådra seg alvorlige hodeskader. Foto: Al Bello/Getty Images/AFP
REDD: NFL-stjernen Chris Borland legger opp fordi han er redd for å pådra seg alvorlige hodeskader. Foto: Al Bello/Getty Images/AFPVis mer

Mener NFL ikke er verdt risikoen: - Jeg vil ikke få hjerneskader og dø tidlig

NFL-stjernen Chris Borland (24) føler seg 100 prosent frisk, men tør likevel ikke å spille mer.

(Dagbladet): San Francisco-stjernen Chris Borlands karriere i NFL er over. I en alder av kun 24 år velger en frisk og skadefri Borland å sette sluttstrek på eventyret som amerikansk fotballspiller i frykt for å pådra seg alvorlige hjerneskader, melder ESPN.

Avgjørelsen kom i overensstemmelse med familiens og venners ønsker. Borland har latt seg skremme over studiene rundt risikoen for hjerneskader i amerikansk fotball, som Dagbladet tidligere har skrevet om.

- For å være helt ærlig, så gjør jeg bare det jeg tror er best for helsen min, sier Borland ifølge ESPN.

- Etter det jeg og andre har erfart, og etter det studiene viser, er det ikke verdt risikoen å spille i NFL.

Slutter mens leken er god Flere tidligere NFL-spillere har begått selvmord de siste årene, og diskusjonen rundt hodeskader har pågått lenge. Spillerne Dave Duerson, Ray Easterling og Junior Seah tok sitt eget liv, men valgte å gjøre det på en måte som bevarte hjernen til medisinske undersøkelser.

Det medisinke tidsskriftet Neurology fremla en studie som viser hvordan gjentatte hjernerystelser fører med seg varige helsemessige konsekvenser for amerikanske fotballspillere.

Spillerne har langt større risiko enn resten av befolkningen for å dø av sykdommer som knytter seg til ødelagte hjerneceller, som for eksempe alzheimers.

Dette har Borland fått med seg og velger derfor å legge opp i sin beste alder - rett og slett av forebyggende hensyn mot fremtidige skader.

- Jeg føler meg bra. Jeg er i den formen jeg alltid har vært i. For meg handler dette om å være proaktiv. Man må slutte mens leken er god, mener 24-åringen.

- Jeg har vært bekymret. Om man venter til man kjenner symptomene, er det for sent. Jeg kan ikke gå å vente på at det skjer. Jeg vil leve et langt og sunt liv. Jeg vil ikke pådra meg alvorlige hjerneskader og dø tidlig, forteller en åpenhjertig Borland.

- Unntaket, ikke regelen Flere spekulerer nå i om Borlands modige avgjørelse vil skape presedens i amerikansk fotball, slik at en rekke andre spillere også legger opp mens leken er god og før eventuelle hjerneskader inntreffer.

Det er imidlertid ikke kommentator i USA Today, Chris Chase, enig i.

- Borland vil bli unntaket og ikke regelen. Så lenge fotball eksisterer, vil det alltid være mange som vil spille, ytrer Chase i dag.

- Det er en veldig modig og klok avgjørelse som Borland skal ha all respekt for. Det viser at han klarer å tenke fremover. Men ikke forvent at en rekke andre spillere vil gå i hans fotspor og gjøre det samme.

Chase tror tror pengene og forkjærligheten til idretten er for stor til at mange andre spillere vil slutte tidlig, selv om frykten for hodeskader er stor.

- Det finnes mange som slutter i sine jobber fordi risikoen er for stor. Men det finnes også mange som satser alt på å bli piloter, astronauter og andre risikofylte yrker, fordi det er det de er ment for å gjøre. Slik vil det også forbli i idretten, mener Chase.