KRITIKK: Petter Northug kritiserer langrennsløperne som løper lynraskt om sommeren, men som forsvinner om vinteren. Simen Østensen føler at han delvis er i den kategorien.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KRITIKK: Petter Northug kritiserer langrennsløperne som løper lynraskt om sommeren, men som forsvinner om vinteren. Simen Østensen føler at han delvis er i den kategorien. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Mener Northug fronter en viktig debatt: - Men det er nok også for å provosere

Delte meninger om Northugs kritikk til konkurrentene.

KNYKEN (Dagbladet): Petter Northug er som regel sjanseløs når det skal løpes i motbakke. Etter at han ble utklasset av de aller fleste i motbakkeløpet Fonna opp på torsdag, tok han et oppgjør med konkurrentenes treningsvaner.

-  Jeg tror mange trener feil. Det er mange som knuser meg her i sommer som ikke har noe å gjøre med langrennsski på beina. De burde trent mer for å gå fort på ski, sa Northug til Adressavisen.

- Hvis det er motbakkeløp, er folk spinnville. Du har ikke sjanse til å henge på. Men er det ei NM-tremil på Røros, hvor det skal deles ut kongepokal og VM-plasser, så går det så vidt fremover. Folk faller av og gir deg seieren, illustrerte han.

Det store spørsmålet er hvem kritikken er siktet mot. Didrik Tønseth vant torsdagens motbakkeløp suverent, men bruker også å gå fra Northug i motbakkene om vinteren og har mange gode resultater å vise til.

Simen Østensen, som ofte er i superslag om sommeren og ble nr. 3 i dag (se resultater nederst i saken), er muligens blant dem Northug sikter til.

- Føler du deg truffet?

- Nei, det vil jeg ikke si, men jeg skjønner jo hva Petter mener. Jeg er jo en av dem som ofte har gjort det best om sommeren. Men vi kjenner jo Petter. Han sier nok det litt for å provosere, sier Simen Østensen til Dagbladet.

- Det er jo mye medieoppmerksomhet rundt disse sommerarrangementene, og det er klart at det er moro å gjøre det bra her. Det er nok en del som har dette som et delmål i sesongen, mens Petter tenker annerledes, sier 31-åringen.

- Viktig debatt Han synes imidlertid temaet er spennende

KRITISK: Petter Northug er kritisk til konkurrentene som er i for tidlig form og som er bedre til å løpe enn å gå på ski. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
KRITISK: Petter Northug er kritisk til konkurrentene som er i for tidlig form og som er bedre til å løpe enn å gå på ski. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Det er en viktig debatt å ta. Det er ikke noe fasitsvar på hva som er best, sier han.

- Men kan det hende at du og flere trener for mye løping sammenlignet med mer langrennsspesifikk trening?

- Det er mulig. Samtidig fikk vi på landslaget kritikk for noen år siden for at vi løpte for lite og at kapasiteten var for dårlig. Vi ble sammenlignet med tidene til landslagsutøverne fra 90-tallet på 3000 meter og slik. Derfor begynte vi å løpe mer i treningen, forteller Østensen.

Rønning mener at mange ikke har noe valg Veteranen Eldar Rønning er bare delvis enig med Northug.

- Jeg er litt enig. Det er nok mange som blir for hissig på grøten og topper formen for tidlig. Men slik blir det når nivået er så enormt høyt i Norge. Utøverne må være i form tidlig for å kvalifisere seg til ulike løp og lag, sier Rønning til Dagbladet.

- Jeg tror Petter kritiserer hvordan folk topper formen mer enn at det er kritikk av treningsmetodene. Jeg tror ikke han løper så mye mindre enn alle andre, mener trønderen.

Det tror heller ikke Østensen.

- Petter har jo snakket mye om sine lange joggeturer i myra, så jeg vet jo at han løper en del han også, minner 31-åringen om.

- Oddvar Brå hadde nok løpt fra oss Samtidig blir styrken i overkroppen bare viktigere og viktigere i langrennssporten. Her har blant Northug en styrke, men også Rønning har vært med på å revolusjonere stakingen.

- Ja, jeg var tidlig ute og fokuserte mye på staking. Det gjorde både jeg og Tor Arne Hetland, og det gjør Petter nå. Det blir bare viktigere og viktigere. Det er mulig Petter prioriterer dette mer enn andre, sier Rønning.

