Mener videobevis rasisme-frikjenner danske fotballfans

- Ingen ydmykende behandling av kvinnen.

(Dagbladet): Danske FCK- og Brøndby-fans har de siste dagene vært i hardt vær, etter at Ayse Dudu Tepe la ut et bilde av en kvinnelig flaskesamler i fonteneanlegget på Halmtorvet i København med bildeteksten: «Den hvide mand har kronede dage. Sociologisk Have på Halmtorvet i København».

- Tragisk syn Den danske radiojournalisten mente fotballfansen ydmyket den asiatiske kvinnen ved å kaste mynter og pant ut mot henne.

- Jeg var rystet. Det var et tragisk syn. Jeg mener de utnytter situasjonen og utnytter henne som om hun var en tivoliattraksjon. Det er under all menneskelig kritikk, sa Tepe, som jobber i Radio24syv, til Dagbladet tidligere denne uka.

Nå har den danske avisa metroexpress oppsøkt den kvinnelige flaskesamleren fra Halmtorvet i København for å frembringe hennes versjon av saken. Hun ønsket ikke stå fram med fullt navn, men svarte på spørsmålet mange har lurt på:

- Følte du deg ydmyket og krenket av fotballfansen da du samlet flasker? Spurte den danske journalisten med hjelp av en vietnamesisk tolk.

- Nei, svarte flaskesamleren.

- Jeg hørte mennene snakke til meg, men jeg tenkte ikke så mye over hva de sa

Saken har fått stor oppmerksomhet i danske medier, og nå har nok et øyenvitne til episoden meldt seg. Fotograf Martin Bager var også tilstede ved fontenen som ligger like utenfor politihuset i Købehavn, og han er uenig i at fotballfansen oppførte seg dårlig mot kvinnen.

- Ikke ydmykende - Som videoen tydelig viser, valgte hun helt av egen vilje å rulle opp skjørtet og vasse ut i fontenen omgitt av fem hundre glade fotballfans for å samle penger. Jeg ser ingen ydmykende behandling av kvinnen, sier Bager i en e-post til Dagbladet.

Han mener også at fansen heller prøvde å hjelpe kvinnen.

- Hun fikk derimot en tom ølkasse av «Den hvide mand». Den og et par plastikkposer fylte hun raskt. Velger man selv å sette seg i en slik situasjon, skal man ikke sutre. Og det gjorde hun heller ikke. På fem-ti minutter hadde hun badet seg til et par hundre kroner, sier Bager.

Anklages for omvendt rasisme Journalisten Tepe, som har tyrkisk bakgrunn, har fått flere blandede reaksjoner på bildet hun la ut.

- På grunn av bildeteksten, er det folk som sier til meg at jeg driver med omvendt rasisme. Som lurer på hvorfor jeg drar rasismekortet. Jeg synes at det er på sin plass å trekke kjønn, rase og etnisitet inn i bildet. Jeg har opplevd det på egen kropp. Å se min familie bli ydmyket, sier hun til avisa BT.

Tepe får støtte av Brøndby-supporter Danny Liliendal som har uttalt seg til danske BT.

- Det var flaut. Det var noen som dyttet henne, helte øl og satte klistremerker på henne. Det verste var nesten at de kastet flaskene i vannet så det sprutet vann på henne, sier Liliendal.

• Se videoen øverst i saken.