Mener norsk toppfotball har et alkoholproblem

- For mange er useriøse, sier Solér.

(Dagbladet.no): Under mesterligasendingen til TV3 forrige onsdag tok Erik Solér opp noe han mener er en ukultur i norsk toppfotball.

- Mange, mange norske toppspillere nyter alkohol når de ikke skulle gjort det. Hvis vi tror at Norge er så flinke, kan jeg herved avkrefte det. Dette må ryddes opp i, krevde Start-eieren på direktesendt fjernsyn.

To dager seinere havnet Lillestrøm-spillerne i bråk på La Manga, etter en avslutningsfest hvor minst én spiller innrømmer å ha brutt klubbens alkoholreglement.

Erik Solér vil ikke peke ut verken Lillestrøm eller andre klubber som verstinger, men han har opplevd langt verre episoder før.

- På flere av disse avslutningsfestene har jeg truffet fulle, norske toppspillere med 10-15 halvlitere innabords. Flere har fortsatt vært beruset på flyet hjem dagen derpå, sier den frittalende fotballederen til Dagbladet.no.

- Drikker etter landskamp

Et annet problem han peker på, er den utbredte kulturen som sier at fotballspillerne har «lov» til å ta en ordentlig fyllekule etter en landskamp.

Hvis denne kampen spilles på en onsdag og neste klubbkamp går av stabelen på en søndag, har spillerne tre dager til å hente seg inn.

ØNSKER ENDRING: Start-eier Erik Solér mener en ukultur har fått bre seg i norsk toppfotball. Ifølge ham har ganske mange spillere et alkoholforbruk som går utover fotballen. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
ØNSKER ENDRING: Start-eier Erik Solér mener en ukultur har fått bre seg i norsk toppfotball. Ifølge ham har ganske mange spillere et alkoholforbruk som går utover fotballen. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

- Dette gjelder både landslagsspillerne og de som har hatt fri, og det er uholdbart. En øl er greit, men det blir et problem når det dreier seg om store mengder alkohol, mener Solér.

Ifølge ham er alkoholbruken utbredt - også i sesongen.

- Det er ganske mange norske fotballspillere som bruker alkohol på en måte som går utover jobben, hevder Solér.

Særlig er han bekymret for hvordan rutinerte fotballspillerne framstår for yngre spillere i troppene.

- Hvis de gamle gutta bøtter nedpå alkohol, sender ikke dette noe godt signal, mener han.

- For mange er useriøse

Han understreker at han ikke er noen alkohol-fanatiker, men forventer større seriøsitet fra godt betalte topp-spillere.

- De fleste klubbene bruker store formuer på å holde spillerne skadefrie og i god form. Men samtidig gjør de ikke noe så enkelt som å styre unna alkohol. Alle med kjennskap til fysiologi utover det vi lærer i barnehagen, vet effekten av hard trening kombinert med alkohol, sier Solér.

Mener norsk toppfotball har et alkoholproblem

- Har dette problemet blitt større i det siste?

- Utbredelsen er kanskje den samme, men samtidig har vi fått flere heltidsansatte proffer de seinere åra. Da må vi også kunne stille større krav enn det vi gjorde for noen år siden. For meg er det et problem når dette ikke blir gjort.

- Hvem mener du har ansvar for å ta tak i dette problemet?

- Det må klubbene, vi lederne og ikke minst spillerne sjøl gjøre. Når du er fotballproff, holder det ikke å ha et ubevisst forhold til alkohol. Per i dag er det for mange som er useriøse, svarer Solér, som var avholdsmann da han sjøl spilte fotball.