Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mener to av ni dommere ga Kim mistenkelig lave poeng

Sørkoreansk avis viser fram dommertallene.

DISKUTERES: Russiske Adelina Sotnikova (17) tok et overraskende kunstløp-gull foran favoritten Kim Yuna (t.v.) fra Sør-Korea og italienske Carolina Kostner (t.h.). Foto: Barbara Walton, EPA / NTB Scanpix
DISKUTERES: Russiske Adelina Sotnikova (17) tok et overraskende kunstløp-gull foran favoritten Kim Yuna (t.v.) fra Sør-Korea og italienske Carolina Kostner (t.h.). Foto: Barbara Walton, EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det oppsto diskusjon etter at det russiske hjemmehåpet Adelina Sotnikova tok kunstløp-gullet foran favoritten og regjerende OL-mester Kim Yuna fra Sør-Korea.

I dag publiserer den sørkoreanske avisa Chosun Ilbo skjemaet som viser poengene de forskjellige dommerne ga under kortprogrammet på onsdag, som utgjør første del av konkurransen. De biter seg spesielt merke i at to av dommerne skiller seg klart fra de sju andre når det gjelder vurderingen av Sotnikova og Kim.

Den første og den sjuende dommeren ga nemlig klart over snittet til Sotnikova, mens de ga klart under snittet til Kim.

Skepsis til dommerne Avisa skriver at de sju andre av de ni dommerne ga mest poeng til Kim. Det stemmer i alle fall nesten. Seks av de sju øvrige dommerne ga mest poeng til Kim, mens den siste dommeren ga hårfint mer til Sotnikova.

Kim ledet uansett hårfint foran Sotnikova etter kortprogrammet. Men ledelsen var langt fra tilstrekkelig til å holde unna for den russiske 17-åringen etter gårsdagens friløp.

Sotnikova vant med 224,59 poeng foran Kim med 219.11.

Og det var ikke bare koreanske medier eller kilder som reagerte på resultatet. Amerikanske USA Today refererte i natt flere kilder i miljøet som reagerte på dømmingen.

Spørsmål ved dommerne Det er også kommet reaksjoner på at to av dommerne under friløpet i går var ukrainske Jurij Balkov, tidligere utestengt for involvering i å fikse en konkurranse, og Alla Sjekhovtseva, som er gift med den tidligere russiske skøytepresidenten Valentin Pissev.

Men flere tar også til orde for at dømmingen var helt OK. Blant annet mesterskapsdommer og NRK-kommentator Mona Adolfsen, som sa følgende til Dagbladet i går kveld:

- Sotnikova leverer meget bra. Det hun slo de andre på er piruetter som er av en bedre kvalitet enn de andre.

IOK-talsmann Mark Adams ba om nøkternhet da han uttalte seg om saken i dag.

- Først må vi se om det kommer en offisiell protest, for jeg antar at de som er berørt ville levere en protest, og så vil den gå til forbundet. Jeg er ikke kjent med at det har kommet en slik protest, og om det var det ville den gått via forbundet. Jeg tror ikke det har skjedd ennå. Om det skjer, er det første steg. Og om det ikke kommer en seriøs klage, vil ikke vi gå videre med saken, sier Adams ifølge USA Today.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!