BESTE NORSKE: Smøresjefen innrømmer at skiene ikke stemte under dagens 10 kilometer fristil i Falun. Heidi Weng ble nummer 22, og ble dermed den beste norske i det våte snøværet. En meteorolog i det norske støtteapparatet kunne kanskje stanset fiaskoen. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
BESTE NORSKE: Smøresjefen innrømmer at skiene ikke stemte under dagens 10 kilometer fristil i Falun. Heidi Weng ble nummer 22, og ble dermed den beste norske i det våte snøværet. En meteorolog i det norske støtteapparatet kunne kanskje stanset fiaskoen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Mener Norge burde hatt egen meteorolog

Kjendismeteorolog om den norske smørefadesen.

(Dagbladet): Den svenske smøresjefen hyller landslagsmeteorologen etter at Charlotte Kalla stakk av med en overlegen seier i dagens 10 kilometer fristil.

Det norske landslaget har imidlertid valgt å ikke ha med seg meteorolog til Falun. Det mener tidligere landslagsmeteorolog Jarl Malkon Andersen kan være en ulempe.

LANDSLAGSMETEOROLOG: Jarl Andersen (til venstre) var en del av det norske støtteapparatet frem til Oslo-VM i 2011. Her er han sammen med deler av støtteapparatet under OL i Nagano i 2008. Foto: Dagbladets arkiver.
LANDSLAGSMETEOROLOG: Jarl Andersen (til venstre) var en del av det norske støtteapparatet frem til Oslo-VM i 2011. Her er han sammen med deler av støtteapparatet under OL i Nagano i 2008. Foto: Dagbladets arkiver. Vis mer

- Jeg mener det er viktig at en meteorolog er med under hele mesterskapet, sier Andersen til Dagbladet.

- Kan se trykket inne på stadion Den norske langrennsjefen Åge Skinstad fortalte tidligere i dag at han mente det ikke var nødvendig med en norsk landslagsmeteorolog.

- Det er mange nettsider som leverer en slik tjeneste, blant annet Yr. I tillegg har vi telefonkontakt med noen som jobber med dette. Det hadde ingenting med det å gjøre, sa Skinstad.

Andersen, som nå er pensjonist og ikke har vært med landslaget siden Oslo-VM i 2011, mener Skinstad her tar feil.

- Det er ikke hver dag det er nødvendig, men plutselig på sånne dager som i dag er det nødvendig. Vedkommende meteorolog kan være med og følge med på værutviklingen hele tiden. Se på værkartet, se på trykkutviklingen, og til og med kunne se på trykket inne på selve stadionområdet. Man kan se hva som foregår i atmosfæren, og se om det nærmer seg nedbør, sier Andersen.

- Blir sikkert et møte Den svenske gulljenta Charlotte Kalla fortalte tidligere i dag at hun byttet ski ti minutter før start. Det kunne en meteorolog i det norske støtteapparatet rådet de norske til å gjøre.

Andersen føler med de norske skijentene i dag, som måtte se svenskene gli forbi til triumf.

- Det var veldig trist at det gikk sånn som det gikk i dag. De er jo verdens beste skijenter, og jeg føler med både dem, støtteapparatet og smøreteamet i dag, forteller han.

- Hvilke råd kunne en meteorolog ha gitt?

- Man må ta høyde for at det blir et annet vær enn det det ser ut til at det blir på værmeldingen. Meteorologen kan blant annet hjelpe til med å si hvilke, og hvor mange ski de bør ta med til startområdet. Det blir nok sikkert et møte om dette , sier Andersen.

Hyllet meteorologen Den svenske smøresjefen Urban Nilsson hyllet tidligere i dag lagets meteorolog for hans evner til å forutsi været.

- Ja. Vi har jo bra kommunikasjon, vi har en meteorolog som er på plass og som oppdaterer oss med alt av vær og alt som kommer til å skje. Hvis han sier at om fem minutter begynner det å snø, så begynner det å snø om fem minutter. Det er en enorm fordel for oss, sa Nilsson på spørsmål fra Dagbladet.

Det kunne kanskje hjulpet smøresjef Knut Nystad med å ha kontroll over forholdene, slik han innrømmet at han manglet tidligere i dag.

Andersen utelukker iallefall ikke at han takker ja dersom han får spørsmål fra landslagsledelsen om å bli med igjen.

- Hvis det spørsmålet blir aktuelt må jeg nesten ta det opp med skiforbundet, avslutter Andersen.