Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mener Sundby er «het kandidat» til VM-lagsprinten

- Klart det kan være aktuelt, sier treneren.

(Dagbladet): - Uansett hva som skjer i resten av langrennssesongen er Martin Johnsrud Sundby verdt de fleste prisene på neste Idrettsgalla, skrev Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther søndag.

Noen minutter tidligere hadde Sundby forsert monsterbakken i Italia som om han gikk rulletrapp. Da han passerte målstreken klarte 29-åringen noe bare Justyna Kowalczyk og Dario Cologna har gjort tidligere: Å forsvare Tour-seieren fra sesongen i forveien.

Nå har han 340 poengs ledelse til Petter Northug i kampen om verdenscuptrofeet, så det skal mye til at han ikke kopierer den 2014-bragden også.

Men Sundby, som har studert sine egne temposkifter til minste detalj det siste året, er ikke redd for å sette seg flere skjeggete mål. Rett etter Tour-målgangen sa han dette om vinterens VM i Falun:

- Jeg regner med å gå fire distanser. Og så har jo Petter og jeg snakket litt om at det hadde vært skikkelig gøy å kjøre en team-sprint sammen.

Dagen etter skibyttet Sundby flørtet med tanken på å få gå lagsprint også før OL i fjor, men faktum er at han fortsatt står uten sprinterfaring fra internasjonale mesterskap. Likevel avviser ikke sprinttrener Arild Monsen Sundbys drøm:

- Klart det kan være aktuelt, sier han til Dagbladet.

- Nå har jeg ikke gått noen runder med Martin om dette ennå, og det er lenge til vi velger lag. Det er jo også sånn at det i Falun skal gås 30 kilometer fellesstart med skibytte dagen før lagsprinten, og det kan spille inn i vurderingen. Men vi vil diskutere det, og se på hvilke muligheter vi har, sier Monsen.

Venter til VM - Det jeg kan si om Martin er at han presterer uansett om løpet er kort eller langt. Han er en fantastisk skiløper som hevder seg i alt. Det er kanskje bare i de rene sprintkonkurransene, når de aller beste spesialistene er med, at han ikke kan regnes med helt der oppe. Men i lagsprint kan utholdenhet være like viktig som sprintegenskaper, så tanken på å ta ham ut der kan bli aktuell, fortsetter Monsen.

VM-troppen tas ut i forbindelse med NM på Røros i slutten av januar.

- Men hvem som skal gå lagsprinten blir ikke klart da. Det må vi komme tilbake til, og vi vil også danne oss et bilde av kandidatene etter hvert som VM skrider fram, forklarer Monsen.

De individuelle sprintkonkurransene avholdes i klassisk stil torsdag 19. februar, og er de første medaljeøvelsene i VM 2015. Skibytteøvelsene kommer to dager seinere, før det blir lagsprint i fristil søndag 22. februar.

Northug og Sundby er «en av flere interessante kombinasjoner», skriver NRK Radios langrennsekspert Carl Henning Gran i en sms.

«Rimelig trygg på at Petter går. Den som er i best slag av sprintere/allroundere går nok. Konkurranseprogrammet vil også være med på å bestemme.»

- Fullt forståelig Sprinterne Eirik Brandsdal og Pål Golberg regner Sundby definitivt som en kandidat til å gå også søndagen.

- Jeg synes det er fullt forståelig at han ønsker å gå lagsprinten. Han har absolutt det som kreves, sier Brandsdal.

- Han og Petter ville helt sikkert utgjort et bra team. Det gjelder å se hvem som er i best form når dagen kommer. Vi har så mange som kan gå og skaffe Norge et godt resultat, fastslår Brandsdal.

- Målet er at de to beste og mest egnede går, fastslår Pål Golberg.

- Om det blir Martin eller Petter eller Anders (Gløersen) eller Finn (Hågen Krogh) - det er det samme så lenge det blir norsk på topp. Så vi har i alle fall fire sterke som har gjort det veldig bra både i sprint og på lengre distanser, og de er alle egnet for å gå teamsprint, sier han.

- Het kandidat Golberg gikk selv sammen med Petter Northug i VM 2013. Det endte i helsprekk. Også OL i fjor ble en skuffelse. Da ble Northug og Ola Vigen Hattestad nummer fire. I Oslo-VM 2011 ble Canada verdensmestere foran samme duo.

Sist Norge tok gull i lagsprint for menn, var under OL i Vancouver i 2010. Da gikk Northug sammen med Øystein «Pølsa» Pettersen.

- Det har ikke vært innertier de siste åra. Vi må forsøke å rette opp det nå, sier Brandsdal, som selv testet VM-løypa i Falun i helga.

- Den blir tøff å gå tre ganger den, altså. Så Martin er en het kandidat til laget.