Mener Norges Skiforbund bør etterforskes: - Det er en lege som har skrevet ut overdoser

I kjølvannet av Martin Johnsrud Sundby-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sjefen for det finske antidopingbyrået, Timo Seppälä, mener Verdens antidopingbyrå (WADA) bør sette fokus etter beskyldninger om doping blant norske langrennsløpere.

Denne uka kom det fram at Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline. Det førte blant annet til at han ble utestengt i to måneder.

Norges Skiforbund tok ansvaret fordi forbundet mente det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken.

Nå kritiseres det norske skiforbundet av Timo Seppäla.

- CAS-rapporten viser at Norges Skiforbund aksepterte Sundbys stoffbruk. Det er en lege som har skrevet ut overdoser, og organsisasjonen aksepterer og gir til og med penger til utøvere som har brukt stoffer, sier Seppälä til statskanalen Yle Uutiset.

Bør etterforskes

Seppälä hevder at Sundbys tilfelle tyder på at andre norske skiløpere i toppen også har blitt gitt den maksimale dosen av astmamiddelet salbutamol.

- Jeg mener det er tydelig at WADA burde sende en delegasjon for å starte en gjennomgående etterforskning av dopingbruk i det norske skiforbundet og se på hvordan de håndterer resultatene når de positive testresultatene kommer tilbake. Det er ikke noe annet alternativ, sier Seppälä.

Finnen legger til at en slik etterforskning ville være i Norges interesse, ettersom det ville være mulig å bevise at de er rene dersom resultatet av etterforskningen viser at det ikke er noen problemer.

Seppälä forteller at han ikke har sett noe som tyder på at andre sporter i Norge sliter med samme problem.

- Jeg har ikke sett noe som tyder på det, men de må se på det. Du vet aldri, sier Seppälä.

- Krevende

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, svarer slik på Seppäläs uttalelser:

- Vi slår fast at det er krevende å nå fram med innholdet i dommen i Finland, både i media og i idretten. Landslagssjef Vidar Løfshus har vært i kontakt med flere aktører, blant annet Aino-Kaisa Saarinen, for å forklare konkret hva denne saken dreier seg om. Og innholdet i dommen.

Norges Skiforbund opplever det som en ukritisk dekning av saken i Finland. Nå ønsker de at finnene skal forstå saken bedre.

- Vi har kontaktet Anders Solheim (daglig leder Antiodoping Norge journ.anm.) og bedt ham kontakte kolleger i det finske antidopingbyrået. I tillegg til det vil vi gjerne invitere det finske antidopingbyrået for å diskutere denne saken hvis de ønsker det, sier Graff.

Erstattet penger

Det var daværende landslagslege Knut Gabrielsen som anbefalte Martin Johnsrud Sundby å ta de aktuelle dosene etter en akutt forverring av astmasykdommen.

Seppälä mener på sin side at dosen Sundby brukte i samråd med den norske landslagslegen er veldig høy for en vanlig astmatiker.

Sundby mistet sammenlagtseirene i Tour de Ski og World Cup. Skiforbundet bestemte at de vil erstatte premiebeløpene Johnsrud Sundby mistet som en konsekvens av dommen, til sammen utgjør det cirka 1,1 millioner kroner.

- Vi er tilfredse med at CAS i dommen slår tydelig fast at Martins sak er basert på en «ærlig misforståelse» av hvordan regelverket skal forstås, og at dommerne mener Martin aldri har hatt til hensikt å omgå reglene. Det er ingen konkurransefordel å ha alvorlig astma, tvert imot, sa skipresident Erik Røste da saken ble offentliggjort.

- Anabol-liknende effekt

Timo Seppälä har også tidligere denne uka uttalt seg om astmamedisinen som er sakens kjerne:

- Det har anabol-liknende effekt, men ikke like sterkt som anabole steroider. Hvis man anvender medisinen lenge, kan man få en anabol-liknende effekt. Men jeg vet ikke om han har tatt så høye doser bevisst. Uansett er det veldig høye doser, sa Seppälä.

Norges landslagssjef Vidar Løfshus stusset over Seppäläs påstander.

- Jeg er overrasket over at antidopingsjefen ikke vet bedre og tror dette har en anabol-liknende effekt. Han burde sette seg mer inn i saken, sa Løfshus til Dagbladet.

Løfshus mener finnenes kritikk er tåpelig og tror det handler om en blanding av uvitenhet og et ønske om hevn fra Finlands mørke dopinghistorie.

- Finnene burde sette seg mer inn i saken. De forstår ikke at dette ikke er en vanlig dopingsak. Jeg er litt overrasket over at antidopingsjefen ikke vet bedre og tror dette har en anabol-liknende effekt, sa Løfshus til Dagbladet.

- Hvis det fortsetter slik, og finnene kommer med flere uttalelser basert på faktafeil, må vi ringe og informere dem. Det virker litt som bakteppe ligger der i Finland og at det er en forsvarsmekanisme. Førsteinntrykket er at de gjør dette som en slags hevn fra deres egen dopingskandale.

Statlig dopingprogram

Uttalelsene til Seppälä kommer i kjølvannet av WADAs etterforskning av dopingbruk blant russiske utøvere.

En uavhengig kommisjon, utnevnt av WADA, har den siste tiden etterforsket anklager om doping i russisk idrett.

Nylig ble konklusjonen til utvalget lagt frem i en ny rapport, og resultatet er nedslående:

Etterforskningen viser at russiske utøvere har deltatt i et statlig dopingprogram siden 2011.

Nå vil altså finnene at WADA skal ta en nøyere titt på Norges Skiforbund.

Finnene i harnisk

Det er ikke første gang finnene reagerer i denne saken. De finske langrennstjernene Aino-Kaisa Saarinen og Sami Jauhojärvi - og kommentator Pekka Holopainen gikk alle knallhardt ut mot Sundby da det ble kjent at han ble utestengt.

- Det er veldig overraskende at Norges Skiforbund holder denne saken hemmelig i 18 måneder. Det er helt uakseptabelt og hadde aldri skjedd i Finland. Vi hadde aldri latt en utøver konkurrere hvis han hadde testet positivt og det pågikk en sak, sa Holopainen, kommentator i den finske avisa Ilta-Sanomat, til Dagbladet for noen dager siden.

Holopainen mener Norge blir særbehandlet.

- Sundby burde ha blitt utestengt i to år som alle andre som får en dopingdom. Hadde Sundby vært en finsk langrennsløper, hadde han fått to år. Norge blir særbehandlet.

Sundby selv mener det er en totalt urimelig dom.

Sundby kunne avslørt dpingsaken i 2015, men valgte å holde alt hemmelig.

<strong>SLAPP BOMBE:</strong> Det kom som lyn fra klar himmel da Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i to måneder. Her er han med tidligere landslagslege Knut Gabrielsen, som forklarer hvordan Sundby tok astmamedisinen. Foto: John Terje Pedersen
SLAPP BOMBE: Det kom som lyn fra klar himmel da Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i to måneder. Her er han med tidligere landslagslege Knut Gabrielsen, som forklarer hvordan Sundby tok astmamedisinen. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer