Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mener Northug ville tapt uten drahjelp

- Bra for Norge — ikke for meg, sier Frode Andresen.

SEIERHERRENE: Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Ronny Andre Hafsås og Petter Northug vant mennenes World Cup 4x10km stafett på Beitostølen søndag. Russland kom på 2. plass og Tyskland kom på 3. plass.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
SEIERHERRENE: Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Ronny Andre Hafsås og Petter Northug vant mennenes World Cup 4x10km stafett på Beitostølen søndag. Russland kom på 2. plass og Tyskland kom på 3. plass. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

|||BEITOSTØLEN (Dagbladet): Alt var som det pleier da Petter Northug parkerte Russlands ankermann Ilja Tsjernousov noen hundre meter fra mål og krysset målstrekket i krabbefart.

Nordmannen ble sendt ut på sisteetappen med 10 sekunder å hente inn på Russland og Tyskland, og fikk med seg Frode Andresen fra det norske tredjelaget på slep.

Men det tok ikke lang tid før Northug lå i ryggen på skiskytter Andresen — som bidro til å kappe inn forspranget til de to foran. Og da jobben var noenlunde gjort sa Northug takk for følget, mens Andresen ikke greide å henge.

Etterpå virket ikke skiskytteren helt fornøyd med det som skjedde.

På spørsmål om det var en planlagt taktikk at han skulle dra Northug opp til lagene foran, svarte Andresen avkreftende.

- Jeg gikk for å ta igjen de to i teten. Northug stoppet opp. Hadde ikke jeg gått forbi ville han ikke greid å vinne. Jeg tok inn de foran og så gikk han forbi, sier Andresen.

Tror han ville greid det selv

Northug selv er av en litt annen oppfatning.

- Jeg skulle nok greid det om jeg var alene også. Det gikk ikke så fort i tet, sier han.

Det tror også landslagstrener Morten Aa Djupvik.

- Jobben Frode gjorde var utrolig viktig for å hente inn forspranget. Om Petter var alene måtte han gjort jobben, og jeg tror nok han ville greid det. Men det var betryggende Andresen endte til slutt på femteplass, etter å ha blitt passert av Finland på oppløpet.

- Jeg ble stiv etter det draget i starten. Det var ikke heldig for meg, men for Norge var det bra, sier Frode Andresen til Dagbladet.

- Synes du at du fortjener en takk?

- Det har jeg ingen formening om. Det ble en litt for tung start på løpet for min del.

Sportssjef Åge Skinstad kom bort til Andresen etter løpet og gratulerte ham med strålende innsats.

LEKTE SEG TIL SEIER: Petter Northug gjorde som han pleier og avgjorde stafetten med et superrykk. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
LEKTE SEG TIL SEIER: Petter Northug gjorde som han pleier og avgjorde stafetten med et superrykk. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- Frode gjorde en strålende jobb den første delen av etappen, da han dro Petter opp til Tyskland. Det var ikke en veldig planlagt taktikk, men Frode er god i padling. Han ville nok ha en plass på pallen, sier Skinstad.

Northug: - Så mer brutalt enn det var

Som var tilfreds med innsatsen fra de fleste av de norske gutta.

- Etter de to første etappene vekslet to av våre lag først. På den tredje gikk John Anders Gaustad (fra det norske andrelaget) for tøft ut og ble stiv. Ronny Hafsås tok seg heldigvis veldig sammen og vekslet bare 10 bak, sier han.

Northug selv sier den første delen av etappen var den tøffeste, mens han hadde god kontroll de siste fem kilometerne.

- Det var spennende i starten, det gjaldt å få kontakt så fort som mulig. Jeg lyktes med det, og fikk hjelp av Frode. Da Tsjernousov rykket var jeg sliten, men jeg fikk kontakt. Så fikk jeg roet det ned litt og hadde energi på sisterunden.

Skinstad mente Northug rakk å ta tre stavtak uten at russeren tok et eneste da det avgjørende rykket gikk. Hovedpersonen selv sier det slik:

- Det ser mer brutalt ut enn det er. Jeg har faktisk hatt et spurtoppgjør mot ham før, i junior-VM. Da ble han nummer to, men han var utrolig sterk og holdt på å ta livet av meg.

DRO PÅ NORTHUG: Frode Andresen tror ikke Northug ville hentet inn de to lagene foran om ikke Andresen selv hadde tatt initiativet til å hente dem inn. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
DRO PÅ NORTHUG: Frode Andresen tror ikke Northug ville hentet inn de to lagene foran om ikke Andresen selv hadde tatt initiativet til å hente dem inn. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media