ENIG: Even Northug er enig med sin storebror. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
ENIG: Even Northug er enig med sin storebror. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Oddvar Brå hadde nok løpt fra de fleste av oss da han var på topp, men han hadde nok ikke hengt med på ei stakeøkt, sier Rønning og ler.

Enig med Northug Også sprinttrener Arild Monsen skjønner hva Northug mener.

- Petter har absolutt et poeng. Jeg ser det. Det er nok en del som kunne trent mer spesifikt, slik som han gjør, sier  Monsen til Dagbladet.

- Det handler om å trene spesifikt og nok volum. Det er sikkert noen som kan lære en del av Petter. Samtidig er vi ikke dårlige i Norge på dette, minner sprinttreneren om.

Lillebror Even Northug tror imidlertid at både han og hans storebror trener annerledes enn mange andre.

- Vi prioriterer nok annerledes enn en del andre. Vi trener ikke så mye løping, men fokuserer på det som gjør oss til best mulig skiløpere om vinteren. Alt annet blir nedprioritert, sier Northug til Dagbladet.

- Vi setter en rød ring i kalenderen på de rennene vi skal gjøre det best i. Så handler alt om å toppe formen til det. Jeg tror vi er bedre på å sette et veldig spesifikt mål og rendyrke det enn mange andre, tror sprinttalentet.

Anders Gløersen er imidlertid ikke helt enig i Northugs kritikk.

- Det er jo veldig individuelt hva som fungerer for folk. Noen er mer bygd for motbakker, mens andre, som Petter, har et størst talent på ski. Uansett hvilken form Didrik Tønseth er, vil han løpe raskt oppover. Han har et talent for det. Han trener ikke noe mer løping enn oss andre.

Brandsdal overrasket og vant På dagens fellesstart med skibytte på Knyken skisenter ble for øvrig Northug nr. 9. Eirik Brandsdal imponerte stort og delte seieren med Calle Halfvarsson, som fikk sin søte revansje etter gårsdagens fiasko.

DUELL: Motbakkekongen Didrik Tønseth og spurtkongen Petter Northug var lenge i tet på fellesstart med skibytte, men fikk det tøft mot slutten. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
DUELL: Motbakkekongen Didrik Tønseth og spurtkongen Petter Northug var lenge i tet på fellesstart med skibytte, men fikk det tøft mot slutten. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde ikke trodd jeg skulle vinne dette løpet. Men plutselig fikk jeg muligheten inn på oppløpet, og da var det bare å kjøre på. Dette viser at jeg har tatt store steg på lengre løp i år, forteller Brandsdal til Dagbladet.

- Dette gir virkelig motivasjon videre i sesongen. Dette var gøy, sier sprinteren.

Simen Østensen kapret 3. plassen og viste at han er i rute foran langløpssesongen.

- Formen er god. Jeg gleder meg til sesongen. Langløp blir bare mer og mer attraktivt. Jeg håper å kjempe i toppen i så mange renn som mulig, sier han.

Resultater, 15 km skiatlon menn: 1) Calle Halfvarsson, Sverige og Eirik Brandsdal, Norge 29.49,0, 3) Simen Østensen, Norge 0.00,7 min. bak, 4) Mikael Gunnulfsen, Norge 0.00,8, 5) Didrik Tønseth, Norge 0.00,9, 6) Niklas Dyrhaug, Norge 1,8, 7) Sebastian Eisenlauer, Tyskland 2,1, 8) Jean Marc Gaillard, Frankrike 3,1, 9) Petter Northug, Norge 5,8, 10) Florian Notz, Tyskland 5,9.

SLO NORTHUG: Eirik Brandsdal og Calle Halfvarsson delte seieren, mens Simen Østensen tok 3. plasen på dagens fellesstart med skibytte. Petter Northug ble nr. 9, men ble neppe bekymret av den grunn. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
SLO NORTHUG: Eirik Brandsdal og Calle Halfvarsson delte seieren, mens Simen Østensen tok 3. plasen på dagens fellesstart med skibytte. Petter Northug ble nr. 9, men ble neppe bekymret av den grunn. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer