SE TIL 1. DIVISJON:  - Jeg er overbevist om at vi tre-fem år fremover ser at det er de klubbene som har turt å satse på egen spillerutvikling som vil ha har sportslig og økonomisk suksess, sier Leif Øverland, direktør i Norsk Toppfotball.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SE TIL 1. DIVISJON: - Jeg er overbevist om at vi tre-fem år fremover ser at det er de klubbene som har turt å satse på egen spillerutvikling som vil ha har sportslig og økonomisk suksess, sier Leif Øverland, direktør i Norsk Toppfotball. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Mener Tippeliga-klubbene burde se til 1. divisjon

- De skjønner at de ikke kan reise ut av landet for å kjøpe spillere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL STADION: (Dagbladet): Tidligere i dag la Norges Fotballforbund fram de siste klubblisenstallene.

Med andre ord; tallene for hvordan den økonomiske ståa er i norsk toppfotball.

Samlet sett ble underskuddet for 2013 på hele 143 millioner kroner, mot 85 millioner året før. Etter kjøp og salg av spillere, endte underskuddet på 44 millioner kroner.

Her kan du se klubblisenstallene.

Lokal spillerutvikling er nøkkelen To Tippeliga-klubber havnet på i den røde sonen, Stabæk og Lillestrøm. Strømsgodset, Haugesund, Rosenborg, Molde, Sarpsborg 08 og Bodø/Glimt har levert gode regnskaper og er i den positive grønne sonen, mens de resterende lagene er i gul sone.

Direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, mener flere Tippeliga-klubber har noe å lære av lagene i divisjonen under.

- Jeg er veldig fornøyd med førstedivisjon, det er gjort en betydelig jobb der, sier Øverland til Dagbladet.

Hva er de de gjør i 1. divisjon som er så bra?

- Det jeg opplever er at de skjønner at de ikke kan reise ut av landet for å kjøpe spillere, men at de driver med lokal spillerutvikling. Og lokal spillerutvikling; det liker det lokale publikum, supportere, og det liker lokale sponsorer - for de har et ansvar i regionen, forklarer direktøren.

-Jeg er overbevist om at vi tre-fem år fremover ser at det er de klubbene som har turt å satse på egen spillerutvikling som vil ha har sportslig og økonomisk suksess, sier toppfotballsjefen og tenker på klubber som Strømsgodset.

- Har ikke råd Direktøren for Norsk Toppfotball innrømmer at han har savnet at klubber har jobbet mer med å utvikle egne talenter.

- Jeg savner at det har blitt gjort tidligere, jeg er glad for at det nå gjøres og at det er en smitteeffekt ved det.

- Men så må vi bare være ærlige på at drivkraften for hvorfor det nå gjøres, er fordi folk ser på bunnresultatet sitt, og ser at de ikke har råd til å gjøre noe annet. Men det er bra, det er bra for norsk fotball og det norske landslaget - og for tilskuerutviklingen totalt sett.

Skryt til Glimt og Godset Rune Nordhaug, klubblisensansvarlig i NFF, forteller at de er glade i å skryte av det arbeidet Strømsgodset og Bodø/Glimt har gjort for å komme seg ut av sine økonomisk kniper.

- Vi liker å dra fram Strømsgodset og Bodø/Glimt som positive klubber, fordi de kom fra en vanskelig situasjon. De gjorde en radikal endring, kom seg opp i grønn sone, og tok seg tid til å bli god, sier Nordhaug til Dagbladet.

- De kom seg ikke til grønn sone og kjøpte seg gode - de tok seg tid til å utvikle seg selv sportslig. Glimt rykket nå opp i Tippeligaen, som var et mål for dem, og Strømsgodset tok gull - som var et mål for dem. Det er gode eksempler på å ha økonomi og sport hånd i hånd.

Han forteller at klubbene har blitt flinke til å hente inn inntekter fra andre områder, når publikumstallene har vært sviktende. Uansette er det svært viktig at økonomien i norsk fotball er sunn, mener han.

- Det er viktig at vi får en omdømmeforbedring. Det er ikke bra for resten av de norske klubbene at noen klubber til stadighet er i økonomiske vanskeligheter - det senker troverdigheten og omdømme til de andre klubbene, understreker Nordhaug.

Vålerenga i gul sone At en klubb som Vålerenga endte opp i gul sone for regnskapet levert ved 31.12.2013, kan virke merkverdig for mange - med tanke på de økonomiske problemene som ble kjent i høst.

Klubben fikk likevel inn penger i siste sekund - og havnet dermed ikke i rød sone. Rune Nordhaug mener det ikke er vanlig i norsk fotball at klubber får levert sjekker fra investorer for å redde regnskapet i siste liten.

- Det er ikke gjengs at klubber får en sjekk rett før regnskapsavslutning. Noen klubber har bidragsytere som har leverer til klubbene over tid, som tenker langsiktig og har gode avtaler - og da er det ikke noe stort problem, sier han.

- Men hvis problemet blir at klubben gjentatte ganger mot slutten av året ser at vi ikke greier å drifte økonomisk, og at her må vi ha et bidrag fra en eller annen - da er det et problem, for da har de ikke oversikt over egen økonomi.

Skal endres Direktøren i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, forteller at systemet vil endres neste år - og dermed får en mer riktig måling av økonomien enn hva den er i dag.

- Jeg er fornøyd med at selve systemet for lisensrapportering skjerpes i 2015. Nå i år ser man at det er noen klubber man lurer på hvorfor de er i grønn og gul sone, og det skyldes at egenkapitalen teller så mye, mens resultat og likviditet teller relativt lite. Men nå snur det fra neste år, sier en fornøyd Øverland.

Neste år står flere klubber i fare for å havne i rød eller gul sone.

- Det som er bestemt er at man skal legge mye mer vekt på bunnresultatetene i en klubb og likviditet. Så nå endres skalaen, og når man da sjekker om et år, vil man se at de klubbene som ikke har et positivt bunnresultat, eller ikke penger på kontoen, vil bevege seg over mot gul og rød sone. Og det er en mer riktig måling enn hva vi har i dag.

- Lisensmåling er uansett bra, det var mye verre for ti år siden, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer